ACTEMRA 200 mg/10 ml IV infüzyonluk çözelti konsantresi 4 flakon Uyarılar
Roche Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Actemra uyarılar, Actemra zararları, Actemra önlemler, Actemra riskler, Actemra yan etkisi, Actemra alerji, Actemra alkol, Actemra hamileler, Actemra emzirme, Actemra araç kullanımı, Actemra fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
Enfeksiyonlar
ACTEMRA dahil immünsupresan ilaç kullanan hastalarda ciddi ve bazen ölümcül olabilen enfeksiyonlar bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.8). Aktif enfeksiyonu olan hastalardaACTEMRA tedavisi başlatılmamalıdır. Bir hastada ciddi bir enfeksiyon geliştiğitakdirde, enfeksiyon kontrol altına alınana kadar tosilizumab uygulaması kesilmelidir.
Hekimlerin, nükseden enfeksiyon hikayesi olan veya hastaları enfeksiyonlara açık hale getirebilen altta yatan sorunları (örn. divertikülit, diyabet) bulunan hastalardatosilizumab kullanımını değerlendirirken dikkatli olmaları gerekmektedir.
Akut faz reaksiyonunun bastırılmasıyla ilişkili olarak akut inflamasyonun belirti ve semptomları azalmış olabileceğinden, orta ila şiddetli romatoid artrit, poliartikülerjuvenil idiopatik artrit veya sistemik juvenil idiopatik artrit için biyolojik maddelerletedavi gören hastalarda, ciddi enfeksiyonu zamanında saptayabilmek için tetikteolunması önerilmektedir. Hızlı değerlendirme ve uygun tedavi yapılabilmesi amacıyla,enfeksiyon oluşumunu gösteren herhangi bir semptom belirdiğinde vakit kaybetmedenbir hekime başvurmaları konusunda, hastalar ve semptomlarını belirtme yetisine sahipolmayan daha küçük yaştaki çocuklar da dahil olmak üzere pJIA veya sJIA hastasıçocukların ebeveynleri veya bakıcıları yönlendirilmelidir.
Divertikülit komplikasyonları
RA hastalarında divertikülit komplikasyonları olarak divertikül perforasyonu olayları rapor edilmiştir.
Tosilizumab, önceden intestinal ülserasyon veya divertikülit hikayesi bulunan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Komplike divertikülit belirtisi olabilecek karın ağrısı,hemoraji ve/veya ateşle birlikte barsak alışkanlığında açıklanamayan değişiklik gibisemptomlar sergileyen hastalar, gastrointestinal perforasyon açısından erken tanıkonması için hemen değerlendirmelidir.
Tüberküloz
Romatoid artritte, pJIA veya sJIA’da kullanılan diğer biyolojik tedaviler için önerildiği gibi, tosilizumab tedavisine başlamadan önce hastalarda latent tüberküloz enfeksiyonutaraması yapılmalıdır. Latent tüberkülozu olan hastalara tosilizumab tedavisinebaşlamadan önce, standart antimikobakteriyel tedavi uygulanmalıdır. Ciddi hastalığıolan veya bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların tüberkülin deri testinde veinterferon-gamma TB kan testi sonuçlarında yalancı negatif sonuç alınabileceği riskigöz önünde bulundurulmalıdır.
Hastalar, ACTEMRA ile tedavi sürecinde ya da sonrasında tüberküloz enfeksiyonu semptomları (örn.; devamlı öksürük, kilo kaybı, hafif ateş, vb.) yaşamaları durumundadoktorlarına danışmaları için uyarılmalıdır.
Aşılama
Canlı aşılar ve canlı atenüe aşılar, klinik güvenliliği belirlenmediğinden tosilizumab ile eş zamanlı olarak verilmemelidir. Tosilizumab alan hastalara, canlı aşı ile aşılananhastalardan sekonder enfeksiyon bulaşmasıyla ilgili herhangi bir veri yoktur.
Tüm hastalara ve özellikle pJIA veya sJIA hastalarına, mümkün olduğunda, tosilizumab tedavisine başlamadan önce güncel aşılama kılavuzlarına uygun olarak gerekli tümaşılar yapılmalıdır. Canlı aşı ile aşılanma ve tosilizumab tedavisine başlama arasındabırakılacak süre, immünosupresif ajanlar için güncel aşılama kılavuzlarına uygunolmalıdır.
Randomize, açık etiketli bir çalışmada, tosilizumab ve MTX ile tedavi gören yetişkin RA hastaları, yalnızca MTX tedavisi gören hastalarda alınan yanıtla karşılaştırılabilirşekilde 23-valent pnömokok polisakarid ve tetanoz toksoid aşılarının her ikisine deefektif yanıt gösterebilmiştir.
Aşırı duyarlılık reaksiyonları
Tosilizumab infüzyonuyla ilişkili olarak ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.8). Pazarlama sonrası dönemde, konkomitan artrit tedavisi gören veyagörmeyen, premedikasyon alan veya almayan ve/veya daha önce hipersensitivitereaksiyonu yaşamış ya da yaşamamış, çeşitli tosilizumab dozlarıyla tedavi görenhastalarda, bazen ölümcül olabilen, ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları ve anafılaksigörülmüştür. Tosilizumab tedavisi sırasında anafılaktik reaksiyon ortaya çıkmasıdurumunda hemen kullanılmak üzere hazırda uygun tedavi bulundurulmalıdır. Eğer biranafılaktik reaksiyon veya diğer bir ciddi hipersensitivite reaksiyonu meydana gelirse,tosilizumab uygulanması derhal durdurulmalı ve tosilizumab tamamen kesilmelidir(Bkz. Bölüm 4.3 ve Bölüm 4.8).
Aktif karaciğer hastalığı ve karaciğer yetmezliği
Özellikle metotreksat ile eş zamanlı uygulandığında, ACTEMRA tedavisi karaciğer transaminazlarında artışlarla ilişkilendirilebilir. Bu nedenle, aktif karaciğer hastalığı vekaraciğer yetmezliği olan hastaların ACTEMRA ile tedavisi düşünülürken dikkatliolunmalıdır (bkz. bölüm 4.2; bölüm 4.8).
Viral reaktivasyon
Romatoid artritin biyolojik tedavisi sırasında viral reaktivasyon (örn. Hepatit B virüsü) bildirilmiştir. Hepatit testi pozitif çıkan hastalar tosilizumab’ın klinik çalışmalarınadahil edilmemişlerdir.
Demiyelinizan bozukluklar
Doktorlar, yeni başlayan santral demiyelinizan bozuklukların belirtisi olabilecek muhtemel bulgulara karşı dikkatli olmalıdırlar. Tosilizumab ile oluşabilecek santraldemiyelinizasyonun potansiyeli bilinmemektedir.
İlaç suistimali ve bağımlılığı
Tosilizumabın bağımlılık yapma potansiyeli konusunda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bununla birlikte, eldeki verilere göre ACTEMRA tedavisininbağımlılıkla sonuçlanacağına dair bir kanıt bulunmamaktadır.
Laboratuvar testleri Nötropeni
Tosilizumab ile tedavi, daha yüksek nötropeni insidansıyla ilişkilendirilmiştir. Klinik çalışmalarda, tedaviyle ilgili nötropeni ciddi enfeksiyonla ilişkilendirilmemiştir (bkz.bölüm 4.8).
Daha önce tosilizumab tedavisi görmemiş, mutlak nötrofıl sayısı (MNS) 2 x 109/Tden düşük olan hastalarda tedaviye başlanması önerilmemektedir. MNS<0.5 x 109/Tnin altınadüşen hastalarda bu tedaviye devam edilmesi önerilmemektedir.
RA hastalarında, tedavinin başlangıcından sonra 4 ila 8. haftalar arası ve ondan sonra iyi klinik uygulamalarına göre nötrofıl sayısına bakılmalıdır. MNS sonuçlarına göreönerilen doz modifikasyonları için, bölüm 4.2’ye bakınız.
pJIA ve sJIA hastalarında; ikinci infüzyon sırasında ve sonrasında iyi klinik uygulamalarına göre nötrofıl sayımı yapılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2).
Trombositopeni
Tosilizumab ile tedavi, trombosit sayımlarında düşüşle ilişkilendirilmiştir. Tedaviyle ilgili trombosit düşüşü klinik çalışmalarda ciddi kanama olaylarıylailişkilendirilmemiştir (bkz. bölüm 4.8).
Trombosit sayısı 100 x 10 /mikrolitre altında olan hastalarda tosilizumab tedavisinin başlatılması düşünülüyorsa dikkatli olunmalıdır. Trombosit sayısı 50x10 /mikrolitre’nin altına düşen hastalarda bu tedaviye devam edilmesi önerilmez.
RA hastalarında tedavinin başlangıcından sonra 4 ila 8 hafta süresince ve ondan sonra iyi klinik uygulamalarına göre trombositler izlenmelidir. Trombosit sayımlarına göreönerilen doz modifikasyonları için bölüm 4.2’ye bakınız.
pJIA ve sJIA hastalarında; ikinci infüzyon sırasında ve sonrasında iyi klinik uygulamalarına göre trombosit sayımı yapılmalıdır.
Karaciğer transaminaz yükselmeleri
Klinik çalışmalarda, tosilizumab tedavisiyle karaciğer transaminazlarında hafif ve orta düzeyli yükselmeler gözlenmiştir; ancak ciddi karaciğer hasarına progresyon olmamıştır(bkz. bölüm 4.8). Potansiyel hepatotoksik ilaçlar (örn. metotreksat (MTX)) tosilizumabile kombinasyon halinde kullanıldığında bu yükselmelerin sıklığında artış gözlenmiştir.Klinik belirtiler görüldüğünde, bilirubin dahil olmak üzere diğer karaciğer fonksiyontestlerinin yapılması da düşünülmelidir.
ALT veya AST > 1.5 x NÜS yüksek transaminazları olan hastalarda tosilizumab tedavisinin başlatılması düşünülüyorsa dikkatli olunmalıdır. ALT veya AST > 5 x NÜSyüksek düzeyleri olan hastalarda bu tedavi önerilmez.
RA hastalarında tedavinin başlangıcından sonra 4 ila 8 hafta süresince ve ondan sonra iyi klinik uygulamaya göre ALT ve AST izlenmelidir. Transaminazlara göre önerilendoz modifikasyonları için bölüm 4.2’ye bakınız.
pJIA ve sJIA hastalarında; ikinci infüzyon sırasında ve sonrasında iyi klinik uygulamalarına göre ALT ve AST değerlerine bakılmalıdır.
Lipid parametreleri
Total kolesterol, trigliseridler ve/veya düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) gibi lipid parametrelerinde yükselmeler gözlenmiştir (bkz. bölüm 4.8).
Lipid parametrelerinin değerlendirmesi RA, pJIA ve sJIA hastalarında tosilizumab tedavisinin başlatılmasından sonra 4 ila 8 hafta süresince yapılmalıdır. Hastalar,hiperlipidemiye yönelik yerel klinik kılavuzlara göre tedavi edilmelidir.
Kardiyovasküler risk
RA hastalarında kardiyovasküler hastalık gelişme riski yüksektir ve risk faktörleri (örn.; hipertansiyon, hiperlipidemi) normal tedavi sürecinde yönetilmelidir.
TNF antagonistleriyle kombinasyon
ACTEMRA’nm RA veya sJIA tedavisinde TNF antagonistl eri veya diğer biyolojik tedavilerle birlikte kullanımına dair deneyim yoktur. ACTEMRA’nm diğer biyolojikmaddelerle birlikte kullanılması önerilmez.
Malignensi
RA hastası kişilerde malignensi riski daha yüksektir. İmmunomodülatör tıbbi ürünler malignensi riskini arttırabilir.
Makrofaj aktivasyon sendromu (MAS)
Makrofaj aktivasyon sendromu (MAS), sJIA’h çocuk hastalarda gelişmesi muhtemel hayatı tehdit edici ciddi bir rahatsızlıktır. Klinik çalışmalarda, aktif MAS episodusırasında tosilizumab kullanımı çalışılmamıştır.
Sodyum
ACTEMRA, ilacın maksimum dozu olan 1200 mg’da 1.17 mmol (veya 26.55 mg) sodyum içermektedir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır. 1025 mg’ın altındaki dozları, 1 mmol’den (23 mg) azsodyum içermektedir; yani esasında “sodyum içermediği kabul edilebilir”.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkisi konusunda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Ancak, baş dönmesi yaygın olarak bildirildiğinden, bu yan etkiyiyaşayan hastalar yan etki geçene kadar araç ve makine kullanmamalıdır.
Actemra ile ilgili diğer bilgiler
- Actemra Genel
- Actemra Fiyat
- Actemra Prospektüs
- Actemra Kullananlar
- Actemra Nedir
- Actemra Kullanımı
- Actemra Yan Etkileri
- Actemra Etkileşimi
- Actemra Gebelik
- Actemra Saklanması
- Actemra Muadili
- Uyarılar
- Actemra Endikasyon
- Actemra Kontrendikasyon
- Actemra İçeriği
- Actemra Dozu
- Actemra Zararları
- Actemra Formu
- Actemra Farmakolojik Özellikler
- Actemra Farmasötik Özellikler
- Actemra Ruhsat Bilgileri