LOKALEN 50 mg 30 gr pomad Yan Etkileri

Toprak Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Diaway yan etkileri, Diaway etkileri, Diaway zararları, Diaway belirtileri, Diaway uyarılar, Diaway önlemler, Diaway kilo aldırırmı, Diaway zayıflatırmı, Diaway zehirlenmesi, Diaway cinsellik, Diaway sorunlar, Diaway uykusuzluk, Diaway bağımlılık, Diaway bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi LOKALEN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

LOKALEN’in yan etkileri diğer amid tipi lokal anesteziklerin yan etkilerine benzerdir.

Bu yan etkiler genellikle doza bağımlıdır ve yüksek dozda uygulama veya ilacın gerekenden hızlı emilmesi durumunda kana geçen miktarının artmasına bağlı olarak görülebilir. Bunun yanında aşırı duyarlılık, idiosenkrazi (nedeni bilinmeyen duyarlılık reaksiyonları) ve tolerans azalmasına bağlı yan etkiler de oluşabilir. Ciddi yan etkiler genellikle tüm vücudu etkiler (sistemik). Bu yan

5/7

etkiler arasında sinirlilik, baş dönmesi, görme bozuklukları, titreme, nöbet (konvülsiyon) sayılabilir.

Advers etkiler sıklıklarına göre şu şekilde tanımlanmaktadır:

Yaygın olmayan: Uzun dönem bölgesel kullanım sonrası aşırı duyarlılık oluşabilir.

Yaygın: Ciltte tahriş, kızarıklık, kasıntı veya döküntü

Yan etkilerin raporlanması

Lidokain % 5 pomad'ın sistemik yan etki gözterme ihtimali çok düşüktür. Bununla beraber diğer lokal anesteziklerle de olduğı gibi uygulanan yere, miktarına, uygulama sıklığına veya aşırı duyarlılığa bağlı olarak plazma seviyesinin yükselmesi nedeni ile yan etkiler görülebilir.
Bu tür vakada bu etkiler görülmeyebilirse de ilk belirtiler baş dönmesi, eksitasyon ve/veya depresyon, sinirlilik, bulanık görme, tremor, konvülziyondur. Şuur kaybına meyil, solunum durması, bu müstahzarın toksisitesi sırasında gelişen belirtilerdir. Kardiyovasküler reaksiyonlar depresandır. Hipotansiyon, miyokardial depresyon, bradikardi ve kardiyak arrest olabilir.
Toksik belirtilerin kontrolünde solunum yollarının açık tutulması gerektiğinde oksijen verilmesi ve suni teneffüs gibi önlemler vakaların büyük bir bölümünde yeterli olmaktaysa da konvülsiyonların varlığı halinde nadiren antikonvülzan uygulanması gerekebilir. Benzodiazepin (diazepam gibi), çok kısa etki süreli barbitüratlar (pentobarbital veya sekobarbital) verilebilir. Ayrıca kardiyovasküler sistem için I.V. sıvılar ve/veya vasopressörler (efedrin) verilebilir. Lokal anesteziklere karşı allerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bunlar anaflaktoid reaksiyonlar, ürtiker, ödem şeklinde olabilir.