DOLVEN COLD & FLU 30 film kaplı tablet Farmakolojik Özellikleri
Sanofi Aventis Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Antiinflamatuvarlar ve antiromatik ürünler ATC kodu: M01AE51
İbuprofen; analjezik, antienflamatuvar ve antipiretik etkiye sahip, fenilpropiyonik asit türevi nonsteroid antienflamatuvar bir ilaçtır. Etkisini, diğer nonsteroid antienflamatuvarlarda olduğu gibi, siklooksijenaz enzimlerini, dolayısıyla da prostaglandin sentezini inhibe etmek suretiyle göstermektedir. İbuprofen antipiretik etkisini hipotalamus üzerinden gösterir.
İbuprofen ve diğer NSAİ’İer gibi trombosit agregasyonunu inhibe ederek kanama zamanım uzatabilir. Ancak bu etki aspirin gibi kalıcı olmayıp ilaç dolaşımda bulunduğu sürece görülmektedir. Bu nedenle aspirin ve benzer şekilde trombosit agregasyonunu inhibe edici etkisi olan ilaçlarla birlikte kullanımı kanama riskini arttırabilir. Hemofili, von Willebrand hastalığı, ciddi trombositopeni (trombosit sayısı <50.000/mm3), antikoagülan kullanımı ve aşırı alkol alımı gibi durumlarda kullanımdan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
İbuprofenin analjezik etkisinin 15 dakika içinde, antipiretik etkisinin ise 30 dakika içinde başladığı ve her iki etkinin de 6 saatten daha uzun bir süre devam ettiği gösterilmiştir
Psödoefedrin hidroklorür; sempatomimetik/dekonjestan etkili bir maddedir.
Solunum yolları mukozasındaki alfa adrenerjik reseptörleri doğrudan etkileyerek vazokonstriksiyon oluşturur. Böylece şişmiş burun mukozasındaki hiperemi, ödem ve konjesyon azalır ve burun solunum kapasitesi artar.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Emilim:
İbuprofen oral alındığında gastrointestinal kanaldan kolaylıkla emilerek 1-2 saat içerisinde doruk serum konsantrasyonlarına erişir.
Ortalama plazma konsantrasyonuna uygulamadan sonra 70 dakikada hızla ulaşılmaktadır. Gıdayla birlikte alındığında doruk plazma seviyeleri gecikebilir. Plazma yarılanma ömrü yaklaşık 2 saattir.
Psödoefedrin, gastrointestinal kanaldan hızlıca ve tamamen emilir. Sağlıklı yetişkin gönüllülerde, 60 mg psödoefedrinin verilmesi yaklaşık 1.5 saat sonra (Tmax) yak! aşık 180 ng/ml’lik bir doruk plazma konsantrasyonu (Cmax) yaratmıştır. 4 saat süren dejconjestan etkisine 30 dakika içinde ulaşır. Plazma yanlanma ömrü yaklaşık 5.5 saattir.
Dağılım:
İbuprofen plazma proteinlerine %99 oranında bağlanır.
Psödoefedrinin görünen dağılma hacmi (Vd/F) 2.8 l/kg’dır.
Biyotransformasvon:
Oral uygulama sonrası ibuprofen karaciğerde metabolize olur ve son dozdan sonrh 24 saat içinde idrarla hidroksil (%25) ve karboksipropil (%37) fenilpropionik asit metlabolitleri şeklinde tamamen vücuttan atılır.
Psödoefedrin karaciğerde N-demetilasyon yoluyla aktif bir metabolit olan norpsödoefedrine kısmen metabolize olmaktadır. Psödoefedrin ve metaboliti idrar ile atılır, dozun %55 ile %90’ı herhangi bir değişikliğe uğramadan atılır.
Eliminasyon:
ibuprofen oral dozunun yaklaşık %75-85’i idrarla geri kalan kısmı feçesle son doziı takiben 24 saat sonunda hemen tamamen elimine edilir.
Psödoefedrinin toplam vücut klerensi (Cl/F) yaklaşık 7.5 ml/dak/kg’dır. İdrar asitlendiğinde psödoefedrinin idrar ile dışarı atılma hızı artar. Bunun tersine idrar pH’sı arttıkça idrar ile dışarı atılma hızı azalır.
Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:
Psödoefedrin 1.0-800 ng/ml konsantrasyon aralığında doğrusal farmakokinetik göstermiştir. Oral uygulamayı takiben, ibuprofen hızlıca ve neredeyse tamamen emilmektedir. Pik serum seviyeleri dozlamanın ardından 1 ile 2 saat arasında elde edilir. Serbest ibuprofen plazma konsantrasyonu ile doz arasında lineer bir ilişki olmasına rağmen, uygulanan doz ile ibuprofen konsantrasyonu-zaman eğrisinin toplam alanı arasındaki ilişkinin non-lineeı olduğu görülmektedir. İbuprofenin ve metabolitlerinin toplam üriner atılımı dozajın lineer bir fonksiyonudur. İbuprofenin emilimi ve atılımı, 50 mg ile 600 mg arasındaki dozlarda doz rejiminden etkilenmemektedir.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Böbrek yetmezliği:
İbuprofenin metabol itlerinin eliminasyonu böbrek yetmezliği olan hastalarda azalabi Psödoefedrinin eliminasyonu böbrek yetmezliği olan hastalarda azalabilir.
ır.
Karaciğer yetmezliği:
İbuprofen esas olarak karaciğerden metabolize olarak elimine edilir. Bu nedenle hastalığı olanlarda; karaciğer fonksiyonları normal olan hastalara göre, ibuprofen azaltılması gerekebilir.
karaciğer
dozlarının
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda psödoefedrin ile yapılmış hiçbir spesifik çalışmi
yoktur.
Geriyatrik popülasyon:
İbuprofen’in farmakokinetiği açısından geriyatrik popülasyonda önemli bir değişiklik saptanmamıştır.
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
İbuprofen için güvenlik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, potansiyel ve reprodüksiyon toksisitesi konvansiyonel çalışmalarına dayanan k veriler insanlar için özel bir tehlike ortaya koymamaktadır. Klinik dışı çalışmalardak sadece klinik kullanım ile az ilgili olduğu görülen maksimum insanda maruz kalmjı kadar üzerindeki maruz kalmalarda elde edilmiştir.
kaıs
inojenik inik dışı i etkiler, ın yeteri
Bakteri ve memelilere yapılan in vivo ve in viiro testlerde psödoefedrinin genotoksik saptanmıştır.
olmadığı
oral doza
Psödoefedrinin karsinojenik potansiyeli olup olmadığı hakkında yeterli bilgi yoktur.
Psödoefedrin, sıçanlarda 432 mg/kg/gün oral doza veya tavşanlarda 200 mg/kg/gün kadar teratojenik etki göstermemiştir.
Dolven Cold ile ilgili diğer bilgiler
- Dolven Cold Genel
- Dolven Cold Fiyat
- Dolven Cold Prospektüs
- Dolven Cold Kullananlar
- Dolven Cold Nedir
- Dolven Cold Kullanımı
- Dolven Cold Yan Etkileri
- Dolven Cold Etkileşimi
- Dolven Cold Gebelik
- Dolven Cold Saklanması
- Dolven Cold Muadili
- Dolven Cold Uyarılar
- Dolven Cold Endikasyon
- Dolven Cold Kontrendikasyon
- Dolven Cold İçeriği
- Dolven Cold Dozu
- Dolven Cold Zararları
- Dolven Cold Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Dolven Cold Farmasötik Özellikler
- Dolven Cold Ruhsat Bilgileri