ELEPSI 10 mg/ml 200 ml şurup Kullananlar
Santa Farma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
2.ELEPSI kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
ELEPSI'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer:
- Lakozamid veya ELEPSİ'nin yardımcı maddelerinden herhangi birine karşı alerjiniz varsa (aşırı duyarlı iseniz). Eğer alerjik olup olmadığınızdan emin değilseniz lütfen doktorunuza danışınız.
- Belirgin tipte bir kalp ritim bozukluğunuz varsa (ikinci veya üçüncü derece AV blok)
ELEPSI'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
ELEPSİ gibi epilepsi ilaçlarıyla tedavi edilen az sayıda bir grup insan, kendini öldürme veya kendine zarar verme düşüncelerine sahip olmuştur. Eğer herhangi bir zamanda bu düşünceler aklınızdan geçerse lütfen hemen doktorunuza danışınız.
- Kalbinizde elektriksel iletim yetmezliği ile ilişkili bir durumdan şikayetçiyseniz (AV blok, atriyal fıbrilasyon ve atriyal flutter), kalp yetmezliği veya kalp krizi gibi ağır bir kalp hastalığınız varsa. AV blok belirtileri; yavaş veya düzensiz nabız, baş dönmesi hissi ve bayılmadır. Atriyal fıbrilasyon ve flutter durumunda çarpıntı hissi, hızı veya düzensiz nabız ve nefes darlığı yaşayabilirsiniz.
- ELEPSİ, sersemlik hissine neden olabilir, bu da kazara yaralanma veya düşme riskini artırır. Bu nedenle, ilaçtan kaynaklanan herhangi bir etkiye alışıncaya dek dikkatli olmalısınız.
- Yaşlı hastalarda kalp hastalıkları görülme riski daha yüksek olabileceği için, kalp hastalığınız varsa veya kalp ritminde uzamaya yol açabilecek başka bir ilaç kullanıyorsanız, bu konu ile ilgili olarak hekiminize bilgi veriniz.
- sorbitol (bir şeker tipi) içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı toleransınız olmadığı söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
- sodyum içerir. Her 5 mİ şurupta (kaşık ölçeğin tamamı doldurulduğunda ortaya çıkan miktar) yaklaşık 0.219 mmol sodyum bulunur. Eğer günde 5 ölçekten (25 mİ) daha çok şurup aldıysanız ve kontrollü sodyum diyetindeyseniz, şurup içindeki sodyum miktarı göz önünde bulundurulmalıdır.
- alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilen metil paraben (E218) içerir.
- bir fenilalanin kaynağı olan aspartam (E951) içerir. Fenilketonürisi olan insanlar için zararlı olabilir.
Eğer:
Bu uyarılar geçmişte herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
ELEPSI'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
ELEPSİ'yi yemeklerle birlikte veya ayrı alabilirsiniz.
ELEPSİ ile tedavi edilirken alkol almanız önerilmez, çünkü ELEPSİ kendinizi yorgun veya sersem gibi hissetmenize neden olabilir. Alkol almanız bu etkileri daha da kötüleştirebilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyseniz ELEPSİ kullanmanız önerilmez çünkü ELEPSİ’nin hamilelik ve doğmamış bebek üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız hemen doktorunuza bildiriniz, doktorunuz ELEPSİ’yi alıp almayacağınıza karar verecektir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
ELEPSİ’yi kullanırken emzirme önerilmez, çünkü ELEPSİ’nin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziriyorsanız doktorunuza hemen bildiriniz, doktorunuz ELEPSİ’yi kullanıp kullanmayacağınıza karar verecektir.
Araştırmalar, antiepileptik ilaçlar alan kadınların çocuklarında, doğuştan mevcut defektlerin görülme riskinde bir artış olduğunu göstermiştir. Diğer açıdan, hastalığın kötüleşmesinin hem anneye hem doğmamış çocuğa zararlı olacağı dikkate alınarak, tedaviniz kesilmemelidir.
Araç ve makina kullanımı
ELEPSİ, sersemlik hissine veya bulanık görmeye neden olabilir. Bu, herhangi bir alet veya makine kullanma kabiliyetinizi etkileyebilir. ELEPSİ’nin bu aktiviteleri yapmak için yeteneğinizi etkileyip etkilemediğini bilene dek makine veya araç kullanmayınız.
ELEPSI'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
ELEPSİ;
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Şu an kullanmakta olduğunuz, yakın zamanda kullandığınız veya kullanma ihtimaliniz olan herhangi bir ilaç varsa doktorunuza veya eczacınıza bildiriniz. ELEPSİ ile birlikte kalp rahatsızlıklarının tedavisi için kullanılan veya PR aralığının uzaması olarak adlandırılan EKG (elektrokardiyogram) üzerinde anormalliğe neden olabilecek karbamazepin, lamotrijin, pregabalin (epilepsi tedavisinde kullanılır) gibi ilaçlar ve düzensiz kalp atımının belirli tipleri veya kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılan ilaçlar alıyorsanız bu durum özellikle önemlidir. Eğer aldığınız ilaçların bu etkisinin olup olmayacağından emin değilseniz doktorunuza danışınız.
Flukonazol, itrakonazol, ketokonazol (mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır) ritonavir (HIV enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır), klaritromisin, rifampisin (bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılır) ve St. John’s Wort (diğer adı sarı kantarondur, hafif derece anksiyete tedavisinde kullanılır) lakozamidin karaciğerde yıkılma şeklini etkileyebilir.
Elepsi ile ilgili diğer bilgiler
- Elepsi Genel
- Elepsi Fiyat
- Elepsi Prospektüs
- Kullananlar
- Elepsi Nedir
- Elepsi Kullanımı
- Elepsi Yan Etkileri
- Elepsi Etkileşimi
- Elepsi Gebelik
- Elepsi Saklanması
- Elepsi Muadili
- Elepsi Uyarılar
- Elepsi Endikasyon
- Elepsi Kontrendikasyon
- Elepsi İçeriği
- Elepsi Dozu
- Elepsi Zararları
- Elepsi Formu
- Elepsi Farmakolojik Özellikler
- Elepsi Farmasötik Özellikler
- Elepsi Ruhsat Bilgileri