4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi ETOL’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa ETOL’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
ETOL kullanımıyla ciddi mide ülserleri veya kanaması oluşabilir. Yüksek dozlardaveya uzun süre almak, sigara içmek veya alkol almak bu yan etkilerin oluşum riskiniarttırır. ETOL’ü yemekle beraber almak bu etkilerin oluşum riskini azaltmaz. Şiddetlimide veya sırt ağrınız; siyah dışkınız (melena) varsa; kan veya kahve telvesi gibikusuyorsanız veya olağandışı bir şekilde kilo alıyor veya şişkinlik yaşıyorsanızdoktorunuzla veya acil servisle derhal temas kurunuz.Şiddetli alerjik reaksiyonlar (deri döküntüsü; kurdeşen; kaşınma; nefes almada zorluk;göğüste sıkışma hissi; ağız, yüz, dudaklar veya dil şişliği).Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ETOL’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir.
Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.
Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek: 1000 hastanın birinden az, fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir.
Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
Yaygın:
YorgunlukBaş dönmesiRuhsal çöküntü (depresyon)SinirlilikBulanık görmeKulak çınlamasıHazımsızlıkKarın ağrısıİshalBağırsakta gazBulantıKabızlıkMide iltihabıSiyah dışkıKusmaKaşıntıDöküntüAğrılı idrarSık idrara çıkmaTitreme ve ateşYaygın olmayan:
Ciltte morarmaKansızlıkKanda kan pulcuklarının azalmasıKanama zamanında artışBeyaz kan hücresi ve kırmızı kan hücresi değerlerinde azalmaAlyuvarların yıkıma uğramasıyla oluşan kansızlık (hemolitik anemi)ÖdemBöbrek fonksiyonlarını gösteren bir değer olan serum kreatininde artışDaha önce kontrol altında olan diyabetik hastalarda kan şekeri artışıVücut kilosunda değişiklikTad alma bozukluğuUykusuzlukBilinç bozukluğuUyuşuklukAkıl karışıklığıIşık hassasiyetiGeçici görme bozukluğuGöz içi iltihabıSağırlıkYüksek kan basıncıTıkanıklığa bağlı (konjestif) kalp yetmezliğiYüz kızarmasıÇarpıntıBayılmaDamar iltihabıKalpte ritim bozukluğuKalp kriziBeyin damarlarının tıkanmasıyla beynin hasar görmesiAstımBeyaz kan hücresi yüksekliği (eozinofıli) ile seyreden akciğer ödemi (pulmonerinfıltrasyon)Hava yolu iltihabı (bronşit)Nefes darlığıYutak iltihabıNezleBurun, şakak, alın ve göz çevresindeki içi hava dolu boşlukların (sinüs) iltihabıSusamaAğız kuruluğuAğız yaralarıYeme bozukluğuGeğirmeİnce bağırsak iltihabıKanamalı ya da kanamasız midede yara ve/veya delinmeBağırsakta yaraPankreas iltihabıYemek borusu ile mide arasında yer alan kasın kasılması veya daralma ile birlikteseyreden ya da tek başına yemek borusu iltihabıKalın bağırsak iltihabıKaraciğer enzimlerinde yükselmeSafra kanalı kaynaklı karaciğer iltihabı (hepatit)Karaciğer iltihabıSafra kanalı kaynaklı sarılıkSarılıkKaraciğer yetmezliğiKaraciğer harabiyetiCiltte yaygın ödemTerlemeDeri döküntüsüCiltte su toplamasıyla seyreden döküntüCiltte kabarık kırmızı döküntü ile ciltte damar iltihabıCiltte ağrılı kırmızı veya morumsu kızarıklıklar ve su kabarcıkları ile seyreden birhastalık (Stevens-Johnson Sendromu)Ciltte kabarma ve cildin soyulması ile karakterize, hayatı tehdit eden bir cilt hastalığı(Toksik Epidermal Nekroliz)Ağız, gözler ve cinsel bölgede kızarıklık, su kabarcıkları ve yaralar oluşturan bir cilthastalığı (Eritema Multiforme)Cilt renginde koyulaşmaSaç dökülmesiBazı alanlarda düz, bazı alanlarda deriden kabarık yaygın kırmızı renkli döküntü(Makülopapüler döküntü)Işığa duyarlılıkKan üre azotunda artışBöbrek yetmezliğiBöbrek bozukluğuBöbrek hücre harabiyetiMesane iltihabıİdrarda kan görülmesiBöbrek taşıBöbrek iltihabıRahimde kanama düzensizlikleriAşırı duyarlılık reaksiyonlarıGenel olarak kızarıklık, kaşıntı, boğaz şişmesi ve kan basıncının düşmesi gibi belirtilerile seyreden, aniden başlayan ve ölüme neden olabilen ciddi alerjik reaksiyonlar (şokdahil)Hastalık yapıcı mikropların veya parazitlerin vücuda girmesiyle ortaya çıkan hastalıktablosu (infeksiyon)Baş ağrısıDeri soyulmasıYan etkilerin raporlanması
Gastrointestinal : Bulantı, epigastrik ağrı, diyare, gaz, konstipasyon görülebilir. Bu etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Yapılan çalışmalarda Etodolak’ın diğer non-steroidal antienflamatuvar ilaçlara oranla gastrointestinal sistemde daha az kanamaya neden olduğu saptanmıştır. Hipersensitivite reaksiyonları: *Dermatolojik (döküntü, kaşıntı) *Respiratuvar( aspirin veya diğer non-steroidal antienflamatuvar ilaçlarla tedavi sırasında astma, rinit ve ürtiker gelişmiş kişilerde astma krizleri gelişebilir). Hepatik: Serum transaminazlarında hafif ve geçici yükselmeler olabilir. Nörolojik: Baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk görülebilir.