ETOPOSID EBEWE 100 mg/5 ml IV inf. için kon. çöz. içeren flakon Zararları
Ebv Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Etoposid zararları, Etoposid önlemler, Etoposid riskler, Etoposid uyarılar, Etoposid yan etkisi, Etoposid istenmeyen etkiler, Etoposid cinsel, Etoposid etkileri, Etoposid tedavi dozu, Etoposid aç mı tok mu, Etoposid hamilelik, Etoposid emzirme, Etoposid alkol, Etoposid kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
İstenmeyen etkiler, organ sınıfı ve görülme sıklığına göre aşağıdaki gibi sıralanmıştır;
Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ile <1/10), yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1000), çok seyrek (< 1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor)
Her sıklık gruplamasında istenmeyen etkiler ciddiyetin azalış sırasına göre verilmiştir.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Seyrek: Ateş ve sepsis bildirilmiştir.
(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar
Yaygın: Akut lösemi
Metabolik komplikasyonlar: Etoposidin diğer kemoterapötik ilaçlarla kombine kullanımı sonrasında bazen fatal tümör lizis sendromu bildirilmiştir.
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Çok yaygın: Fatal sonuçlanan miyelosupresyon, anemi, nötropeni, lökopeni, trombositopeni bildirilmiştir.
Etoposidin doz kısıtlayıcı toksik etkisi kemik iliği depresyonu, özellikle lökopeni ve trombositopenidir. 20 gün sonra kemik iliği genellikle tamamen düzelir. Kümülatif toksisitebildirilmemiştir.
Tedavi rejimi ve uygulama yoluna göre, en düşük granülosit ve trombosit değerleri etoposid tedavisinden yaklaşık 10-14 gün sonra görülmüştür. İntravenöz uygulamada en düşük değerlergenellikle oral uygulamada daha erken görülmüştür.
Lökopeni genellikle trombositopeniden daha sık oluşur ve genellikle orta ila şiddetli derecededir (DSÖ 3. veya 4.dereceden). Lökopeni ve şiddetli lökopeni (1.000 hücre/mm3’dendüşük) etoposid/etoposid fosfat ile sırasıyla %60-91 ve %7-17 sıklığında görülür.Trombositopeni ve şiddetli trombositopeni (50.000 hücre/mm3’den düşük) etoposid/etoposidfosfat ile sırasıyla %28-41 ve %4-20 sıklığında görülür. Etoposid ile tedavi edilen nötropenikhastalarda ateş ve enfeksiyonlar daha sık bildirilmiştir. Kan değerleri son doz uygulandıktan24 ila 28 gün sonra normale döner. Etoposidin monoterapi tedavisinde herhangi bir kümülatiftoksik etki bildirilmemiştir. Hemoglobin değerlerinde düşme yaklaşık %40’dır.
Yaygın: Şiddetli miyelosupresyonu takiben kanama ve enfeksiyonlar.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın: Etoposid kullanımından sonra üşüme, titreme, kızarma, ateş, taşikardi, dispne, bronkospazm ve hipotansiyon ile karakterize anafılaktik reaksiyonlar bildirilmiştir.Önerilenden daha yüksek konsantrasyonlarda infüzyon alan çocuklarda anafılaktik reaksiyonsıklığı daha yüksektir. Ancak, infüzyon konsantrasyonunun veya infüzyon hızının anafılaktikreaksiyon gelişiminde oynadığı rol kesin değildir. Kan basıncı genellikle infüzyonuntamamlanmasından sonraki bir kaç saat içerisinde normale döner. Anafılaktoid reaksiyonlaretoposidin ilk dozunda oluşabilir.
Etoposid tedavisinde ölüme neden olan bronkospazma yol açan ani reaksiyonlar bildirilmiştir. Etoposid fosfat enjeksiyonlarına bağlı olarak hastaların %2’sinde yüzde kızarma ve %3’ündederi döküntüleri bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar genelde ilacın kesilmesi ve gerektiğindeadrenalin (epinefrin) gibi vazopresör ajanlar, kortikosteroidler, antihistaminikler veya plazmahacmi genişleticiler ile tedavi edilir.
Seyrek: ETOPOSİD EBEWE’nin içinde bulunan benzil alkol nedeniyle seyrek vakalarda aşırı duyarlılık reaksiyonu gelişebilir.
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Seyrek: Hiperürisemi bildirilmiştir.
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Baş dönmesi
Yaygın olmayan: Periferik nöropati vakaların %0,7-2’sinde görülmüştür, %0-3’ünde merkezi sinir sistemi üzerinde etkiler oluşmuştur (yorgunluk, uyku hali), kramplarSeyrek: Santral sinir sisteminin etkilenmesi sonucunda konfüzyon, hiperkinezi, uykuya eğilim(somnolans), yorgunluk, tat bozukluğu ve geçici görme kaybı.
Merkezi sinir sistemi kaynaklı geçici görme kaybı, nörotoksisite (örn., uykuya eğilim, yorgunluk)
Göz hastalıkları
Yaygın olmayan: Optik sinir enflamasyonu Kardiyak hastalıkları
Yaygın: Etoposid kullanımından sonra miyokard enfarktüsü ve ritm bozuklukları
bildirilmiştir.
Aritmi
Vasküler hastalıkları
Yaygın: Hastalar etoposidin hızlı intravenöz uygulaması sonrasında geçici hipotansiyon bildirmişlerdir. Bu kardiyak toksisite ya da EKG değişiklikleriyle ilişkili değildi.Hipotansiyon genellikle etoposid enjeksiyonunun sonlandırılmasıyla ve/veya destekleyicitedavi ile düzelir. İnfüzyon tekrar başlatılırken, yavaş infüzyon seçilmelidir. Gecikmelihipotansiyon gözlemlenmemiştir.
Hipertansiyon ve kızarma (ateş basması) da bildirilmiştir. İnfüzyonun kesilmesinden sonra birkaç saat içinde kan basıncı normale döner. Etoposid alan hastalarda klinik olarak anlamlıbir hipotansiyon gözlemlenirse, destekleyici tedavi başlatılmalıdır. Flebit görülebilir.
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygın olmayan: Etoposid tedavisinin kesilmesinden sonra, kendiliğinden spontan solumaya dönen apne bildirilmiştir. Bronkospazmla ilişkili olarak ani, fatal reaksiyonlar raporedilmiştir.
Öksürük, laringospazm ve siyanoz.
Seyrek: Pnömoni, interstisyel pnömoni / pulmoner fıbrozis görülebilir.
Gastrointestinal hastalıkları
Çok yaygın: Karın ağrısı, kabızlık.
Bulantı ve kusma hastaların yaklaşık %31-43’ünde ortaya çıkar. Bu yan etkilerin kontrolünde anti-emetikler yararlı olmaktadır (bkz. Bölüm 4.4).
İntravenöz etoposid alan hastaların %10-13’ünde iştah kaybı bildirilmiş ve %1-6’sında stomatit gözlemlenmiştir. İshal hastaların %1-13’ünde görülmüştür.
Yaygın: Mukozit (stomatit dahil - %l-6 - ve özofajit), ishal Seyrek: Disfaji, disguzi
Hepato-bilier hastalıkları
Çok yaygın: Hepatotoksisite. Etoposidin karaciğer ve böbreklerde yüksek konsantrasyonlara ulaştığı gösterilmiştir ve birikme olasılığı nedeniyle fonksiyon bozukluğu görülebilir.
Yaygın olmayan: Etoposidin yüksek dozlarından sonra karaciğer enzimlerinde artma bildirilmiştir.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok yaygın: Al öpesi, pigmentasyon. Hastaların yaklaşık %66’sında ve bazen tam kelliğe kadar gidebilen geridönüşlü alopesi görülür.
Yaygın: Kaşıntı, döküntü ve ürtiker.
Yaygın olmayan: Yüzde ve dilde ödem, terleme.
Seyrek: Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz (1 fatal), radyasyonla ortaya çıkana benzer dermatit
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Etoposidin böbreklerde yüksek konsantrasyonlara ulaştığı gösterilmiştir. Birikme olasılığı nedeniyle fonksiyon bozukluğu görülebilir.
Üreme sistemi ve meme hastalıkları
Bilinmiyor: Amenore, anovulatuvar sikluslar, fertilitede azalma ve hipomenore.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Çok yaygın: Asteni, halsizlik.
Yaygın: Ekstravazasyon. Pazarlama-sonrası periyotta ekstravazasyon sonrası lokal yumuşak doku toksisitesi, şişlik, selülit ve deri nekrozu dahil nekroz gibi komplikasyonlarbildirilmiştir.
Flebit.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye
Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck. gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
Etoposid ile ilgili diğer bilgiler
- Etoposid Genel
- Etoposid Fiyat
- Etoposid Prospektüs
- Etoposid Kullananlar
- Etoposid Nedir
- Etoposid Kullanımı
- Etoposid Yan Etkileri
- Etoposid Etkileşimi
- Etoposid Gebelik
- Etoposid Saklanması
- Etoposid Muadili
- Etoposid Uyarılar
- Etoposid Endikasyon
- Etoposid Kontrendikasyon
- Etoposid İçeriği
- Etoposid Dozu
- Zararları
- Etoposid Formu
- Etoposid Farmakolojik Özellikler
- Etoposid Farmasötik Özellikler
- Etoposid Ruhsat Bilgileri