CARTEOL LP %2 uzun etkili 3 ml göz damlası Etkileşimi
Abdi İbrahim Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Carteol etkileşimi, Carteol etken madde, Carteol yardımcı maddeler, Carteol alkol, Carteol etkileşim, Carteol kullananlar, Carteol dozu, Carteol kullanımı bilgisini içerir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler
Göz Damlaları
Adrenalin içeren göz damlalanyla birlikte uygulandığında (midriyazis riski) oftalmolojik izleme gereklidir.
Diğer İlaçlar
Oküler yolla uygulamadan sonra kan akımına beta-bloker geçişinin çok az olmasına rağmen, ilaç etkileşimleri mümkündür. Dolayısıyla, sistemik yolla uygulanan beta-blokerlerle oluşan etkileşimler dikkate alınmalıdır.
Kontrendike Kombinasyonlar
Floktafenin: Beta-blokerler, hipotansiyon ya da şoka karşı floktafenin ile indüklenen kardiyovasküler kompensasyon reaksiyonlarını azaltmaktadır.
Sultoprid: Özellikle torsades de pointes (hızlı, atipik ventriküler taşikardi) olmak üzere ventriküler ritim bozuklukları riskinde artış.
Önerilmeyen Kombinasyonlar
Kalsiyum antagonistleri (bepridil, diltiazem ve verapamil): Otomatisite bozuklukları (aşırı bradikardi, sinüs duraklaması), sino-atriyal ve AV iletim bozuklukları, kardiyak yetmezlik (sinerjik etkiler).
Bu tür bir kombinasyon, özellikle yaşlı hastalarda ya da tedavinin başında, yakın klinik takip ve EKG izlemesiyle birlikte uygulanmalıdır.
Kalp yetmezliğinde kullanılan beta-blokerler: Özellikle ciddi bradikardi riski olmak üzere beta-blokerin istenmeyen etkilerinde artış riski.
Kullanımla İlgili Özel Önlemler Gerektiren Kombinasyonlar
Halojenli Anestezikler: Beta-blokerler kardiyovasküler kompensasyon reaksiyonlarını azaltır. (Beta-adrenerjik blokaj, ameliyat sırasında beta-stimülanlar kullanarak kaldırılabilir).
Genel kural olarak, beta-blokeri kesmeyiniz, ancak tedavinin duraklatılması gerekirse beta-blokeri aniden kesmekten kaçınınız. Anestezi uzmanını bu tedavi konusunda bilgilendiriniz.
Antikolinesterazlar; Donezepil, galantamin, rivastigmin, neostigmin, piridostigmin, takrin, ambemonyum: Aşırı bradikardi riski (bradikardi yapıcı etkilerin eklenmesi). Düzenli klinik izleme.
Beta-bloker göz damlaları kinidin ile birlikte kullanıldığında, göz damlalarının sistemik beta-bloker etkilerinin güçlendiği ve plazma beta-bloker konsantrasyonlarının artığı bildirilmiştir. Bunun nedeni, muhtemelen, kinidinin, beta-bloker metabolizmasını inhibe etmesidir (Bu durum timolol için tanımlanmıştır).
Baklofen: Antihipertansif etkide artış.
Kan basıncını izleyiniz ve gerekirse antihipertansif dozu ayarlayınız.
Klonidin ve Diğer Santral Etkili Antihipertansifler (Alfametildopa, guanfasin, moksonidin, rilmenidin): Santral etkili antihipertansif ajanlar aniden kesildiği zaman, kan basıncında ciddi bir artış.
Santral etkili antihipertansif ajanları aniden kesmekten kaçınınız. Klinik izleme gerekir.
İnsülin ve Hipoglisemik Sülfamidler : Tüm beta-blokerler hipoglisemi semptomlarını (çarpıntı ve taşikardi) maskeleyebilir. Kardiyoselektif olmayan çoğu beta-blokerler, hipoglisemi şiddetini ve sıklığını artırır. Hastayı uyarınız ve özellikle tedavinin başında hastanın kan şekerinin izlenmesini sağlayınız.
Lidokain: Muhtemelen artmış nörolojik ve kardiyak etkileriyle birlikte, lidokain plazma seviyesinde artış (lidokainin karaciğer metabolizmasında azalma).
Klinik parametreler ve EKG parametreleri, beta-blokerle uygulanan tedavi süresince ve beta-blokerlerin kesilmesinden sonra ortaya çıkan lidokain plazma konsantrasyonları izlenmelidir. Gerekirse lidokain dozunu ayarlayınız.
Torsades De Pointes İndükleyici Tıbbi Ürünler: Sınıf Ia antiaritmikler (kinidin, hidrokinidin, disopiramid) ve Sınıf III antiaritmikler (amiodaron, dofetilid, ibutilid, sotalol), belirli nöroleptikler: fenotiazinler (klorpromazin, siyamemazin, levomepromazin, tiyoridazin, trifluoperazin), benzamidler (amisülpirid, sülpirid, tiaprid), butirofenonlar (droperidol, haloperidol), diğer nöroleptikler (pimozid) ve bepridil, sisaprid, diphemanil, eritromisin IV, vinkamin IV, mizolastin, halofantrin, sparfloksasin, pentamidin, moksifloksasin gibi diğer tıbbi ürünler.
Özellikle torsades de pointes olmak üzere ventriküler ritim bozuklukları riskinde artış. Klinik ve elektrokardiyografik izleme gerekir.
Amiodaron: Kontraktilite, otomatisite ve iletim bozuklukları (sempatetik kompansasyon mekanizmaların baskılanması). Klinik izleme gerekir.
Propafenon: Kontraktilite, otomatisite ve iletim bozuklukları (sempatetik kompansasyon mekanizmaların baskılanması). Klinik izleme ve EKG takibi gerekir.
Dikkat Edilmesi Gereken Kombinasyonlar:
Selektif COX-2 inhibitörler de dahil olmak üzere (sistemik yolla verilen) NSAİİ’lar: Antihipertansif etkide azalma (NSAİİ’lar vazodilatasyona neden olan prostaglandinleri inhibe ederler ve pirazol NSAİİ’lar sodyum ve su tutma özelliğine sahiptirler).
Ürolojik Kullanım İçin Alfa-blokerler; Alfuzosin, doksazosin, prazosin, tamsulosin, terazosin: Hipotansif etkide artış. Postural hipotansiyon riskinde artış.
Amifostin: Antihipertansif etkide artış.
Kalsiyum Antagonistleri (Dihidropidrin): Gizli seyreden ya da kontrol altına alınmamış kalp yetmezliği olan hastalarda hipotansiyon ve kalp yetmezliği (beta blokerlerin negatif inotropik etkilerini kuvvetlendirme ihtimali bulunan ve kullanılan ürüne bağlı olarak değişen yoğunluk ve şiddet derecelerinde meydana gelen dihidropridininler in vitro ortamda negatif inotropik etkisi).Beta blokör tedavisi aşın hemodinamik reperküsyonlarda olan sempatik refleksi de azaltabilir.
İmipramin (Trisilik) Antidepresanlar, Nöroleptikler: Antihipertansif etki ve postural hipotansiyon riski (aditif etkide artış).
Meflokin: Aşırı bradikardi riski (bradikardi yapıcı etkilerin eklenmesi). Dipiridamol: Antihipertansif etkide artış.
Pediyatrik popülasyon:
Carteol ile ilgili diğer bilgiler
- Carteol Genel
- Carteol Fiyat
- Carteol Prospektüs
- Carteol Kullananlar
- Carteol Nedir
- Carteol Kullanımı
- Carteol Yan Etkileri
- Etkileşimi
- Carteol Gebelik
- Carteol Saklanması
- Carteol Muadili
- Carteol Uyarılar
- Carteol Endikasyon
- Carteol Kontrendikasyon
- Carteol İçeriği
- Carteol Dozu
- Carteol Zararları
- Carteol Formu
- Carteol Farmakolojik Özellikler
- Carteol Farmasötik Özellikler
- Carteol Ruhsat Bilgileri