ADRIMISIN 10 mg liy. enj. toz içeren flakon Zararları
Saba Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Adrimisin zararları, Adrimisin önlemler, Adrimisin riskler, Adrimisin uyarılar, Adrimisin yan etkisi, Adrimisin istenmeyen etkiler, Adrimisin cinsel, Adrimisin etkileri, Adrimisin tedavi dozu, Adrimisin aç mı tok mu, Adrimisin hamilelik, Adrimisin emzirme, Adrimisin alkol, Adrimisin kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100, < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000, < 1/100); seyrek (>1/10.000, < 1/1.000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Doksorubisin tedavisi ile ilişkili olarak aşağıdaki advers olaylar bildirilmiştir:
(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmlar
Pre-lösemik faz içeren veya içermeyen sekonder akut miyeloid lösemi oluşumu, DNA’da hasar yapıcı anti-neoplastik ajanlarla ilişkili olarak doksorubisin ile eş zamanlı tedavi edilenhastalarda nadiren bildirilmiştir. Bu gibi olguların kısa (1 ile 3 yıllık) bir latans dönemiolabilir.
Bilinmiyor: Akut lenfositik lösemi ve akut miyolojen lösemi.
Kan ve lenfatik sistem hastalıkları
Uygulama zamanından yaklaşık on gün sonra belirginleşebilen kemik iliği depresyonu olasılığından ötürü hem hematolojik hem de hematolojik olmayan durumlarda düzenli olarakhematolojik izlem gerçekleştirilmelidir. Doksorubisin kemik iliği/hematolojik toksisitesininklinik sonuçları arasında, ateş, enfeksiyonlar, sepsis/septisemi, septik şok, hemoraji, dokuhipoksisi veya ölüm olabilir.
Çok yaygın: Lökopeni, nötropeni, anemi, trombositopeni.
Bağışıklık sistemi hastalıkları Bilinmiyor: Anafilaksi.
Metabolizma ve beslenme hastalıkları Bilinmiyor: Anoreksi, dehidrasyon, hiperürisemi.
Göz hastalıkları Yaygın: Konjunktivit.
Bilinmiyor: Keratit, lakrimasyon.
Kardiyak hastalıklar
Kardiyotoksisite, supraventriküler taşikardi ve EKG değişiklikleri dahil taşikardi şeklinde seyredebilir. Rutin EKG izlemi önerilir. Bozulmuş kardiyak fonksiyonu bulunan hastalardadikkatli olunmalıdır. Uyarıcı EKG değişimleri olmaksızın şiddetli kardiyak yetmezlik anidenoluşabilir.
Yaygın: Konjestif kalp yetmezliği.
Bilinmiyor: Taşiaritmiler, atrio-ventriküler blok ve dal blokları, sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonunda asemptomatik azalma.
Vasküler hastalıklar
Bilinmiyor: Flebit, tromboflebit, tromboemboli, sıcak basması ve şok.
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın: Mide bulantısı, kusma, mukozit/stomatit, diyare.
Yaygın: Özofajit, abdominal ağrı
Bilinmiyor: Oral mukozanın hiperpigmentasyonu, gastrik erozyonlar, gastrointestinal yolu kanaması, kolit.
Hepato-biliyer hastalıklar
Çok yaygın: Transaminaz seviyelerinde değişiklikler.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Sakal uzamasının durması dahil alopesi sıklıkla meydana gelmektedir, ancak tedavi durdurulduktan sonra tüm kıl büyümesi normal şekilde devam etmektedir.
Çok yaygın: Alopesi
Yaygın: Ürtiker, deri döküntüleri/kaşıntı, deri ve tırnak hiperpigmentasyonu.
Bilinmiyor: Lokal toksisite, deri değişiklikleri, fotosensitivite, radyasyon almış ciltte aşırı duyarlılık (radyasyon geri çekme (recall) reaksiyonu), akral eritem, plantar-palmar disestezi.
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Doksorubisin, özellikle enjeksiyon sonrası alınan ilk idrar numunesine kırmızı renk verebilir ve hastalar bunun önemsenmemesi konusunda bilgilendirilmelidir.
Üreme sistemi ve meme hastalıkları Bilinmiyor: Amenore, oligospermi, azoospermi.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Enjeksiyon yerinde tromboflebit riski, yukarıda önerilen uygulama işlemine uyulması ile asgariye indirilebilir. Uygulama yerindeki batma veya yanma hissi, az derecedeekstravazasyona işaret etmektedir ve infüzyon durdurulup bir başka damarda yenidenbaşlatılmalıdır.
Çok yaygın: Ateş, asteni, üşüme.
Bilinmiyor: Halsizlik.
Araştırmalar
Çok yaygın: EKG anormallikleri Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0800 314 0008; faks: 03122183599)