ESMOBLOC 10 mg / ml IV inf. için çözelti (250 ml setsiz) Etkileşimi
Polifarma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Esmobloc etkileşimi, Esmobloc etken madde, Esmobloc yardımcı maddeler, Esmobloc alkol, Esmobloc etkileşim, Esmobloc kullananlar, Esmobloc dozu, Esmobloc kullanımı bilgisini içerir.
Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler
ESMOBLOC diğer antihipertansif ajanlar veya bradikardiye neden olabilen diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında daima dikkatli olunmalıdır: ESMOBLOC’un etkileri veyahipotansiyon veya bradikardi yan etkileri şiddetlenebilir.
Verapamil gibi kalsiyum antagonistleri ve daha düşük düzeyde diltiazem kontraktilitede ve AV iletiminde negatif bir etkiye sahiptir. Bu kombinasyon iletim anomalileri olan hastalarauygulanmamalı ve ESMOBLOC verapamil kesildikten sonraki 48 saatte verilmemelidir (bkzbölüm 4.3).
Dihidropiridin türevi (örn. nifedipin) kalsiyum antagonistleri hipotansiyon riskini arttırabilir. Kalp yetmezliği için kalsiyum antagonisti ile tedavi gören hastalara beta blokör uygulanmasıkalp yetmezliğine neden olabilir. ESMOBLOC’un dikkatle titre edilerek uygun hemodinamikmonitorizasyon önerilir.
ESMOBLOC ve Sınıf I anti-aritmik ilaçların (örn, dizopiramid, kinidin) ve amiodaronun eşzamanlı kullanımı atriyal-iletim süresinde güçlendirici etkiye sahip olabilir ve negatifinotropik etkiye neden olabilir.
ESMOBLOC ve insülin veya oral anti-diyabetik ilaçların eşzamanlı kullanımı kan şekeri düşürücü etkiyi artırabilir (özellikle selektif olmayan beta-blokörler). Beta- adrenerjik blokajıhipoglisemi belirtilerinin (taşikardi) gözlenmesini engelleyebilir ancak baş dönmesi /sersemlik ve terleme gibi diğer belirtiler maskelenmeyebilir.
Anestezi ilaçları: Hastaların hacim durumunun belirsiz olduğu veya eşzamanlı antihipertansif ilaçların kullanıldığı durumlarda refleks taşikardide azalma veya hipotansiyon riskinde artışgörülebilir. Beta-blokaja devam edilmesi indüksiyon ve entübasyon sırasında aritmi riskiniazaltır. Hastaya ESMOBLOC’a ek olarak bir beta-blokör ajan verilirken anestezistbilgilendirilmelidir. İnhalasyon anestezi ajanlarının hipotansif etkileri ESMOBLOCvarlığında artabilir. Her bir ajanın dozu istenen hemodinamik parametrelerin komnması içindeğiştirilebilir.
ESMOBLOC ile gangliyon bloke edici ilaçların kombinasyonu hipotansif etkiyi arttırabilir.
Steroid olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) ile birlikte kullanıldıklarında beta blokörlerin hipotansif etkileri azalır.
Beta-blokörlerle eşzamanlı olarak floktafenin veya amisulprid kullanılırken özellikle dikkatli olunmalıdır.
Trisiklik antidepresanların (imipramin ve amitriptilin gibi), barbitüratların ya da fenotiyazinler (klorpromazin gibi) yanında diğer antipsikotik ajanların (klozapin gibi) birlikteuygulanımı kan basıncını azaltıcı etkiyi arttırabilir. Beklenmeyen bir hipotansif durumdankaçınmak için birlikte kullanımda ESMOBLOC dozu azaltılmalıdır.
Beta-blokörler kullanılırken anafilaktik reaksiyon riski olan hastalarda alerjen maruziyetine (kazara, diagnostik veya terapötik) reaksiyon gözlenebilir. Beta blokör kullanan hastalar,anafilaktik reaksiyonların tedavisinde kullanılan mutad epinefrin dozlarına yanıt vermeyebilir(bkz bölüm 4,4).
ESMOBLOC’un etkileri eşzamanlı uygulandığında beta-adrenerjik agonist aktiviteye sahip sempatomimetik ilaçlara bağlı olarak azalabilir. Her bir ajanın dozunun hasta yanıtına göreayarlanması veya alternatif terapötik ajanların kullanımının düşünülmesi gerekebilir.
Katekolamin boşalmasına yol açan ilaçlar (örn., rezerpin) beta-blokör ilaçlarla birlikte verildiğinde aditif bir etki gösterebilirler. ESMOBLOC ile eşzamanlı olarak katekolaminboşalmasına yol açan ilaç tedavisi alan hastalar vertigo, senkop veya postüral hipotansiyon ilesonuçlanabilen hipotansiyon ve önemli bradikardi belirtileri açısından yakından izlenmelidir.
Beta blokörlerin moksonidin veya alfa-2-agonistleriyle (klonidin gibi) bir arada kullanımı çekilmeye bağlı rebound hipertansiyon riskini arttırır. Klonidin veya moksonidin bir betablokörle birlikte kullanılacaksa ve daha sonra her iki ilaç da kesilecekse, ilk olarak betablokör, klonidin veya moksonidin birkaç gün sonra kesilmelidir.
Beta blokörlerin ergo türevleriyle birarada kullanımı ciddi periferik vazokonstriksiyon ve hipertansiyonla sonuçlanabilir.
ESMOBLOC ile varfarin arasındaki bir etkileşim olup olmadığını belirlemek için yapılan bir çalışmadaki veriler, ESMOBLOC ve varfarinin birlikte uygulanmasının, varfarinin plazmadüzeylerini değiştirmediğini göstermiştir. Buna rağmen varfarin ile birlikte uygulananESMOBLOC’un konsantrasyonları daha yüksek olarak bulunmuştur.
ESMOBLOC ve digoksin sağlıklı gönüllülerde intravenöz yoldan birlikte uygulandığında, bazı zaman noktalarında digoksinin kandaki düzeylerinde %10-20’lik bir yükselme olduğubildirilmiştir. Dijital glikozitleriyle ESMOBLOC kombinasyonu AV ileti süresini uzatabilir.Digoksin, ESMOBLOC’un farmakokinetik özelliklerini etkilememiştir.
İntravenöz morfin ve ESMOBLOC sağlıklı gönüllülere eşzamanlı olarak uygulandığında morfinin kan düzeylerinde herhangi bir değişiklik olmadığı görülmüştür. Morfin varlığındaESMOBLOC’un kararlı durum kan düzeylerinin %46 oranında arttığı ancak diğerfarmakokinetik parametrelerden hiçbirinin değişmediği saptanmıştır.
ESMOBLOC’un suksametonyum klorür ve mivakuryum ile uyarılan nöromüsküler blokajın süresi üzerine etkisi cerrahi girişimde bulunulan hastalarda incelenmiştir. ESMOBLOC,suksametonyum klorür ile indüklenen nöromüsküler blokajın başlamasını etkilememektedir,ancak nöromüsküler blokajın süresi 5 dakikadan 8 dakikaya çıkmıştır. ESMOBLOC,mivakuryumun klinik süresini (%18,6) ve geri kazanım indeksini (%6,7) kısmen uzatmıştır.
Varfarin, digoksin, morfin, suksametonyum klorür veya mivakuryum ile yapılan çalışmalarda gözlenen etkileşimler klinik açıdan çok önemli olmamakla birlikte ESMOBLOC eşzamanlıolarak varfarin, digoksin, morfin, suksametonyum klorür veya mivakuryum uygulananhastalarda titrasyon dikkatli yapılmalıdır.
Esmobloc ile ilgili diğer bilgiler
- Esmobloc Genel
- Esmobloc Fiyat
- Esmobloc Prospektüs
- Esmobloc Kullananlar
- Esmobloc Nedir
- Esmobloc Kullanımı
- Esmobloc Yan Etkileri
- Etkileşimi
- Esmobloc Gebelik
- Esmobloc Saklanması
- Esmobloc Muadili
- Esmobloc Uyarılar
- Esmobloc Endikasyon
- Esmobloc Kontrendikasyon
- Esmobloc İçeriği
- Esmobloc Dozu
- Esmobloc Zararları
- Esmobloc Formu
- Esmobloc Farmakolojik Özellikler
- Esmobloc Farmasötik Özellikler
- Esmobloc Ruhsat Bilgileri