BELOC 5 mg 1 ampül Dozu
AstraZeneca Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Beloc dozu, Beloc dozaj, Beloc doz aşımı, Beloc uygulama, Beloc kullanım şekli, Beloc kullanımı, Beloc kullanım süresi, Beloc açmı tokmu, Beloc nedir, Beloc ne için kullanılır, Beloc nasıl kullanılır, Beloc faydaları, Beloc etkileri, Beloc günde kaç kez, Beloc sabah mı akşam mı, Beloc fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Supraventriküler taşiaritmi :
İlk başta, 5 mg’a (= 5 ml) kadar metoprolol dakikada 1-2 mg hızında intravenöz yoldan uygulanır. Bu uygulama, tatmin edici bir yanıt alınana kadar 5’er dakikalık aralıklarla tekrarlanabilir. Toplam 10-15 mg’lık bir doz genellikle yeterli olmaktadır (10-15 ml).
Önerilen maksimum intravenöz doz 20 mg’dır (=20 ml).
Şüphelenilen ya da tanısı konmuş miyokard enfaktüsünde ağrı, taşiaritmi ve miyokard iskemisinin profilaksi ve tedavisinde :
Akut : İntravenöz yoldan 5 mg (= 5 ml) uygulanır. Doz, her 2 dakikada bir tekrarlanabilir, maksimum doz 15 mg’dır (=15 ml). Son enjeksiyondan 15 dakika sonra oral yoldan 6 saatte bir 50 mg metoprolol tartrat tableti verilir ve 48 saat boyunca devam edilir. Tedaviye Beloc Tablet veya Beloc Zok Kontrollü Salımlı Tablet ile oral yoldan devam edilmelidir.
Tedaviye ne zaman başlanmaması gerektiği ile ilgili bilgiler için Bkz Bölüm 4.3 ve 4.4.
Uygulama şekli :
BELOC intravenöz yolla uygulanır.
BELOC’un parenteral uygulaması, kan basıncı ve EKG ölçümlerinin yapılabileceği ve resüsitasyon için gerekli işlemlerin yapılabileceği yerlerde, uygun personelin denetiminde yapılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :
Böbrek yetmezliği :
Eliminasyon hızı böbrek fonksiyonlarından anlamlı derecede etkilenmediği için böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez.
Karaciğer yetmezliği :
Metoprolol genellikle, karaciğer sirozu olan hastalara ve karaciğer fonksiyonu normal olan hastalara aynı dozda verilir. Ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu belirtileri olan hastalarda (örneğin şant ameliyatı geçirmiş hastalarda) dozun azaltılması dikkate alınmalıdır.
Pediyatrik popülasyon :
Çocuklarda BELOC tedavisi ile ilgili deneyim sınırlıdır.
Geriyatrik popülasyon :
Doz aşımı ve tedavisi
Toksisite :
Bir yetişkinde 7.5 g letal toksikasyona neden olmuştur. 5 yaşında bir çocukta 100 mg, gastrik lavajdan sonra hiçbir semptom göstermemiştir. Bir yetişkinde 1.4 g, 12 yaşında bir çocukta 450 mg orta derecede toksisiteye neden olmuştur. Bir yetişkinde 2.5 g ciddi toksisiteye, 7.5 g’da ise çok ciddi intoksikasyon görülmüştür.
Doz Aşımı Belirtileri:
En önemlisi kardiyovasküler semptomlardır, fakat bazen özellikle çocuk ve genç yetişkinlerde merkezi sinir sistemi semptomları ve solunum depresyonu ön plana çıkabilir.
Bradikardi, AV-blok I-III, QT -uzaması (olağanüstü durumlar), asistol, kan basıncının düşmesi, yetersiz periferik dolaşım, kalp yetmezliği, kardiyojenik şok, solunum depresyonu, apne.
Diğer Belirtiler: Yorgunluk, konfüzyon, bilinç kaybı, titreme, kramplar, terleme, parestezi, bronkospazm, bulantı, kusma, muhtemelen özofagus spazmı, hipoglisemi (özellikle çocuklarda) veya hiperglisemi, hiperkalemi, böbreklere etki, geçici miyastenik sendrom görülebilir. Beraberinde alkol, antihipertansifler, kinidin veya barbituratların alınması hastanın durumunu kötüleştirebilir. Doz aşımının ilk belirtileri ilaç alımından 20 dakika ila 2 saat sonra görülmektedir.
Tedavi :
Gerekirse aktif kömür ya da mide lavajı. Gastrik lavajdan önce vagal stimülasyon riskine karşı atropin (intravenöz yoldan; yetişkinlere 0.25-0.50 mg, çocuklara 10-20 mcg/kg) verilmelidir. Duruma göre entübasyon ve suni solunum uygulanır. Plazma hacmi yeterli
7(11)
sıvı desteği ile korunur. Glukoz infüzyonu yapılır. EKG izlenir. İntravenöz yoldan 1.0 - 2.0 mg atropin (vagal stimülasyonu önlemek için) verilir, gerekirse tekrarlanabilir.
Miyokardiyal depresyonda : Dobutamin veya dopamin infüzyonu ve kalsiyum glubiyonat (9 mg/mL 10-20 mL) verilir. intravenöz yoldan bir dakikadan daha uzun sürede 50-150 mcg/kg glukagon verilir, daha sonra infüzyon şeklinde uygulanabilir. Amrinon da verilebilir. Bazı durumlarda epinefrin eklenmesinin de yararlı olduğu görülmüştür. QRS kompleksinde genişleme ve aritmilerde sodyum (klorür veya bikarbonat şeklinde) infüzyonu uygulanır. Pacemaker gerekli olabilir. Kalp durması halinde uzun süre resusitasyon gerekli olabilir. Bronkospazma görüldüğünde, terbütalin (enjeksiyon veya inhalasyon şeklinde) verilebilir. Semptomatik tedavi uygulanır.
Beloc ile ilgili diğer bilgiler
- Beloc Genel
- Beloc Fiyat
- Beloc Prospektüs
- Beloc Kullananlar
- Beloc Nedir
- Beloc Kullanımı
- Beloc Yan Etkileri
- Beloc Etkileşimi
- Beloc Gebelik
- Beloc Saklanması
- Beloc Muadili
- Beloc Uyarılar
- Beloc Endikasyon
- Beloc Kontrendikasyon
- Beloc İçeriği
- Dozu
- Beloc Zararları
- Beloc Formu
- Beloc Farmakolojik Özellikler
- Beloc Farmasötik Özellikler
- Beloc Ruhsat Bilgileri