CHORIOMON 5000 IU IM/SC enjeksiyon için liyofilize toz içeren 1 flakon Farmakolojik Özellikleri

IBSA Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Gonadotropinler-Koriyonik gonadotropin ATC kodu: G03GA01

CHORIOMON® kadınlarda östradiol ve progesteron üretimini stimüle eder. Folikül gelişiminin son aşamasında yer alır. Foliküllerin çatlamasını ve östrojen salmımmı artırarak, korpus luteum fonksiyonlarım geliştirir.

CHORIOMON® erkeklerde leydig interstisyel hücrelerini ve dolayısıyla androjen hormonlarının salgılanmasını uyarır. Kriptorşidizmli çocuklarda CHORIOMON®, yeterince gelişmemiş testislerin olgunlaşmasını, çok kısa olan spermatik kordonun uzamasını ve testislerin inmesini sağlar.

CHORIOMON®’un etkin maddesi olan koriyonik gonadotropin (hCG) gebelik esnasında plasentadan salgılanır ve hamile kadın idrarından ekstre edilir. Biyolojik etkisi hipofız bezinin anterior lobunda üretilen luteinizan hormonunkine(LH) benzerdir, ancak daha uzun yanlanma ömrüne ve dolayısıyla daha uzun süren etkiye sahiptir. hCG aynı zamanda ICSH olarak da bilinir.

hCG’nin lipidik metabolizma ya da adipoz doku dağılımında rol oynadığına ya da iştah üzerine etkisi olduğunu gösterir bir veri yoktur. Bu nedenle CHORIOMON®’un kilo kontrolü ile ilgili bir endikasyonu bulunmamaktadır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler Emilim ve Dağılım:

CHORIOMON®’un uygulanmasını takiben maksimum hCG plazma düzeylerine, (uygulanan doza bağlı olarak) yaklaşık 2-6 saat içerisinde ulaşılır.

Biyotransformasvon:

İnsan koriyonik gonadotropin %80-90 oranında böbreklerde metabolize olur.

Eliminasyon:

Koriyonik gonadotropin 2 fazda elimine olur: birinci fazın biyolojik yanlanma ömrü yaklaşık 8-12 saattir; ikinci fazın biyolojik yarılanma ömrü ise daha yavaştır (23-37 saat). Yavaş sekresyonuna bağlı olarak hCG kısa aralıklarla uygulandığında (örneğin günlük) vücutta birikebilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

10.KÜB’de yer alan veriler dışında başka bir toksikolojik veri bulunmamaktadır.