CARBOPLATIN TEVA 450 mg/45 ml IV inf. için konsantre çöz. içeren flakon Zararları

Med Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Carboplatin zararları, Carboplatin önlemler, Carboplatin riskler, Carboplatin uyarılar, Carboplatin yan etkisi, Carboplatin istenmeyen etkiler, Carboplatin cinsel, Carboplatin etkileri, Carboplatin tedavi dozu, Carboplatin aç mı tok mu, Carboplatin hamilelik, Carboplatin emzirme, Carboplatin alkol, Carboplatin kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Advers reaksiyonların sıklığı, tek ajan olarak enjeksiyonluk karboplatin alan 1.893 hastanın kümülatif veri tabanına ve pazarlama sonrası deneyime dayanmaktadır.

Liste, sistem organ sınıfı, MEdDRA tercih edilen terimi ve aşağıdaki sıklık kategorileri kullanılarak ifade edilen sıklık ile verilmiştir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10);yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000);bilinmiyor (Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Bilinmiyor

Dehidrasyon, anoreksi, hiponatremi

Sinir Sistemi Hastalıkları

Yaygın

Periferik nöropati, parestezi, osteotendinöz reflekslerde azalma, duyusal bozukluk, disguzi

Bilinmiyor

Serebrovasküler olay*

Göz hastalıkları

Yaygın

Görme bozukluğu, nadir görme kaybı vakaları

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın

Ototoksisite

Kardiyak hastalıkları

Yaygın

Kardiyovasküler bozukluk*

Bilinmiyor

Kalp yetmezliği*

Vasküler hastalıkları

Bilinmiyor

Embolizm*, hipertansiyon, hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinal hastalıklar

Yaygın

Solunum bozukluğu, interstisyel akciğer hastalığı, bronkospazm

Gastrointestinal

hastalıkları

Çok

yaygın

Kusma, bulantı, karın ağrısı

Yaygın

Diyare, konstipasyon, mukoz membran bozukluğu

Bilinmiyor

Stomatit

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın

Alopesi, cilt hastalığı

Bilinmiyor

Ürtiker, döküntü, eritem, kaşıntı

Kas iskelet bozuklukları, bağ dokuve kemik hastalıkları

Yaygın

Kas iskelet sistemi hastalığı

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın

Ürogenital hastalık

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesineilişkin hastalıklar

Yaygın

Asteni

Bilinmiyor

Enjeksiyon yeri nekrozu, enjeksiyon yeri reaksiyonu, enjeksiyon yeri ekstravazasyonu, enjeksiyon yeri eritemi,halsizlik

Araştırmalar

Çok

yaygın

Kreatinin renal klerensinde azalma, kanda üre artışı, kanda alkalen fosfataz artışı, aspartat aminotransferazartışı, anormal karaciğer fonksiyon testi, kanda sodyumazalması, kanda potasyum azalması, kanda kalsiyumazalması, kanda magnezyum azalması

Yaygın

Kanda bilirubin artışı, kanda kreatinin artışı, kanda ürik asit artışı

*<% 1 oranında ölümcül, <% 1 oranında ölümcül kardiyovasküler olaylar kalp yetmezliği, embolizm ve serebrovasküler olay kombinasyonunu içerir.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Miyelotoksisite karboplatinin doz kısıtlayıcı toksisitesidir. Başlangıç değerleri normal olan hastalarda, 50.000/mm3 altındaki trombosit sayımları ile hastaların % 25’inde trombositopeni,1.000/mm3 altındaki granülosit sayımları ile hastaların % 18’inde nötropeni ve 2.000/mm3altındaki beyaz kan hücresi sayımları ile hastaların % 14’ünde lökopeni ortaya çıkmıştır. Endüşük nokta genellikle gün 2 E de ortaya çıkar. Enjeksiyonluk karboplatininin diğermiyelosüpresif bileşikler veya tedavi şekilleriyle kombinasyonu, miyelosüpresyonukötüleştirebilir.

Miyelotoksisite, özellikle sisplatin ile önceden tedavi görmüş hastalarda ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda daha şiddetli görülür. Performans durumu düşük olan hastalarda dalökopeni ve trombositopeni artışı gözlenmiştir. Bu etkiler, genellikle geri dönüşümlü olmaklabirlikte, karboplatin verilen hastaların sırasıyla % 4 ve % 5’inde enfeksiyöz ve hemorajikkomplikasyonlara yol açmıştır. Bu komplikasyonlar, hastaların % l’den daha azında ölümvakasıyla sonuçlanmıştır.

Normal başlangıç değerleri olan hastaların % 15’inde, 8 g/dL’nin altındaki hemoglobin değerleri ile anemi gözlenmiştir. Anemi insidansı, karboplatin enjeksiyonuna artan maruziyet ile birlikteartış gösterir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Ürün enjekte edildikten sonraki dakikalarda, bazen ölümcül olan anafılaktik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Yüz ödemi, dispne, taşikardi, düşük kan basıncı, ürtiker, anafılaktik şok, bronkospazm.

Sinir Sistemi Hastalıkları:

Enjeksiyonluk karboplatin verilen hastaların % 4’ünde periferik nöropati (çoğunlukla parestezi ve osteotendinöz reflekslerde azalma) ortaya çıkmıştır. 65 yaş üzeri hastalar, önceden sisplatinile tedavi görmüş hastalar ve enjeksiyonluk karboplatin ile uzun süreli tedavi alan hastalaryüksek risk altındadır.

Hastaların % l’inde klinik olarak anlamlı duyusal bozukluklar (görme bozuklukları ve tat değişiklikleri) meydana gelmiştir.

Nörolojik yan etkilerin genel sıklığı, enjeksiyonluk karboplatini kombinasyon halinde alan hastalarda artmıştır. Bu, daha uzun kümülatif mazuriyet ile de ilgili olabilir.

Kulak ve iç kulak hastalıkları:

Yüksek frekans aralığındaki (4.000-8.000 Hz) duyma kaybı ile konuşma aralığı dışındaki işitme bozuklukları, % 15’lik bir frekans ile bir seri odiyometrik incelemeler ile bulunmuştur.Hipoakuzinin çok seyrek olguları raporlanmıştır.

Daha önce sisplatin ile tedavi edilen ve bu şekilde tedavi ile ilişkili işitme kaybı gelişen hastalarda, karboplatin ile tedavi sırasında bazen duyma fonksiyonunda daha ileri bir alevlenmemeydana gelmektedir.

Gastrointestinal hastalıklar:

Hastaların % 65’inde kusma meydana gelmiş olup, bunların üçte biri şiddetli düzeydedir. İlave olarak hastaların % 15’inde bulantı meydana gelmiştir. Önceden tedavi görmüş hastaların(Özellikle önceden sisplatin ile tedavi edilen hastalar) kusmaya daha çok eğilimli olduğugörülmüştür. Bulantı ve kusma genellikle tedaviden sonraki 24 saat içinde kaybolur veantiemetik ilaçlara yanıt verir ve bu ilaçlarla önlenebilir. Kusma daha çok enjeksiyonlukkarboplatin ile diğer emetojenik bileşiklerin kombinasyonunda meydana gelir.

Diğer gastrointestinal şikayetler, hastaların % 8’inde ağrı ve hastaların % 6’sında diyare ve konstipasyonu içermektedir.

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:

Karboplatin enjeksiyonu yüksek hacimli sıvı hidrasyonu ve/veya zorunlu diürez olmadan verilmiş olmasına karşın, normal dozlarda verildiğinde, seyrek olarak anormal böbrekfonksiyonu gelişmiştir. Hastaların % 6’sında serum kreatinin yüksekliği, % 14’ünde kan üreazotu yüksekliği ve % 5’inde ürik asit yüksekliği ortaya çıkmıştır. Bunların çoğu hafif vehastaların yaklaşık yarısında geri dönüşümlüdür. Kreatinin klerensinin, karboplatin enjeksiyonuverilen hastalarda en hassas böbrek fonksiyonu olduğu kanıtlanmıştır. Karboplatin enjeksiyontedavisi sırasında, başlangıç değeri 60 mL/dk. veya daha fazla olan hastaların % 27’sindekreatinin klerensinde bir azalma meydana gelmiştir.

Araştırmalar:

Hastaların % 29’unda serum sodyum, % 20’sinde serum potasyum, % 22’sinde serum kalsiyum ve % 29’unda serum magnezyum değerlerinde azalma görülmüştür. Özellikle, erken hiponatremivakaları bildirilmiştir. Elektrolit kayıpları minör düzeydedir ve genellikle klinik semptomolmadan seyreder.

Normal başlangıç değerleri olan hastaların % 5’inde toplam bilirubin, % 15’inde SGOT ve %24’ünde alkalen fosfataz yüksekliği gibi karaciğer fonksiyonunda değişiklik gözlenmiştir. Budeğişiklikler genel olarak hafif ve hastaların yaklaşık yarısında geri dönüşümlü olmuştur.Yüksek dozlarda karboplatin verilen ve otolog kemik iliği nakli yapılan sınırlı hasta gruplarında,karaciğer fonksiyon testlerinde ciddi yükselme meydana gelmiştir.

Yüksek doz karboplatin verilişinden sonra, akut fulminan karaciğer hücre nekrozu vakaları gözlenmiştir.

Diğer istenmeyen etkiler:

Karboplatin içeren sitostatik kombinasyon tedavilerinden sonra sekonder akut maligniteler bildirilmiştir.

Nadiren alopesi, üşüme ile ateş, mukozit, asteni, halsizlik ve disguzi bildirilmiştir.

İzole vakalarda, hemolitik-üremik sendrom ortaya çıkmıştır.

İzole kardiyovasküler olay (kalp yetmezliği, embolizm) vakaların yanı sıra izole serebrovasküler olay vakaları bildirilmiştir.

Hipertansiyon vakaları bildirilmiştir.

Lokal reaksiyonlar:

Enjeksiyon yerinde reaksiyonlar (yanma, acı, kızarma, şişme, ürtiker, ekstravazasyon ile birlikte nekroz) bildirilmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck,gov.tr; e-posta:tufam@titck,gov.tr: tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)