CALCIOSEL %10 enjeksiyonluk çözelti içeren ampül (10 ml 5 ampül) Dozu

Haver Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Calciosel dozu, Calciosel dozaj, Calciosel doz aşımı, Calciosel uygulama, Calciosel kullanım şekli, Calciosel kullanımı, Calciosel kullanım süresi, Calciosel açmı tokmu, Calciosel nedir, Calciosel ne için kullanılır, Calciosel nasıl kullanılır, Calciosel faydaları, Calciosel etkileri, Calciosel günde kaç kez, Calciosel sabah mı akşam mı, Calciosel fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Tedavi sırasında serum kalsiyum düzeyleri yakından izlenmelidir.

Antihipokalsemik ve elektrolit venilevici olarak: 970 mg (94.7 mg kalsiyum iyonu) dakikada 5 ml’yi geçmeyen bir hızda (47.5 mg kalsiyum iyonu) intravenöz olarak yavaşça uygulanır. Budoz, tetani kontrol altına alınıncaya kadar gerekirse yinelenir.

Antihiperkalemik olarak: 1 ila 2 gram (94.7 ila 189 mg kalsiyum iyonu) dakikada 5 ml’yi geçmeyen bir hızda (47.5 mg kalsiyum iyonu) intravenöz olarak yavaşça uygulanır. Uygulamasırasında ECG’nin değişimi sürekli izlenerek ayarlanır ve miktarı saptanır.

Antihipermagnesemik olarak: 1 ila 2 gram (94.7 ila 189 mg kalsiyum iyonu) dakikada 5 ml’yi geçmeyen bir hızda (47.5 mg kalsiyum iyonu) intravenöz olarak yavaşça uygulanır. Yetişkindozu limiti günde 15 gram (1.42 gram kalsiyum iyonu)’dır.

Akut hipokalsemi: 10 - 20 ml (2,2 - 4,4 mmol)

Florür zehirlenmesi: 0,3 ml/kg (0,07 mmol/kg)

Kursun zehirlenmesi: 0,3 ml/kg (0,07 mmol/kg)

Yenidoğan tetanisi: 0.3 ml/kg (0.07 mmol/kg)

Kardivakresüsitasvon: 7-15 ml (1.54-3.3 mmol). Bu endikasyon için gerekli olan tam kalsiyum miktarını belirlemek zordur ve genellikle değişkenlik gösterir.

Uygulama şekli

İntramusküler kullanım:

Anatomik bakımdan en elverişli yer gluteus medius kasma enjekte etmektir. Enjeksiyon için 5cm uzunluğunda iğnesi olan enjektör kullanılmalıdır. Enjeksiyondan sonra iğne yeri bir parçapamuk ile kapatılarak derin masaj ile sıvının iyice yayılmasına yardım edilir. Devamlıenjeksiyonlarda enjeksiyon yeri sağ ve sol olarak değiştirilmelidir. Şişman kişilerde daha uzuniğne kullanılır. Aksi halde, kalsiyum tuzlan yağ dokuları tarafından güç resorpsiyona uğrar veinfıltrasyona neden olabilir. İlacın deri altına kaçma sonucu oluşan infıltrasyonlarda sıcakuygulanmalıdır.

İntravenöz kullanım:

İntravenöz uygulama yavaş yapılmalı, E5 ila 3 dakikada enjekte edilmelidir. Hasta yatar durumda olmalıdır.

CALCİOSEL, % 5’lik glikoz ya da % 0,9’luk sodyum klorür çözeltisiyle seyreltilmelidir. Bikarbonat, fosfat veya sülfat içeren seyreltme solüsyonlarının kullanımından kaçınılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Kronik böbrek rahatsızlığı olan hastalarda yüksek dozda kalsiyum verildiğinde hiperkalsemi oluşabilir. Hiperkalsemi, hipokalsemiden daha tehlikeli bir durum olduğundan, hipokalsemininaşırı ölçüde tedavisinden sakmılmalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda plazma kalsiyumkonsantrasyonu, yakından takip edilmelidir. Parenteral uygulamalarda ve yüksek dozlardahastaya D vitamini de verilir. Ciddi böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Pediyatrik popülasyon ve gençler:

Antihipokalsemik olarak:

İntravenöz 200 ile 500 mg (19.5 ile 48.8 mg kalsiyum iyonu) tek bir dozda ve dakikada 5 ml’yi geçmeyen bir hızda (47.5 mg kalsiyum iyonu) yavaşça uygulanır. Tetani kontrol altınaalınıncaya kadar gerekirse yinelenir.

Geriyatrik popülasyon:

Kalsiyum toleransının ileri yaştan etkilendiğine dair bir kanıt olmamasına rağmen, yaşlanmayla ilişkili, renal fonksiyon bozukluğu ve zayıf diyet gibi bazı faktörler indirek olarak toleransıetkileyebileceğinden doz azaltılması gerekebilir. İleri yaşlarda böbrek fonksiyonları zayıflar,yaşlı hastalara bu ürün reçetelenirken kalsyum injeksiyonunun renal fonksiyonları bozulmuşhastalarda tekrarlayan ve uzun süreli dozlarda kullanımının kontrendike olduğuunutulmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.3).

Doz aşımı ve tedavisi

Kanda kalsiyum miktarının aşırı derecede artışı, hiperkalsemi belirtileri; iştahsızlık, kusma, kabızlık, karın bölgesinde ağrı, kaslarda güçsüzlük, susuzluk hissi, poliüri, uyuşukluk hissi,konfüzyon, demineralizasyona bağlı kemik ağrısı, nefrokalsinosis, böbrek konsantrasyonkapasitesinde kayıp, kimi ciddi durumlarda kardiyak aritmi, koma ve kalp durmasıdır.

Orta derecede hiperkalsemide, ağızdan fosfat bileşikleri nötral çözeltisi (pH= 7.4) şeklinde günde 3 grama kadar fosfor eşdeğeri olarak verilebilir.

Antidot

Hiperkalseminin veya digitalis zehirlenmesi ile birlikte olan ventriküler aritminin kurtarıcı tedavisi için disodyum edetat maddesi kullanılır. Bu, kalsiyum iyonu ile şelat bileşiği oluşturanbir maddedir.

Hiperkalsemi tedavisi için genel yetişkin dozajı 24 saatte toplam en fazla 3 grama kadar olmak koşulu ile 50 mg/kg’ lık disodyum edetat dozu, intravenöz infüzyon yolu ile yavaşça uygulanır.Ticari olarak bulunan disodyum edetat derişik çözeltisi bu oranda seyreltilmelidir.Seyreltilmemiş çözelti dokuda çok tahriş edicidir. Ekstravazasyondan kaçınılmalıdır. Hızlı birintravenöz infüzyon veya yüksek konsantrasyonda disodyum edetat, serumdaki kalsiyumkonsantrasyonunun birdenbire düşmesine neden olur.

500 ml % 5’ lik dekstroz veya % 0.9’luk sodyum klorüre hesaplanan miktar disodyum edetat çözeltisi katılır ve 3 saat ya da daha uzun sürede intravenöz yolla verilir. Disodyum edetat,tedavisinin süresi ve veriliş sıklığı çok değişkendir. Koşullar hastanın serum kalsiyumkonsantrasyonuna göre saptanmalıdır. Çocuklarda hiperkalsemi için günlük doz 40-70 mg/kgşeklindedir.