AZARGA steril sus. göz damlası 5 ml Gebelik
Alcon Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Azarga gebelik kategorisi C'dir. Azarga hamilelik kategorisi, Azarga gebelik kategorisi, Azarga emzirme, Azarga anne sütüne geçer mi, Azarga laktasyon, Azarga hamilelerde kullanımı, Azarga ve bebek, Azarga kullanımı bilgilerini içerir.
Gebelik ve laktasyon
Genel tavsiye
Gebelik kategorisi: C
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)
Brinzolamid/Timolol’ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlara doktor kontrolünde tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamaları tavsiye edilir.
Gebelik dönemi
Brinzolamid’in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Beta adrenerjik blokör ajanların sistemik kullanımı ile ilgili iyi kontrollü epidemiyolojik çalışmalarda malformasyon etkileri gösterilmemiştir; ancak fetüs veya yeni doğanlarda bradikardi gibi bazı farmakolojik etkiler gözlenmiştir. İlaca maruz kalan sınırlı sayıdaki gebeliklere ait veriler, göz damlasındaki timololün gebelik veya fetüs /yeni doğmuş çocuk sağlığı üzerinde herhangi bir advers etki göstermemiştir fakat, bir olguda, timolol göz damlası ile tedavi edilen bir kadının fetusunda bradikardi ve ritim bozukluğu rapor edilmiştir. Bu güne kadar, başka hiçbir ilişkili epidemiyolojik bilgi mevcut değildir.
AZARGA açıkça gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Laktasyon dönemi
Brinzolamidin insanlarda anne sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, brinzolamidin sütle atıldığını göstermektedir. Timolol anne sütüne geçmektedir. Ancak AZARGA’nın terapötik dozlarında, anne sütü ile beslenen yeni doğanlar/infantlar üzerine herhangi bir etki beklenmemektedir. AZARGA, emzirme döneminde kullanılabilir.
Üreme yeteneği/Fertilite
Klinik dışı çalışmalar brinzolamid-timolol sabit kombinasyonu ile yapılmamıştır. Her bir ilaç, ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Brinzolamid veya timolol ile yapılan üreme toksisitesi çalışmaları, insanlar için özel bir tehlikeye işaret etmemektedir.
Brinzolamid:
Brinzolamid’in oral dozunun, sıçanlara 18 mg/kg/gün’e kadar veya 28^g/kg/gün olarak tavsiye edilen günlük klinik dozun 640 katına kadar erkek ve dişi fertilitesi üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır.
Timolol:
Timolol’ün oral dozunun, sıçanlara 100 mg/kg/gün’e kadar veya 14^g/kg/gün olarak tavsiye edilen günlük klinik dozun 7000 katına kadar erkek ve dişi fertilitesi üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır.
Azarga ile ilgili diğer bilgiler
- Azarga Genel
- Azarga Fiyat
- Azarga Prospektüs
- Azarga Kullananlar
- Azarga Nedir
- Azarga Kullanımı
- Azarga Yan Etkileri
- Azarga Etkileşimi
- Gebelik
- Azarga Saklanması
- Azarga Muadili
- Azarga Uyarılar
- Azarga Endikasyon
- Azarga Kontrendikasyon
- Azarga İçeriği
- Azarga Dozu
- Azarga Zararları
- Azarga Formu
- Azarga Farmakolojik Özellikler
- Azarga Farmasötik Özellikler
- Azarga Ruhsat Bilgileri