AZIDA 100 mg SC enjeksiyonluk süspansiyon için toz içeren flakon Zararları

Farmako Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Azida zararları, Azida önlemler, Azida riskler, Azida uyarılar, Azida yan etkisi, Azida istenmeyen etkiler, Azida cinsel, Azida etkileri, Azida tedavi dozu, Azida aç mı tok mu, Azida hamilelik, Azida emzirme, Azida alkol, Azida kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Hastaların %97’sinde azasitidin uygulaması ile ilişkili advers reaksiyonlar oluşmuştur.

Azasitidin tedavisi ile çok yaygın görülen advers reaksiyonlar trombositopeni, nötropeni ve lökopeniyi (genellikle Derece 3-4) içeren hematolojik reaksiyonlar (% 71.4), bulantı, kusmayı(genellikle Derecel-2) içeren gastrointestinal olaylar (%60.6) veya enjeksiyon bölgesireaksiyonlarıdır ( %77.1; genellikle Derece 1-2).

Bir klinik çalışmadan (AZA PH GL 2003 CL 001) ve ayrıca bunu destekleyen diğer çalışmalardan (CALGB 9221 ve CALGB 8921) rapor edilen çok yaygın görülen ciddi adversreaksiyonlar (>%2) febril nötropeni (%8.0) ve anemidir (%2.3). Daha az sıklıkta bildirilendiğer ciddi advers reaksiyonlar nötropenik sepsis ve bazen ölümcül sonuçları olabilenpnömoni gibi enfeksiyonlar, trombositopeni ve kanama olaylarını (örneğin serebral kanama)içermektedir.

Aşağıdaki tablo azasitidin tedavisi ile ilişkili olabilecek advers reaksiyonları içermektedir. Sıklıklar, klinik çalışmalara ve pazarlama sonrası gözlemlere dayanmaktadır.

Sıklıklar şu şekilde tanımlanmıştır: çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100- <1/10), yaygın olmayan (>1/1000- <1/100), seyrek (>1/10.000- <1/1000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklık gmbu içinde istenmeyen etkilerazalan ciddiyet sırasına göre verilmiştir.

Sistem Organ Sınıfı

Çok yaygın (>%10)

Yaygın

(>%1-<%10)

Yaygın

olmayan

(>%0.1-<%1)

Seyrek (>1/10.000- <1/1000)

Bilinmiyor

Enfeksiyonlar ve enfes tasyonlar

Pnömoni1

Nazofarenjit

Nötropenik sepsis1

Üst solunum yolları enfeksiyonu

Selülit

İdrar yolu enfeksiyonu

Sinüzit

Farenjit

Rinit

Herpes simplex

Nekrotizan

fasiit1

Kan ve lenfatik sistem hastalıkları

Febril nötropeni

Nötropeni

Lökopeni

Trombositopeni

Anemi

Kemik iliği hastalığı Pansitopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Aşın duyarlılık reaksiyonları

Metabolizma ve beslenmehastalıkları

Anoreksi

Hipokalemi

Tümör lizis sendromu

Psikiyatrik

hastalıklar

Konfüzyonel

durum

Anksiyete

Uykusuzluk

Sinir sistemi hastalıkları

Baş dönmesi Baş ağrısı

Intrakraniyal

kanama

Letarji

Göz hastalıkları

Göz kanaması

Konjunktival

kanama

Vasküler

hastalıklar

Hipertansiyon

Hipotansiyon

Hematom

Solunum, göğüs bozuklukları vemediyastinalhastalıklar

Dispne

Efor dispnesi

Faringolaringeal

ağrı

İnterstisiyal

akciğer

hastalığı

Sistem Organ Sınıfı

Çok yaygın (>%10)

Yaygın

(>%1-

<%10)

Yaygın olmayan (>%0.1-<%1)

Seyrek

(>1/10.000-

<1/1000)

Bilinmiyor

Gastrointestinal

hastalıklar

İshal KusmaKabızlıkBulantıKarın ağrısı

Gastrointest inal kanama

Hemoroidal

kanama

Stomatit

Diş eti kanaması

Dispepsi

Hepato-bilier

hastalıkları

Karaciğer yetmezliği* İlerleyen hepatik koma

Deri ve deri altı doku

hastalıkları

Peteşi

Kaşıntı,

döküntü

Ekimoz

Purpura

Alopesi

Eritem

Maküler döküntü

Akut febril

nötrofilik

dermatozis

Kas-iskelet bozuklukları vebağ doku vekemikhastalıkları

Artralji

Miyalji

Kas-iskelet ağrısı

Böbrek ve idrar hastalıkları

Böbrek yetmezliği*HematüriSerum kreatinindüzeyinde artış

Renal tübüler asidoz

Genel

bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar

Yorgunluk

Pireksi

Göğüs ağrısı

Enjeksiyon

bölgesinde

eritem

Enjeksiyon

bölgesinde ağrı

Enjeksiyon

bölgesinde

reaksiyon

(spesifik

olmayan)

Enjeksiyon

bölgesinde:

morarma,

hematom,

sertleşme,

döküntü, kaşıntı,

enflamasyon,

renk bozulması,

nodül ve

kanama.

Kırgınlık

Enjeksiyon bölgesinde nekroz

Laboratuvar

bulguları

Kilo kaybı

* Nadir olarak ölümcül vakalar bildirilmiştir.

Azasitidin tedavisi ile ilişkili olarak çok yaygın rapor edilen advers reaksiyonlar, genellikle 3. veya 4. dereceden trombositopeni, nötropeni ve lökopenidir.

Bu olayların olma riski daha çok ilk 2 siklus sırasındadır, daha sonra hematolojik fonksiyonun normale döndüğü hastalarda daha az sıklıkta oluşur. Çoğu hematolojik adversreaksiyonlar, tam kan sayımlarının rutin olarak izlenmesi ve bir sonraki siklusta azasitidinuygulamasının geciktirilmesi, nötropeni için profılaktik antibiyotikler ve/veya büyümefaktörü desteği (örneğin G-CSF) ve anemi veya trombositopeni için transfüzyonlar ilegerektiği gibi tedavi edilmektedir.

Enfeksiyonlar

Miyelosupresyon nötropeniye ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilir. Azasitidin alan hastalarda nötropenik sepsis (%0.8) ve pnömoni (%2.5) gibi ciddi advers reaksiyonlar raporedilmiştir. Enfeksiyonlar, nötropeni için anti-enfektif ajanlar ve büyüme faktör desteği(örneğin G-CSF) kullanımı ile kontrol altına alınabilir.

Kanama

Azasitidin alan hastalarda kanama görülebilir. Gastrointestinal kanama (%0.8) ve intrakraniyal kanama (%0.5) gibi ciddi advers reaksiyonlar rapor edilmiştir. Özellikle dahaönceden trombositopenisi olan veya tedaviye bağlı trombositopenisi gelişen hastalar, kanamabelirtileri ve semptomlara göre tedavi edilmelidir.

Aşırı duyarlılık

Azasitidin alan hastalarda ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları (% 0.25) rapor edilmiştir. Anafılaktik benzeri reaksiyon dummunda azasitidin tedavisi derhal kesilmelidir ve uygunsemptomatik tedavi başlatılmalıdır.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Deri ve deri altı advers reaksiyonlarının çoğunluğu enjeksiyon bölgesi ile ilgilidir. Bu advers reaksiyonların hiçbiri azasitidinin geçici veya kalıcı kesilmesine veya ana çalışmadaazasitidin dozunun azaltılmasına neden olmamıştır. Advers reaksiyonlarının çoğunluğu ilk 2siklus sırasında olmuştur ve sonraki sikluslar ile azalmaya yönelmiştir. Enjeksiyonbölgesinde döküntü/enflamasyonypruritus, döküntü, eritem ve deri lezyonu gibi subkutanadvers olaylar, antıhistaminikler, kortikosteroidler ve non-steroidal anti-enflamatuarlar(NSAIDler) gibi ilaçların birlikte kullanımını gerektirebilir. Bu kutanöz reaksiyonlar, bazenenjeksiyon bölgesinde oluşan yumuşak doku enfeksiyonlanndan ayırt edilmelidirler.Pazarlama sonrasındaki gözlemlerde; azasitidin ile birlikte nadir vakalarda ölüme yol açanselülit ve nekrotizan fasiit gibi yumuşak doku enfeksiyonları, rapor edilmiştir. Enfeksiyözadvers reaksiyonlarının klinik yönetimi için 4.8 Enfeksiyonlar bölümüne bakınız.

Gastrointestinal advers reaksiyonlar

Azasitidin tedavisi ile çok yaygın rapor edilen advers reaksiyonlar kabızlık, ishal, bulantı ve kusmadır. Bu advers reaksiyonlar, bulantı ve kusma için anti-emetikler; ishal için anti-diyaretikler ve kabızlık için laksatif ve/veya feçes yumuşatıcıları ile semptomatik olaraktedavi edilmelidirler.

Azasitidin ile tedavi edilen hastalarda, serum kreatinin değerlerinde artış ve hematüriden renal tübüler asidoz, renal yetmezlik ve ölüme kadar giden derecelerde böbrek bozukluklarırapor edilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Hepatik advers reaksiyonlar

Azasitidin tedavisi sırasında, metastatik hastalığa bağlı olarak tümör yükü çok olan hastalarda hepatik yetmezlik, ilerleyen hepatik koma ve ölüm gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Kardiyak olaylar

Kardiyovasküler veya pulmoner hastalık geçmişi olduğu bilinen hastaların dahil edildiği bir klinik çalışmadan alman veriler. Azida ile tedavi edilen yeni AML teşhisi konmuş hastalardakardiyak olaylarda istatistiki olarak önemli bir artış olduğunu göstermiştir(bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)