ALEVE 220 mg 20 film tablet { Bayer } Zararları
Bayer Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Aleve zararları, Aleve önlemler, Aleve riskler, Aleve uyarılar, Aleve yan etkisi, Aleve istenmeyen etkiler, Aleve cinsel, Aleve etkileri, Aleve tedavi dozu, Aleve aç mı tok mu, Aleve hamilelik, Aleve emzirme, Aleve alkol, Aleve kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
in değerlendirilmesi aşağıdaki sıklıklara dayanarak yapılır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (< 1/10,000).
Aşağıda listelenen istenmeyen etkiler, naproksenle tedavinin; romatizmalı hastaların yüksek doz, uzun dönem tedavisinden kaynaklananlar da dahil; açığa çıkan tüm istenmeyen etkilerini içerir.
Çok ender raporlar dışındaki tüm istenmeyen etkilerin belirlenen sıklıkları, oral dozaj formlarında maksimum 750 mg naproksene (= 3 film kaplı ALEVE® tableti) kadar günlük dozların kısa dönem kullanımına ilişkindir.
Aşağıdaki advers olaylarla karşılaşılması halinde, bunların öncelikle doza bağlı oldukları ve hastadan hastaya değişkenlik gösterebilecekleri dikkate alınmalıdır.
En sık gözlemlenen istenmeyen etkiler sindirim sistemine ilişkin olanlardır. Bilhassa yaşlı hastalar arasında, bazen ölümle sonuçlanan, peptik ülserler, perforasyonlar veya kanamalar oluşabilir (bkz. bölüm 4.4). ALEVE® kullanımını takiben mide bulantısı, kusma, ishal, bağırsak gazı, kabızlık, hazımsızlık, karın ağrısı, melena, kan kusma, ülserli stomatit, kolit ve Crohn hastalığında şiddetlenme (bkz. bölüm 4.4) bildirilmiştir. Gastrit daha az sıklıkla rapor edilmiştir.
Özellikle gastrointestinal kanama riski doz aralığı ve tedavi süresine bağlıdır.
NSAİİ tedavisi ile ilişkili olarak ödem, hipertansiyon ve kalp yetmezliği bildirilmiştir.
Klinik deneyler ve epidemiyolojik veriler, bazı NSAİİ’lerin kullanımında (özellikle yüksek dozlarda ve uzun süreli tedavide) arteryel trombotik olayların (özellikle miyokard enfarktüsü veya inme) (bkz. bölüm 4.4) görülme riskinde küçük bir artış görülebileceğini öne sürmektedir.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Çok seyrek:
Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, ateş, ensede sertlik veya bilinç bulanıklığıyla görülen aseptik menenjit semptomları. Bağışıklık sistemi hastalıkları olan hastaların (SLE, konektif doku hastalığı) bu tip istenmeyen etkilere yatkınlığı var gibi görülmektedir.
Çok seyrek:
NSAİİ’lerin sistemik kullanımıyla geçici olarak ilişkili enfeksiyon hastalıklarının kötüleşmesi (mesela nekrotizan fasiit) tanımlanmıştır. Bu olasılıkla NSAİİ’lerin etki mekanizmasıyla bağlantılıdır.
ALEVE® kullanımı sırasında enfeksiyon işaretleri ortaya çıkar veya kötüleşirse, antiinfektif/antibiyotik tedavi gereğinin saptanabilmesi için, hastaların bu durum üzerine derhal bir doktora danışması tavsiye edilir.
Kan ve lenf sistemi bozuklukları
Çok seyrek:
Hematopoetik bozukluklar (lökopeni, trombositopeni, pansitopeni ve agranülositoz). Baştaki semptomlar aşağıdaki gibi olabilir: ateş, boğaz ağrısı, yüzeysel ağız yaraları, grip benzeri semptomlar, ağır yorgunluk, burun kanamaları ve deri kanamaları Uzun dönemli tedavi sırasında kan sayımı düzenli olarak izlenmelidir.
Bağışıklık sistemi bozuklukları
Yaygın olmayan:
Döküntü, kaşıntı, purpura veya ekimoz, anjiyonörotik ödemli aşırı duyarlılık reaksiyonları.
Çok seyrek:
Astım nöbetleri (olasılıkla kan basıncında düşmeyle beraber), bronkospazm, eozinofilik zatürre, şiddetli sistemik aşırı duyarlılık reaksiyonları. Bu reaksiyonların işaretleri aşağıdaki gibi olabilir: Yüz, dil ve gırtlakta ödem, dispne, taşikardi ve yaşamı tehlikeye sokan şok noktasına kadar gidebilen kan basıncı düşüşü.
Ürünün ilk sefer kullanımında olabileceği üzere, böylesi olaylar gerçekleşirse acil tıbbi yardıma gerek vardır.
Psikiyatrik bozukluklar
Yaygın olmayan:
Uykusuzluk, huzursuzluk, uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu, yorgunluk.
Sinir sistemi bozuklukları
Yaygın:
Baş ağrısı veya baş dönmesi gibi santral sinir sistemi bozuklukları.
Göz bozuklukları
Yaygın olmayan:
Görüş bozukluğu.
Kulak ve iç kulak bozuklukları
Çok seyrek:
Kulak çınlaması ve duyma bozuklukları.
Kardiyak bozukluklar
Çok seyrek:
Kalp yetmezliği.
Vasküler bozukluklar
Çok seyrek:
Hipertansiyon.
Gastrointestinal bozukluklar
Yaygın:
Bulantı, mide ya da göğüste yanma hissi, mide ağrısı gibi gastrointestinal semptomlar.
Yaygın olmayan:
Şişkinlik, kabızlık veya ishal. Kanama (hematemez ve/veya melena) ve perforasyon ile birlikte seyreden gastrointestinal ülserler.
Seyrek:
Kusma.
Hastalara, ciddi ölçüde üst karın boşluğu ağrısı, melena veya hematemez gerçekleşmesi halinde, ALEVE® almayı durdurmaları ve derhal tıbbi yardım istemeleri gerektiği anlatılmalıdır.
Hepato-biliyer bozukluklar
Çok seyrek:
Özellikle uzamış tedavide karaciğer hasarı.
Deri ve deri altı doku bozuklukları
Çok seyrek:
Genelde geri döndürülebilir saç kaybı (alopesi), sahte porfiri, Stevens-Johnson sendromu ve toksik üst deri nekrolizi (Lyell sendromu) gibi büllü deri tepkileri.
Böbrek ve idrar yolu bozuklukları
Yaygın olmayan:
İdrar çıkışında azalma. Ödem oluşumu.
Çok seyrek:
Özellikle uzun süreli tedavide böbrek hasarı (papiler nekroz), hiperürisemi, bilhassa hipertansiyon veya böbrek yetmezliği olan hastalarda periferal ödem, akut böbrek yetmezliği, nefrotik sendrom, interstisyel nefrit .
Aleve ile ilgili diğer bilgiler
- Aleve Genel
- Aleve Fiyat
- Aleve Prospektüs
- Aleve Kullananlar
- Aleve Nedir
- Aleve Kullanımı
- Aleve Yan Etkileri
- Aleve Etkileşimi
- Aleve Gebelik
- Aleve Saklanması
- Aleve Muadili
- Aleve Uyarılar
- Aleve Endikasyon
- Aleve Kontrendikasyon
- Aleve İçeriği
- Aleve Dozu
- Zararları
- Aleve Formu
- Aleve Farmakolojik Özellikler
- Aleve Farmasötik Özellikler
- Aleve Ruhsat Bilgileri