CARVEXAL 6.25 mg 30 tablet Uyarılar
Sandoz Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Carvexal uyarılar, Carvexal zararları, Carvexal önlemler, Carvexal riskler, Carvexal yan etkisi, Carvexal alerji, Carvexal alkol, Carvexal hamileler, Carvexal emzirme, Carvexal araç kullanımı, Carvexal fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
Karvedilol tedavisine bağlı olduğudüşünülen ciddi deri reaksiyonu görülen hastalarda karvedilol kullanımı derhal kesilmelidir.
CARVEXAL’in içeriğinde laktoz vardır. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.
Kronik konjestif kalp yetmezliği: Konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda, karvedilolün doz artırımı sırasında kalp yetmezliğinde kötüleşme ya da sıvı retansiyonu görülebilir. Budurumda, diüretikler artırılmalı, klinik denge oluşuncaya kadar karvedilol dozuartırılmamalıdır. Bazen karvedilol dozunu azaltmak ya da nadir olarak ilacın kullanımınıgeçici olarak durdurmak da gerekebilir. Bu tür dönemler, karvedilolün sonradan başarıylauygulanmasını engellemez. Her iki ilacın da AV iletiyi yavaşlatması nedeniyle, karvediloldijital glikozidleri ile kombine olarak kullanıldığında dikkat edilmelidir.
Konjestif kalp yetmezliğinde böbrek fonksiyonu: Konjestif kalp yetmezliği ile birlikte düşük kan basıncı (sistolik KB <100 mm Hg), iskemik kalp hastalığı ve yaygın damar hastalığıve/veya altta yatan böbrek yetmezliği olan hastalarda karvedilol tedavisiyle renalfonksiyonlarda geri dönüşlü kötüleşme saptanmıştır. Bu risk faktörlerini taşıyan konjestif kalpyetmezliği hastalarında, dozun arttırılması sırasında böbrek fonksiyonları izlenmeli ve böbrekyetmezliğinin kötüleşmesi durumunda doz azaltılmalı ya da ilaç kesilmelidir.
Kronik obstruktif akciğer hastalığı: Bronkospazm gözlenen kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) bulunan ve oral ya da inhalasyon yolu ile ilaç almayan hastalarda karvedilol ancakpotansiyel yarar potansiyel riskten daha fazlaysa kullanılmalıdır. Bronkospazm eğilimi olanhastalarda, solunum yolundaki olası bir direnç artışı nedeniyle solunum distresi gözlenebilir.Karvedilole başlangıç aşamasında ve doz artırımı sırasında hastalar yakından izlenmeli vetedavi sırasında bronkospazm görülürse karvedilol dozu azaltılmalıdır.
Diyabet: Akut hipogliseminin erken belirti ve semptomlarının maskelenebilmesi ya da azalabilmesi nedeniyle diabetes mellitus hastalarında karvedilol kullanımında dikkatliolunmalıdır. Kronik kalp yetmezliği bulunan diyabetli hastalarda, karvedilol kullanımı kanglukozunun kontrolünü güçleştirebilir. İlacın [3-blokör özellikleri nedeniyle latent diabetesmellitus belirginleşebilir, belirgin diyabet kötüleşebilir ve kan glukoz regülasyonu bozulabilir.
Periferik damar hastalığı: (3-blokörler arteriyel yetmezlik semptomlarını hızlandırabileceği ya da şiddetlendirebileceğinden, periferik damar hastalığı olanlarda karvedilol dikkatlikullanılmalıdır.
Raynaud fenomeni: Periferik dolaşım bozukluğu olan hastalarda semptomlar
şiddetlenebileceğinden karvedilol dikkatli kullanılmalıdır.
Tirotoksikoz: (3-blokör özelliği olan diğer ajanlarda olduğu gibi karvedilol de tirotoksikoz semptomlarını gizleyebilir.
Anestezi ve genel cerrahi: Genel cerrahi uygulanan hastalarda, karvedilol ve anestezik ilaçların sinerj istik negatif inotropik etkileri nedeniyle dikkatli olunmalıdır.
Bradikardi: Karvedilol bradikardiye neden olabilir. Nabız dakikada 55 atımın altına düşerse karvedilol dozu azaltılmalıdır.
Aşırı duyarlılık: (3-blokörlerin aleıjenlere duyarlılığı ve anafılaktik reaksiyonların derecesini artırabilmesi nedeniyle ciddi aşırı-duyarlılık reaksiyonu öyküsü olan ve desensitizasyon(duyarsızlaştırma) tedavisi uygulanan hastalarda karvedilol dikkatle kullanılmalıdır.
Psöriazis: [3-blokörle tedaviye bağlı psöriazis öyküsü olan hastalarda karvedilol ancak yarar-risk tablosu dikkate alınarak kullanılmalıdır.
Kalsiyum kanal blokörleriyle birlikte kullanım: Verapamil ya da diltiazem türü kalsiyum kanal blokörleriyle veya diğer antiaritmik ilaçlarla birlikte karvedilol tedavisi uygulananhastalarda, EKG ve kan basıncının dikkatle izlenmesi gerekir.
Feokromositoma: Feokromositomalı hastalarda, (3-blokör kullanılmadan önce bir a-blokör uygulamasına başlanmalıdır. Karvedilol hem a-blokör, hem [3-blokör farmakolojik aktivitegöstermesine rağmen, bu koşullarda kullanımıyla ilgili deneyim yoktur. Bu nedenle,feokromositomadan kuşkulanılan hastalarda karvedilol uygulamasında dikkatli olunmalıdır.Prinzmetal varyant anjina: Prinzmetal varyant anjinası bulunan hastalarda non-selektif (}-blokör aktivite göğüs ağrısına neden olabilir. Karvedilolün a-blokör aktivitesi bu türsemptomları önleyebilse de, böyle hastalarda karvedilol kullanımıyla ilgili klinik deneyimyoktur. Yine de, Prinzmetal varyant anj masından şüphelenilen hastalarda karvedilol dikkatlekullanılmalıdır.
Kontakt lens: Kontakt lens kullananlar gözyaşında azalma riskini gözönünde bulundurmalıdır. Kesilme sendromu: Özellikle iskemik kalp hastalığı olanlarda, karvedilol tedavisi birdenbirekesilmemelidir. Bu hastalarda karvedilolün kesilmesi aşamalı olmalıdır (2 haftalık süreiçinde).
Semptomatik hipotansiyon ve senkop görülebilir.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Karvedilolün hastalann araç ya da makine kullanma becerisi üzerine etkisi konusunda hiçbir çalışma yapılmamıştır. Kişiden kişiye değişiklik gösteren reaksiyonlar (baş dönmesi,yorgunluk) nedeniyle araç ve makine kullanma ya da yardımsız çalışma yeteneği bozulabilir.Bu durum özellikle tedavinin başlangıcı, doz anımı sonrası, ilaç değişimi ve birlikte alkolkullanıldığı zamanlar için geçerlidir.