CAFERGOT 1 mg 20 draje Farmakolojik Özellikleri
Assos Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
5.
Farmakoterapötik grup: Antimigren preparatları/Ergot Alkoloidleri ATC kodu: NO2CA52
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim:
Trityumla [ H] işaretlenmiş ergotamin kullanılarak yapılan çalışmalar, oral dozun % 62’sinin gastrointestinal kanaldan emildiğini göstermektedir. Kafein, hızla ve hemen hemen tamamen emilir.
Dağılım:
Ergotaminin doruk plazma düzeylerine, oral dozun alınmasından yaklaşık 2 saat sonra ulaşılır.
Ergotaminin proteinlere bağlanma oranı yaklaşık % 98, Kafeinin plazma proteinlerine bağlanma oranı ise % 35’dir.
Biyotransformasyon:
Ergotamin, karaciğerde geniş kapsamlı olarak metabolize edilir. Değişmemiş ergotaminin mutlak biyoyararlanımı oral dozlarda yaklaşık % 2 kadardır. Ergotaminin terapötik etkilerinin kısmen, aktif metabolitlerine bağlı olduğu öne sürülmüştür. Kafein ise büyük oranda metabolize edilir.
Eliminasyon:
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
İntravenöz olarak tek CAFERGOT® (ergotamin/kafein 1:50) dozu kullanıldığında LD50 (deney hayvanlarının yarısının ölümüne yol açan) değerler; tavşanlarda 40 mg/kg, sıçanlarda 124 mg/kg ve farelerde 111 mg/kg olarak hesaplanmıştır. Farelere tek bir oral doz kullanıldığı zamanki LD50 değeri, 474 mg/kg olarak bulunmuştur.
Kronik ve subkronik toksisite
Beagle cinsi köpekler üzerinde yapılan ve 26 hafta devam eden bir oral güvenlilik çalışmasında, ergotamin kusmaya, salivasyona ve kalp hızının azalmasına neden olmuştur.
Ayrıca, sarkık - kulaklı köpeklerde sık görülen ve ilacın vazokonstriktör etkisinden kaynaklanan, kulak kenarında yüzeysel nekrozlar gözlenmiştir.
Karsinojenite
Ergotaminin karsinojenik potansiyeli hakkında herhangi bir veri bulunmamaktadır.
Üreme toksisitesi
Ergotamin, tavşanlarda günde 1, 3 ve 10 mg/kg ve sıçanlarda günde 3 mg/kg’a varan dozlarda uygulandığında, embriyo mortalitesi veya teratojen etki ile ilgili hiçbir kamt bulunmamıştır.
Ancak, günde 10 mg/kg ergotamin verilmesi sıçanlarda annenin vücut ağırlığındaki artışı engellemiş, fetusun ossifikasyonunu geciktirmiş ve prenatal mortaliteyi yükseltmiştir. Yüksek ergotamin dozları, uterus damarlarını daraltarak fetusa ulaşan kan miktarını azaltıp, fetusteki teratojenik etkilerden sorumlu olduğu bilinen hipoksiye yol açmıştır.
Ergotamin + kafein (1:100) kombinasyonu sıçanlarda ve tavşanlarda herhangi bir teratojenik potansiyel sergilememiştir. Erkek sıçanlardaki bir üreme performansı çalışmasında fertilitenin etkilenmediği görülmüştür. Dişi sıçanlardaki üreme performansı çalışmasında ve bir peri- /post-natal çalışmada, ölü doğan yavru sayısında ve/veya peri-/post-natal mortalitede artış gözlenmiştir.
Hayvanlarda yapılan çalışmalar sırasında kafeinin ancak çok yüksek dozlarda teratojenik etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Cafergot ile ilgili diğer bilgiler
- Cafergot Genel
- Cafergot Fiyat
- Cafergot Prospektüs
- Cafergot Kullananlar
- Cafergot Nedir
- Cafergot Kullanımı
- Cafergot Yan Etkileri
- Cafergot Etkileşimi
- Cafergot Gebelik
- Cafergot Saklanması
- Cafergot Muadili
- Cafergot Uyarılar
- Cafergot Endikasyon
- Cafergot Kontrendikasyon
- Cafergot İçeriği
- Cafergot Dozu
- Cafergot Zararları
- Cafergot Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Cafergot Farmasötik Özellikler
- Cafergot Ruhsat Bilgileri