ELEKTRA 25 mg 20 film tablet Etkileşimi
Santa Farma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Elektra etkileşimi, Elektra etken madde, Elektra yardımcı maddeler, Elektra alkol, Elektra etkileşim, Elektra kullananlar, Elektra dozu, Elektra kullanımı bilgisini içerir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler
Aşağıdaki etkileşmeler genelde tüm NSAİİ’ler için geçerlidir:
Önerilmeyen kombinasyonlar
" bölümüne bakınız).
" bölümüne bakınız) gibi antikoagülanların etkilerini, deksketoprofenin yüksek oranda plazma proteinine bağlanması, trombosit fonksiyonunun inhibisyonu ve gastroduodenal mukoza hasarı nedeniyle arttırabilir. Eğer bu kombinasyondan kaçınılamıyorsa, yakın klinik gözlem yapılmalı ve laboratuvar değerleri takip edilmelidir.
Heparinler: Hemoraji riski artar (trombosit fonksiyonu inhibisyonu ve gastroduodenal mukoza hasarına bağlı olarak). Eğer kombinasyondan kaçınılamıyorsa, yakın klinik gözlem yapılmalı ve laboratuvar değerleri takip edilmelidir.
Kortikosteroidler: Gastrointestinal ülserasyon veya kanama riski artışı vardır ("4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri" bölümüne bakınız).
Lityum (birçok NSAİİ’lerle tanımlanmıştır): NSAİİ’ler kan lityum düzeylerini artırırlar (lityumun böbreklerle atılımını azaltarak) ve toksik düzeylere ulaşmasına neden olabilirler. Dolayısıyla bu parametre, deksketoprofen ile tedavinin başlangıcı, doz ayarlanması ve kesilmesi sırasında takip edilmelidir.
Metotreksat, 15 mg/hafta veya daha yüksek dozlarda kullanılması: Genelde antiinflamatuvar ajanlarla metotreksatın renal klerensinin azalmasına bağlı olarak hematolojik toksisitesinde artış.
Hidantoinler ve sülfonamidler: Bu bileşiklerin toksik etkileri artabilir.
Dikkat gerektiren kombinasyonlar
Diüretikler, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (ADE) ve anjiyotensin II reseptör antagonistleri: Deksketoprofen, diüretiklerin ve antihipertansif ürünlerin etkisini azaltabilir. Kompromize böbrek fonksiyonlu bazı hastalarda (örneğin; dehidrate hastalar ya da kompromize böbrek fonksiyonlu yaşlı hastalar) siklooksijenazı inhibe eden ajanlar ve ADE inhibitörleri ya da anjiyotensin II reseptör antagonistlerinin birlikte kullanılması, böbrek fonksiyonunun genellikle geri dönüşümlü olacak şekilde daha da bozulmasına neden olabilir. Deksketoprofen ile bir diüretiğin birlikte reçetelendirildiği durumlarda, diüretikler NSAİİ’lerin nefrotoksisite riskini artırabileceğinden hastaların yeterli düzeyde hidrate olduklarından emin olunmalı ve tedavinin başlangıcında renal fonksiyonlar izlenmelidir. Metotreksatın 15 mg/hafta’dan daha düşük dozlarda kullanılması: Genellikle antiinflamatuvar bileşiklerle renal klerensinin azaltılmasına bağlı olarak metotreksatın hematolojik toksisitesi artar. Kombinasyonun ilk haftalarında kan sayımı haftalık olarak izlenmelidir. Renal fonksiyonların hafifçe bile bozulmuş olduğu durumlarla ve aynı zamanda yaşlılarda da izlem arttırılmalıdır.
Pentoksifılin: Kanama riskinde artış olabilir. Klinik izleme artırılmalı ve kanama zamanı daha sık kontrol edilmelidir.
Zidovudin: NSAİİ alımına başlandıktan bir hafta sonra oluşan şiddetli anemi ile retikülositler üzerindeki etkiyle kırmızı hücre toksisitesinde artma riski vardır. NSAİİ’ler ile tedaviye başladıktan bir iki hafta sonra tam kan sayımı ve retikülosit sayısı kontrol edilmelidir. Sülfonilüreler: NSAİİ’ler plazma proteinlerine bağlanma yerlerinden uzaklaştırarak sülfonilürelerin hipoglisemik etkilerini artırabilirler.
Göz önünde bulundurulması gereken kombinasyonlar
Beta-blokörler: Bir NSAİİ ile tedavi prostaglandin sentezinde inhibisyon ile antihipertansif etkilerini azaltabilir.
Siklosporin ve takrolimus: NSAİİ’lerin renal prostaglandin aracılı etkileriyle nefrotoksisite artabilir. Kombinasyon tedavisi süresince renal fonksiyonlar hesaplanmalıdır. Trombolitikler: Kanama riskinde artma.
Antitrombosit ajanlar ve seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar): Gastrointestinal kanama riskinde artış ("4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri" bölümüne bakınız). Probenesid: Deksketoprofenin plazma konsantrasyonları artabilir; bu etkileşme renal tübüler sekresyon bölgesindeki inhibitör bir mekanizmaya ve glukuronokonjugasyona bağlı olabilir ve deksketoprofen dozunun ayarlanmasını gerektirir.
Kardiyak glikozidler: NSAİİ’ler kalp yetmezliğini kötüleştirebilir, glomerüler fıltrasyon hızını (GFR) düşürebilir ve plazma glikozit seviyelerini artırabilir.
Mifepriston: Prostaglandin sentetaz inhibitörlerinin, teorik olarak mifepristonun etkinliğini değiştirmesi riski taşıdığından, NSAİİ’ler mifepriston alımından sonraki 8-12 gün içinde kullanılmamalıdır.
Kinolon antibiyotikler: Hayvan çalışmaları ile elde edilen veriler, NSAİİ’ler ile birlikte yüksek dozda kinolon alımının, konvülsiyon gelişme riskini artırabileceğini göstermektedir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler
Elektra ile ilgili diğer bilgiler
- Elektra Genel
- Elektra Fiyat
- Elektra Prospektüs
- Elektra Kullananlar
- Elektra Nedir
- Elektra Kullanımı
- Elektra Yan Etkileri
- Etkileşimi
- Elektra Gebelik
- Elektra Saklanması
- Elektra Muadili
- Elektra Uyarılar
- Elektra Endikasyon
- Elektra Kontrendikasyon
- Elektra İçeriği
- Elektra Dozu
- Elektra Zararları
- Elektra Formu
- Elektra Farmakolojik Özellikler
- Elektra Farmasötik Özellikler
- Elektra Ruhsat Bilgileri