ACSERA 5 ml enjeksiyonluk çözelti konsantresi içeren flakon Dozu

Vetal Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Acsera dozu, Acsera dozaj, Acsera doz aşımı, Acsera uygulama, Acsera kullanım şekli, Acsera kullanımı, Acsera kullanım süresi, Acsera açmı tokmu, Acsera nedir, Acsera ne için kullanılır, Acsera nasıl kullanılır, Acsera faydaları, Acsera etkileri, Acsera günde kaç kez, Acsera sabah mı akşam mı, Acsera fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Doz doktorun önerisi ile zehirlenmenin şiddetine göre belirlenir. En çok 10 flakon uygulamr. Derece Sıfır:

Lokal veya sistemik belirti yoksa tedavi gerekmez.

Derece I (hafif şiddette olgular):

Lokal belirtiler, iğne yerinde ağn ve/veya parestezi, soğuk ekstremite, terleme, huzursuzluk, hipotansiyon gözlemlenir ise 1-2 flakon serum intramüsküler veya subkutan olarak uygulamr. Eğer iyileşme olmazsa bu doz 1-2 saat sonra tekrarlanabilir.

Derece II (Orta şiddette olgular):

Derece I belirtileri, taşikardi, galo ritmi, bulantı ve kusma gözlemlenir ise 1-2 flakon serum intramüsküler veya subkutan olarak uygulanır. Eğer iyileşme olmazsa bu doz 1-2 saat sonra tekrarlanabilir.

Derece III (şiddetli olgular):

Derece II belirtileri, nöromüsküler fonksiyon bozukluğu (kranial, otonomik veya somatik) gözlemlenir ise 5 flakon serum, 1:10 normal şalin ile sulandırılarak 30 dakika süre ile intravenöz uygulanmalıdır. Eğer iyileşme olmazsa bu doz 1-2 saat sonra tekrarlanabilir.

Aynca, eğer akrebin sokması ile tedavi arasındaki aralık uzun olursa veya sokulan yer baş, boyun veya omuzlarda ise dozun artmlması gerekir.

Uygulama şekli:

ACSERA intravenöz, subkutan veya intramüsküler enjeksiyonla uygulamr. Tedavi için akrep sokmasına karşı antiserum flakonunun tüm içeriği (5 mL) intramüsküler veya subkutan yolla uygulanmalıdır.

Akrep sokmasına karşı antiserum uygulanırken uyulması gereken en önemli kural antiserumu en kısa süre içinde almak ve antiserumu akrep sokmasının olduğu bölge çevresine enjekte ederek akrep zehrinin kan dolaşımına girmesini önlemektir. Şiddetli zehirlenmelerde, akrep sokmasının üzerinden uzun zaman geçen durumlarda ve hayati risk içeren durumlarda, antiserum intravenöz yolla yavaşça uygulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda akrep zehri dağılımının olacağı vücut kütlesi daha az olduğu için plazma toksin konsantrasyonu sağlıklı bir erişkine kıyasla daha yüksektir. Aynca, bağışıklık sistemi henüz tamamlanmamıştır. Dolayısıyla, zehri vücuttan atma kapasitesi (daha uzun biyolojik yan ömür) sağlıklı bir erişkine göre daha fazladır. Bunlara ek olarak toksik etkiler sonucu kötüleşebilecek pnömoni gibi başka hastalıklar da görülebilir. Bu nedenlerle çocuklar akrep zehrinden daha fazla etkilenirler. Bu sebeple antiserum tedavisi mümkün olduğunca çabuk başlatılmalıdır. Vakamn ciddiyetine ve akrep sokmasından sonra geçen süreye bağlı olarak uygulanacak antiserumun miktan iki veya daha fazla kat artmlabilir.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı tedavisi ile ilgili veri yoktur.