PEDIFEN COLD & FLU 100 ml şurup Gebelik

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sanasol gebelik kategorisi C'dir. Sanasol hamilelik kategorisi, Sanasol gebelik kategorisi, Sanasol emzirme, Sanasol anne sütüne geçer mi, Sanasol laktasyon, Sanasol hamilelerde kullanımı, Sanasol ve bebek, Sanasol kullanımı bilgilerini içerir.

İlaç Sınıfı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Vitamin İlaçları > Multivitamin İlaçlar > Multivitaminler

ATC Kodu

A11BA

Etkin Madde

Pantenol 0.25 mg/5 ml , Vitamin A 1250 IU/5 ml , Vitamin B 2 0.85 mg/5 ml , Vitamin B 6 0.25 mg/5 ml , Vitamin C 15 mg/5 ml , Vitamin D 3 400 IU/5 ml , Nikotinamid 7.5 mg/5 ml , Vitamin B 1 0.75 mg/5 ml

Barkodu

8699502570795

Geri Ödeme Kodu

A06941

Satış Fiyatı

6.03 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Reçetesiz

Eşdeğer İlaç Sayısı

14

Alternatif İlaç Sayısı

2

Sağlık Konuları

Vitamin

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFFH

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

DGM

Eşd. ilaç grubu

E654A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Şurup

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C dir. (3. trimesterde D’dir.)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Gebe kalmayı düşünen kadınlarda veya gebeliğinin birinci veya ikinci trimestrinde olan kadınlarda ibuprofen kullanılması durumunda, uygulanacak dozun mümkün olduğunca düşük ve tedavi süresinin mümkün olduğunca kısa tutulması gerekmektedir.

Psödoefedrin için yeterli veri mevcut değildir.

Gebe kadınlarda klorfeniramin kullanımı konusunda yeterli veri yoktur, insanlardaki potansiyel risk bilinmemektedir. Üçüncü trimestr dönemindeki kullanım yenidoğanlarda veya prematüre doğanlarda reaksiyona sebep olabilir. Bu yüzden doktor tarafından gerekli görülmedikçe gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

Prostoglandin sentezinin inhibisyonu, gebeliği ve/veya embriyo/fetal gelişimi olumsuz etkileyebilir. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler, gebeliğin erken döneminde prostaglandin sentez inhibitörü kullanımından sonra düşük ve kardiyak malformasyon gastroşizis riskinde bir artışı göstermektedir. Kardiyovasküler malformasyonun mptlak riski %1’den daha düşük düzeylerden yaklaşık olarak %1,5’e yükselmiştir. Riskin tedavi dozu ve süresi ile yükseldiğine inanılmaktadır. Hayvanlarda, prostaglandin sentez inhibitörü uygulanmasının pre ve post-implantasyon kayıplarında artış ve embriyo/fetal ölümlerle sonuçlandığı gösterilmiştir. Ayrıca, organogenez döneminde prostaglandin sentez inhibitörü verilen hayvanlarda kardiyovasküler malformasyonlar da dahil olmak üzere çeşitli malformasyonların sıklığında artışlar bildirilmiştir. Gebeliğin birinci ve ikinci triıpesterinde, kesin olarak gerekli olmadıkça PEDİFEN COLD FLU şurup verilmemelidir. PEDİFEN COLD FLU şurup, gebe kalmaya çalışan veya gebeliğin birinci ve ikinci trimesterinde bulunan bir kadına verilirse, doz mümkün olduğu kadar düşük ve tedavi süresi mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.

Üçüncü trimester esnasında bütün prostaglandin sentez inhibitörleri fetüsü aşağıdakilere maruz bırakabilir:

- Kardiyopulmoner toksisite (duktus arteriozusun erken kapanması ve pulmoner hipertansiyon),

- Oligohidramniyoz ile birlikte böbrek yetmezliğine ilerleyebilecek böbrek disfonksiyonu

Anne ve yenidoğanda gebeliğin sonunda aşağıdakilere neden olabilir:

- Kanama zamanında uzama

- Doğumun gecikmesine ve uzun sürmesine neden olan uterus kontraksi^onlarının inhibisyonu

Sonuç olarak, PEDİFEN COLD FLU şurup gebeliğin son trimesterinde kontrendikedir.

Laktasyon dönemi

Mevcut kısıtlı çalışmalarda, ibuprofen süte çok düşük konsantrasyonlarda geçmi emen bebeği olumsuz etkileme olasılığı düşüktür. Yine de, ibuprofenin emziren kullanılması önerilmemektedir.

tir ve süt annelerde

Psödoefedrin anne sütüne az miktarda geçer, fakat bunun emzirilen bebeklerdeki bilinmemektedir. Ağız yoluyla tek doz psödoefedrin verilen annenin sütüyle 24 s bunun %0.5-0.7’sinin atılacağı tahmin edilmektedir. PEDİFEN COLD FLU şurup, e

etki

derecesi aat içinde ier hekim

ilacın emziren anneye sağlayacağı yararın, emzirilen bebek üzerindeki ris göstereceğine inanıyorsa dikkatle kullanılmalıdır.

Klorfeniramin maleat anne sütüne önemli miktarda geçer; bu düzeyde ilacın bebek için zararlı etki oluşturduğu bilinmemekle beraber kullanılmaması önerilir. Klorfeniramin maleat ve diğer antihistaminikler laktasyonu inhibe edebilir.

Bu nedenle emzirme döneminde PEDİFEN COLD FLU şurup kullanılmaması öneri ır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Özellikle psödoefedrinin üreme yeteneği üzerindeki etkisi konusunda bilgi bulunrhadığı için hekim tarafından yarar/risk oranı değerlendirilerek kullanılmasına karar verilmelidir.

İbuprofen kullanımı fertiliteyi olumsuz yönde etkileyebilir, bu nedenle gebe kalma} kadınların kullanması önerilmez. Gebe kalma zorluğu yaşayan veya kısırlık incel geçen kadınlarda ibuprofen aliminin durdurulması düşünülmelidir.

ı düşünen ^nesinden

dozun 20-

Klorfeniramin sıçan ve tavşanlarda mg/m bazında insanlarda önerilen maksimum 25 katı kullanıldığında fertiliteyi etkilememiştir.