DESIRETT 75 mikrogram 28 film tablet Kullananlar
Exeltis Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
2.DESIRETT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
DESIRETT'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
* DESIRETT içindeki etkin maddeler veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aleıjik (aşırı duyarlı) iseniz; bu maddeler kullanma talimatının başında verilmektedir.
* Hamile iseniz veya hamile olabileceğinizden kuşkulanıyorsanız;
* Trombozunuz varsa. Tromboz bir kan damarında [örn., bacaklarda (derin ven trombozu) veya akciğerlerde (pulmoner embolizm)] bir kan pıhtısının oluşmasıdır.
* Şu anda sarılık (cildin sararması) veya ciddi karaciğer hastalığınız varsa veya geçmişte geçirdiyseniz ve karaciğer fonksiyonunuz halen normal değilse.
* Cinsiyet steroidlerine duyarlı bir kanseriniz varsa veya böyle bir kansere dair şüphe varsa (meme kanserinin belirli tipleri).
* Henüz asıl tanısı konulmamış vajinal kanamanız varsa.
Bu durumlardan herhangi biri sizin için geçerliyse, DESIRETT kullanmaya başlamadan önce doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz, size hormonal olmayan bir doğum kontrol yöntemi kullanmanızı tavsiye edebilir.
DESIRETT'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
* Meme kanseri geçirdiyseniz;
* Karaciğer kanseri varsa; çünkü DESIRETT’in olası bir etkisi göz ardı edilemez;
* Önceden tromboz (kan damarında pıhtı oluşumu) geçirdiyseniz;
* Diyabet (şeker) hastasıysanız;
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
* Tüberküloz (verem) hastasıysanız (Diğer ilaçlar ile birlikte kullanım bölümüne bakınız).
* Kan basıncınız yüksek ise;
* Gebelik maskesi geçirdiyseniz (gebelik sırasında, özellikle yüzde olmak üzere ciltte sarı-kahverengi lekelerin oluşması); bu durumda DESIRETT kullanırken güneşe maruz kalmaktan veya ultraviyole ışınlarından kaçınmalısınız;
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerli ise lütfen doktorunuza danışın.
Düzenli Sağlık KontrolüDESIRETT kullanırken, doktorunuz düzenli sağlık kontrolleri için gelmenizi isteyecektir. Genel olarak, bu kontrollerin sıklığı ve içeriği sizin kişisel durumunuza bağlı olacaktır.
Aşağıdakilerden herhangi birinin ortaya çıkması durumunda en kısa zamanda doktorunuza başvurunuz:
Eğer;
- Bacaklarınızda şiddetli ağrı ya da şişme, göğsünüzde açıklanamayan ağrılar, nefes alamama, olağan dışı öksürük, özellikle de öksürükte kan ortaya çıkarsa (tromboz olasılığının işaretleri)
- Ani ve şiddetli karın ağrısı olursa, ya da cildiniz ve/veya gözleriniz sararırsa (karaciğerde sorun olasılığının işaretleri);
- Göğüslerinizde bir yumru/şişlik hissederseniz (meme kanseri olasılığının işaretleri);
- Kamınızın alt tarafında veya mide bölgenizde ani ya da şiddetli bir ağrı olursa (dış gebelik olasılığının işaretleri; bu durum rahmin dışında bir gebelik gelişmesidir);
- Uzun süre hareketsiz yatmanızı gerektirecek bir durum olursa ya da ameliyat geçirecekseniz (en az dört hafta öncesinden doktorunuza başvurunuz);
- Olağan dışı, ağır bir vajinal kanamanız olursa;
- Hamile olduğunuzdan kuşkulanıyorsanız. Meme Kanseri
Göğüslerinizi düzenli olarak kontrol ediniz ve eğer herhangi bir yumru/şişlik hissederseniz doktorunuza başvurunuz.
Meme kanserinin, kombine doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda, bu hapları kullanmayan aynı yaştaki kadınlara kıyasla biraz daha sık olduğu bulunmuştur. Kadın hap almayı bıraktığında, bu risk aşamalı olarak azalmakta ve böylece hapın kesilmesinden 10 yıl sonra, hiç hap kullanmamış kadınlardaki ile eşitlenmektedir. Meme kanseri 40 yaşın altında enderdir, ama kadın yaşlandıkça risk de artmaktadır. Bu nedenle, kadının hap almayı sürdürdüğü yaş ne kadar ileri ise, tanısı konulan ek meme kanseri sayısı da artar. Hapı ne kadar süreyle kullandığı daha az önem taşır.
Kombine hapı 5 yıla kadar süreyle kullanan ama 20 yaşında bırakan her 10 000 kadında, hapı bıraktıktan sonraki 10 yıl içinde, bu yaş grubunda normalde tanısı konulan 4 meme kanser olgusuna ek olarak, l’den daha az meme kanseri tanısı olacaktır. Benzer şekilde 5 yıla kadar süreyle kullanan ama 30 yaşında bırakan her 10 000 kadında, normalde tanısı konulan 44 kanser olgusuna ek olarak, 5 olguya daha tanı konulacaktır. 5 yıl süreyle kullanan ama 40 yaşında bırakan her 10 000 kadında, normalde tanısı konulan 160 olguya ek olarak, 20 olgu daha olacaktır.
DESIRETT gibi sadece progestogen haplarını kullananlardaki meme kanseri riskinin, kombine hap kullanan kadınlardakine benzer olduğuna inanılmaktadır, ama veriler daha az kesindir.
Kombine hap kullanan kadınlarda bulunan meme kanserlerinin, hap kullanmayan kadınlarda bulunanlara göre, vücuda daha az yayılmış durumda olduğu görünmektedir. Meme kanseri riskindeki farklılığa hapın neden olup olmadığı bilinmemektedir. Bu kadınların daha sık muayene edilmiş olmaları ve böylelikle meme kanserinin farkına daha erken bir zamanda varılmış olması mümkündür.
Damar içinde pıhtılaşma (tromboz)Eğer bir tromboz olayının olası belirtilerini fark ederseniz, derhal doktorunuza görününüz (aynı zamanda “Doktorunuza ne zaman başvurmalısınız?” bölümüne de bakınız).
Trombozun anlamı, damarı tıkayabilecek bir kan pıhtısı oluşmasıdır. Tromboz bazen bacaklarda, dokunun derinlerinde bulunan toplardamarlar içinde oluşur (derin ven trombozu). Eğer bu pıhtı içinde oluştuğu toplardamardan kopup dolaşıma girerse, akciğerdeki atardamarlara ulaşarak tıkayabilir ve “pulmoner embolizm” denilen tabloya yol açabilir (pıhtı atma sonucunda akciğer embolisi). Bunun sonucunda ölümcül durumlar ortaya çıkabilir. Derin ven trombozu ender ortaya çıkan bir durumdur. Hap alınsa da alınmasa da gelişebilir. Aynı zamanda hamile kaldığınızda da oluşabilir.
Bu risk, hap kullanıcılarında, kullanmayanlara göre daha yüksektir. DESIRETT gibi sadece progestogen haplarındaki riskin, aynı zamanda östrojen de içeren kombine hapları kullananlardakinden daha düşük olduğuna inanılmaktadır.
DESIRETT'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Tabletler yeterli miktarda su ile yutulmalıdır.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız DESIRETT’i kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
DESIRETT emzirme döneminde dikkatle kullanılabilir. DESIRETT’in etken maddesi desogestrel anne sütünün üretimini ya da niteliğini etkilemez. Ancak desogestrel süte küçük miktarlarda geçebilir.
Annesi DESIRETT kullanan ve süt emen bir bebeğin gelişimi ve büyümesi dikkatle gözlenmelidir.
Araç ve makina kullanımı
Vücuttaki etki mekanizması dikkate alındığında, DESIRETT’in araç ve makine kullanma becerileri üzerinde etki göstermeyeceği ya da etkisinin ihmal edilebilir düzeyde olacağı beklenmektedir.
DESIRETT'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
DESIRETT laktoz (süt şekeri) içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Soya fasulyesi yağı: DESIRETT soya yağı ihtiva eder. Eğer fıstık ya da soyaya aleıjiniz varsa bu tıbbi ürünü kullanmayınız.
Diğer ilaçlarla birlikte kullanımıReçetesiz satılanlar da dahil herhangi bir başka ilaç ya da bitkisel ürün alıyorsanız, veya son zamanlarda aldınız ise, lütfen doktorunuza ya da eczacınıza söyleyiniz.
Bazı ilaçlar DESIRETTin etkisini tam olarak göstermesini engelleyebilir:
* Sara (epilepsi) ilaçlan (örn. primidon, fenitoin, karbamazepin, okskarbazepin, felbamat ve fenobarbital).
* Tüberküloz (verem) ilaçları (örn. rifampisin).
* HIV enfeksiyonu ilaçlan (örn. ritonavir) veya diğer enfeksiyon ilaçlan (örn. griseofulvin).
* Bazı mide ilaçları (tıbbi kömür).
* Ruhsal çöküntü (depresyon) ilacı (örn. St. John bitkisi (san kantaron otu)).
Doktorunuz ilave kontraseptif tedbirler almanıza gerek olup olmadığını ve gerekiyorsa, bu tedbirleri ne kadar süre uygulayacağınızı size söyleyebilir.
DESIRETT belirli ilaçlann etki gösterme şeklini de değiştirebilir ve etkide artışa (örn., siklosporin içeren ilaçlar) veya azalmaya neden olabilir.
Desirett ile ilgili diğer bilgiler
- Desirett Genel
- Desirett Fiyat
- Desirett Prospektüs
- Kullananlar
- Desirett Nedir
- Desirett Kullanımı
- Desirett Yan Etkileri
- Desirett Etkileşimi
- Desirett Gebelik
- Desirett Saklanması
- Desirett Muadili
- Desirett Uyarılar
- Desirett Endikasyon
- Desirett Kontrendikasyon
- Desirett İçeriği
- Desirett Dozu
- Desirett Zararları
- Desirett Formu
- Desirett Farmakolojik Özellikler
- Desirett Farmasötik Özellikler
- Desirett Ruhsat Bilgileri