EKSOFED EKSPEKTORAN 150 ml şurup Farmakolojik Özellikleri
Hüsnü Arsan Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Nazal dekonjestanlar ATC kodu: R05X
Etki Mekanizması: Psödoefedrin, direkt ve indirekt sempatomimetik aktiviteye sahiptir ve etkili bir üst solunum yollan dekonjestanıdır. Psödoefedrin, sistolik kan basıncının yükseltilmesinde ve taşikardi yaratılmasında efedrinden önemli oranda daha az etkilidir ve merkezi sinir sisteminin uyanlmasında da etkisi daha düşüktür.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
Emilim:
Psödoefedrin, oral alımı takiben bağırsaklardan absorbe olur. Sağlıklı yetişkin gönüllülerde, 60mg psödoefedrinin verilmesi yaklaşık 1.5 saat sonra (Tmaks) yaklaşık 180 ng/mL’lik bir doruk plazma konsantrasyonu (Cmaks) yaratmıştır.
Psödoefedrin, dolaylı olarak etki eden sempatomimetik bir amin olup epimeri olan efedrine göre daha az doğrudan adrenerjik etkiye sahiptir. S(+)-psödoefedrin doğal olarak meydana gelen ve klinik uygulamalarda kullanılan izomerdir.
Guaifenesin, sağlıklı yetişkin gönüllülerde 600 mg guaifenesin uygulaması sonrasında, Cmaks yaklaşık 1.4mcg/mL olmuş ve Tmaks ilacın uygulanmasından yaklaşık 15 dakika sonra gerçekleşmiştir. Guaifenesinin plazma yan ömrü yaklaşık 1 saat olmuş ve 8 saat sonra kanda tespit edilememiştir.
Dağılım:
Psödoefedrinin görünen dağılım hacmi (Vj/F) yaklaşık 2.8 L/kg’dır.
Guaifenesinin insanlarda dağılımı ile ilgili bilgi mevcut değildir.
B ivotransformasvon:
Psödoefedrin karaciğerde N-demetilasyon yoluyla aktif bir metabolit olan norpsödoefedrine kısmen metabolize olmaktadır. Guaifenesin hem oksidasyon, hem de demetilasyona uğrar. Sağlıklı yetişkin gönüllülerde, 60mg psödoefedrinin verilmesi yaklaşık 2 saat sonra (TmakS) yaklaşık 180 ng/ml’lik bir pik plazma konsantrasyonu (CmakS) yaratmıştır. Plazma yanlanma ömrü yaklaşık 5.5 saattir (idrar pH’ı 5.0 ile 7.0 arasında kalır). Psödoefedrinin plazma yanlanma ömrü idrann asitleşmesiyle önemli ölçüde azalır ve alkalİnizasyon ile artar. Sağlıklı yetişkin gönüllülerde 600 mg guaifenesin verildikten sonra CmakS yaklaşık 1.4 pg/ml, TmakS ise ilacın verilmesinden itibaren 15 dakikadır. Guaifenesinin plazma yanlanma ömrü yaklaşık 1 saattir ve 8 saat sonra kanda görülmez.
Psödoefedrin 60 mg’ın, nazal hava akımı ile ölçüldüğünde, soğuk algınlığı ve riniti olan hastalardaki ve normal deneklerdeki histamin uygulaması sonrasında ve aleıjik riniti olan hastalarda etkili bir nazal dekonjestan olduğu gösterilmiştir.
Guaifenesinin hem oksidasyona hem de demetilasyona maruz kaldığı görülmektedir. Eliminasyon:
Psödoefedrin ve metaboliti idrar ile atılır, dozun % 55 ile 75’i herhangi bir değişikliğe uğramadan atılır. İdrar asitlendiğinde psödoefedrinin idrar ile dışarı atılma hızı artar. Bunun tersine idrar pH’ı arttıkça idrar ile dışarı atılma hızı azalır.
Psödoefedrin, zayıf bir baz olarak, böbrek yoluyla atılım oranı üriner pH’a bağlıdır. Düşük üriner pH’da, tübüler reabsorpsiyon minimal olup idrar akış hızı ilacın klirensini etkilemeyecektir. Yüksek pH’da (>7.0), psödoefedrin büyük oranda renal tübülde yeniden absorbe olacak ve renal klirens idrar akış hızına bağlı olacaktır. Guaifenesin idrar ile atılmaktadır.
Böbrek yetmezliği:
Değişen derecelerde renal yetmezliği olan hastalara 60mg psödoefedrin + 8mg akrivastin uygulanmasını takiben, sağlıklı gönüllülerdeki ile karşılaştınldığında orta şiddette renal yetmezliği olan hastalarda psödoefedrin için
CmakS 1.5 kat daha fazla çıkmıştır. Tmaks renal yetmezlikten etkilenmemiştir. Sağlıklı gönüllülerdeki ile karşılaştınldığında tı/2, haflf-şiddetli renal yetmezliği olan hastalarda sırasıyla 3-12 kat artmıştır.
Karaciğer yetmezliği:
Hepatik yetmezliği olan hastalarda psödoefedrin/guaifenesin ile yapılmış hiçbir spesifik çalışma yoktur.
Yaslı hastalarda:
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Mutajenite: Bakteri ve memelilere yapılan in vivo ve in vitro tahlillerinde psödoefedrinin genotoksik olmadığı saptanmıştır.
Karsinojenite: Psödoefedrinin karsinojenik potansiyeli olup olmadığı hakkında yeterli bilgi yoktur.
Teratojenite: Psödoefedrin, sıçanlarda 432 mg/kg/gün oral doza veya tavşanlarda 200 mg/kg/gün oral doza kadar teratojenik etki göstermemiştir.
Eksofed ile ilgili diğer bilgiler
- Eksofed Genel
- Eksofed Fiyat
- Eksofed Prospektüs
- Eksofed Kullananlar
- Eksofed Nedir
- Eksofed Kullanımı
- Eksofed Yan Etkileri
- Eksofed Etkileşimi
- Eksofed Gebelik
- Eksofed Saklanması
- Eksofed Muadili
- Eksofed Uyarılar
- Eksofed Endikasyon
- Eksofed Kontrendikasyon
- Eksofed İçeriği
- Eksofed Dozu
- Eksofed Zararları
- Eksofed Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Eksofed Farmasötik Özellikler
- Eksofed Ruhsat Bilgileri