PANTHEC 20 mg 28 ENT.tablet Gebelik

Sanovel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Etipin gebelik kategorisi B'dir. Etipin hamilelik kategorisi, Etipin gebelik kategorisi, Etipin emzirme, Etipin anne sütüne geçer mi, Etipin laktasyon, Etipin hamilelerde kullanımı, Etipin ve bebek, Etipin kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Etipin; •Kederli duygu durumu. Bu duygu durumundaki kişiler karamsarlık, suçluluk, enerji kaybı, iştah azalması ve/veya uykusuzluk hissedebilirler. • İçinde bulundukları ruh halinden dolayı kendilerini oldukça "uyarılmış" veya heyecanlı hisseden, normalden daha az uyuyan, daha konuşkan, hızla akan düşünce ve fikirlere sahip, normalden daha gergin hisseden kişilerin (bipolar bozukluk olarak adlandırılmaktadır) tedavisinde; yetişkinlerde, çocuklarda ve adolesanlarda (10-17 yaş) ve bipolar bozukluğun depresif şamasının ('kötü' hissetme) akut tedavisinde, • Halüsinasyonlar (örneğin gerçek olmayan seslerin duyulması), tuhaf ve korkutucu düşünceler, davranış değişiklikleri, kendini yalnız hissetme ve aklı karışık olmak gibi zihin bozukluklarında; yetişkinlerde ve adolesanlarda (13-17 yaş), • Bipolar bozukluğun uzun süreli tedavisinde kullanılır.

İlaç Sınıfı

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > Psikoleptikler (Psikolojik İlaçlar) > Antipsikotikler > Diazepinler, Oksazepinler ve Tiyazepinler > Ketiapin

ATC Kodu

N05AH04

Etkin Madde

Ketiapin 150 mg

Barkodu

8699536040035

Geri Ödeme Kodu

A10738

Satış Fiyatı

175.91 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

24

Alternatif İlaç Sayısı

23

Sağlık Konuları

Ülser , Ülseratif Kolit , Mide Yanması , Hazımsızlık

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFI5

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

ABD

Eşd. ilaç grubu

E267B

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi B’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

Pantoprazol için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrasıgelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz.kısım 5.3).

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Gebelik dönemi

Pantoprazolün gebelikte kullanımı ile ilgili klinik deneyim sınırlıdır.

Hayvanlarda yapılan çalışmalarda üreme toksisitesi gözlenmiştir. İnsanlarda potansiyel risk bilinmemektedir. Açıkça gerekli değilse gebelerde kullanılmamalıdır.

Hayvanlarda yapılan üreme çalışmalarında, 5 mg/kg üzerindeki dozlarda ihmal edilebilir düzeyde fetotoksisite görülmüştür.

Laktasyon dönemi

Hayvan çalışmaları pantoprazolün süte geçtiğini göstermiştir. İnsan sütüne de geçtiği bildirilmiştir. Emzirmenin devam edilip edilmeyeceğine veya PANTHEC tedavisine devamedilip edilmeyeceğine emzirmenin çocuğa yararı ve PANTHEC tedavisinin anneye yararıaçısından değerlendirilip, karar verilmelidir.

Bebeğini emziren annelerde ancak, anneye olan yararı bebek üzerindeki potansiyel riskten fazla ise kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

İnsanlarda fertilitenin bozulmasına veya teratojen etkiye ilişkin herhangi bir kanıt bulunmamıştır.Hayvanlarda yapılan üreme çalışmalarında 5mg/kg’nın üzerinde hafiffetotoksisite imareleri gözlenmiştir. Üreme ya da teratojenite üzerine bir bulgu yoktur (bkz.bölüm 5.3).