AMLOVAS 5 mg 20 tablet Yan Etkileri
Drogsan Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Amlovas yan etkileri, Amlovas etkileri, Amlovas zararları, Amlovas belirtileri, Amlovas uyarılar, Amlovas önlemler, Amlovas kilo aldırırmı, Amlovas zayıflatırmı, Amlovas zehirlenmesi, Amlovas cinsellik, Amlovas sorunlar, Amlovas uykusuzluk, Amlovas bağımlılık, Amlovas bırakma bilgilerini içerir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi AMLOVAS’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, AMLOVAS’ı kullanmayı durdunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz: o Ani hırıltı, göğüs ağrısı, nefes darlığı veya nefes almada zorluk o Göz kapaklarının, yüzün ya da dudakların şişmesi o Nefes almada büyük zorluğa sebep olan dil ve boğaz şişmesi
o Geniş cilt dökülmesini içeren şiddetli cilt reaksiyonları, ürtiker, tüm vücudunuzda cildinizin kızarması, şiddetli kaşıntı, cildin kabarcıklanması, soyulması ve şişmesi, muköz membranda inflamasyon (Steven Johnson Syndrome) veya diğer alerjik reaksiyonlar
o Kalp krizi, anormal kalp atışı
o Hastanın çok kötü hissettiği, ciddi karın ve sırt ağrısına sebep olabilen pankreas iltihabı
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Aşağıdaki yaygın yan etkiler rapor edilmiştir. Bu yan etkiler problem yaşamanıza neden oluyorsa veya bir haftadan uzun sürerse, doktorunuz ile temasa geçiniz.
Yaygın (100 kullanıcının 1 ila 10’unu etkilemektedir)• Baş ağrısı, baş dönmesi, uyku basması (özellikle tedavinin başlangıcında)
Diğer rapor edilmiş olan yan etkiler aşağıda listelenmiştir. Bu yan etkilerden herhangi biri ciddileşirse veya bu kullanma talimatında aşağıda yer almayan herhangi bir yan etki fark ederseniz, doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.
Yaygın olmayan (1.000 kullanıcının 1 ila 10’unu etkilemektedir)• Kol ve bacaklarınızda uyuşma veya karıncalanma, ağrı duyusunun azalması
• Burun duvarında inflamasyon (rinit) sebebiyle akıntı, aksırma
• Saç dökülmesi, terlemede artış, ciltte kaşıntı, ciltte yer yer kızarıklık, deride renk değişikliği
• Zayıflığa yol açabilecek bir sinir bozukluğu, uyuşma veya karıncalanma
• Anormal karaciğer fonksiyonları, karaciğer iltihabı (hepatit), cildin sarılaşması (sarılık), bazı medikal testlere etkisi olabilecek karaciğer enzim yükselmesi
• Genelde cilt kızarıklığı ile birlikte kan damarlarının iltihabı,
Eğer bu yan etkilerden herhangi biri ciddileşirse veya bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Yan etki görülme sıklığı % 0.1 ile % 1 arasındadır. Klinik çalışmalarda ve ticarı kullanımı esnasında ortaya çıkabilecek olası yan etkiler: Amlodipin iyi tolere edilir. Yapılan plasebo kontrollu klinik araştırmalarda en sık görülen yan etkiler; baş ağrısı, ödem, uyku basması, bulantı, yorgunluk , karın ağrısı, yüzde kızarma, çarpıntı ve baş dönmesi olmuştur. Bu klinik çalışmalarda amlodipine bağlı olarak laboratuvar testlerinde klinik açıdan anlamlı bozukluklar gözlenmemiştir. Piyasada kullanımı sırasında daha az görülen yan etkiler, barsak hareketlerinde değişiklik, artralji, sırt ağrısı, dispepsi, dispne, diş eti hiperplazisi, jinekomasti, hiperglisemi, asteni, impotans, üriner frekansta artma, kilo kaybı , lökopeni, kırıklık hali, duygusal değişiklikler, ağız kuruluğu, kas krampları, miyalji, periferik nöropati, pankreatit, terlemede artış, senkop, trombositopeni, vaskülit ve görmede bulanıklıktır. Nadiren kaşıntı, döküntü, anjiyoödem ve eritema multiforme gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir. Çok seyrek olarak hepatit, sarılık ve karaciğer enzim yükselmeleri bildirilmiştir (çoğunlukla kolestazis ile uyumlu). Amlodipin kullanımı sırasında hospitalizasyon gerektirecek şiddette bazı vakalar rapor edilmiştir. Çoğu kez nedensel ilişki belli değildir. Diğer kalsiyum kanal blokerleri ile olduğu gibi, nadiren miyokard infarktüsü, aritmi (Ventrikuler taşikardi ve atrial fibrilasyon dahil) ve göğüs ağrısı bildirilmiştir ki bu, hastalığın doğal seyrinden ayırt edilemez.