EXCEDRIN 24 film tablet Etkileşimi

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Excedrin etkileşimi, Excedrin etken madde, Excedrin yardımcı maddeler, Excedrin alkol, Excedrin etkileşim, Excedrin kullananlar, Excedrin dozu, Excedrin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

" bölümlerine bakınız.

Her bir bileşenin neden olabileceği ilaç ve madde etkileşimleri iyi bilinmektedir. Kombine kullanımda bu etkileşimlerin değişeceğine dair bir bulgu yoktur. Asetilsalisilik asit ve parasetamol arasında güvenlilik ile ilgili bir etkileşim yoktur.

Asetilsalisilik asit

fonksiyonlarının bununla birlikte kan basıncının izlenmesi, gereklidir.

Antihipertansifler (ACE inhibitörleri. anjiyotensin II reseptör antagonistleri, kalsiyum kanal blokerleri)

Asetilsalisilik asit yarışma ve üriner prostaglandinlenn inhibisyonlarına bağlı olarak bu ilaçların aktivitesini azaltabilir. Bu kombinasyon, yaşlı ya da dehidrate hastalarda akut böbrek yetmezliğine neden olabilir. Tedavinin başlangıcında kan basıncı ve böbrek fonksiyonlarının izlenmesi ve hastanın düzenli olarak hidrate olması önerilir. Verapamil ile birlikte kullanılması durumunda kanama zamanı da izlenmelidir.

Ürikozürikler (ör.probenesid. sülfınpirazon)

Asetilsalisilik asit tubuler resorpsiyonun inhibisyonuna bağlı olarak bu ilaçların aktivitesini azaltabilir. Ürikozürikler asetilsalisilik asit düzeylerinin artmasına yol açabilir.

Metotreksat <15 mg/hafta

Diğer tüm NSAİ ilaçlar gibi asetilsalisilik asit de metotreksatın tubuler sekresyonunu azaltarak plazma konsantrasyonlarım ve toksisitesini arttırır. Bu nedenle yüksek dozlarda metotreksat tedavisi gören kişilerde NSAİ’larla tedavi önerilmemektedir. Metotreksat ve NSAİ ilaçlann etkileşim riski nedeniyle düşük dozda metotreksat tedavisi gören, özellikle böbrek fonksiyonlan değişmiş hastalarda da durum değerlendirilmelidir. Eğer kombine tedavi gerekli ise, tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlan özellikle tedavinin ilk günlerinde izlenmelidir.

Sülfonilüreler ve insülin

Asetilsalisilik asit, bu ilaçlann hipoglisemik etkilerini arttırır. Bu nedenle yüksek dozda salisilat kullanılması durumunda antidiyabetik ilaçlann dozları azaltılabilir. Kan glukoz artışlarının kontrol edilmesi önerilir.

Alkol

Gastrointestinal kanama riskini arttıracağından bu kombinasyondan kaçınılmalıdır.

Parasetamol

Parasetamol ile kombinasyon

Olası sonuçlar

Karaciğer enzimi indükleyiciler ya da potansiyel hepatotoksik hammaddeler

(ör. Alkol, rifampisin, izoniyazit. hipnotikler ve fenobarbital, fenitoin ve karbamazepin dahil antiepilektikler)

Parasetamolün artan töksisitesi nedeniyle zararsız dozlarda bile karaciğer hasarına yol açabilir. Bu nedenle karaciğer fonksiyonları izlenmelidir.

Birlikte kullanımları önerilmez.

Kloramfenikol

Parasetamol, kloramfenikolün plazma konsantrasyonlarını yükseltme riskini arttırabilir.

Zidovudine

Parasetamol nötropeni gelişme eğilimini arttırabilir. Kan tablosu izlenmelidir. Doktor kontrolü haricinde birlikte kullanılması önerilmez.

Probenesid

Parasetamol klerensini azaltır, böylece bu ajanlarla kullanıldığında parasetamol dozları azaltılmalıdır. Birlikte kullanımı önerilmez.

Oral antikoagülanlar

Parasetamolün bir haftadan fazla tekrarlanan kullanımı antikoagülan etkisini arttırır. Parasetamolün sporadik dozlarının anlamlı bir etkisi yoktur.

Propantelin ya da diğer mide boşalmasını yavaşlatan ajanlar

Bu ajanlar parasetamol absorbsiyonunun geciktirir; hızlı ağrı azalması gecikebilir ya da azalabilir.

Metoklopramid ya da diğer gastrik boşalmayı hızlandıran ajanlar

Bu aktif madde parasetamol absorbsiyonunu hızlandırarak analjezi etkinliğini arttırır ve analjezinin süresini azaltır.

Kolestiramin

Parasetamol absorbsiyonunu azaltır. Bu nedenle maksimum analjezik etkiye ulaşmak için parasetamol 1 saat içinde verilmemelidir.

Kafein

Kafein ile kombinasyon

Olası sonuçlar

Hipnotik ajanlar (ör.benzodiyazepinler. barbitüratlar, antihistaminikler)

Birlikte kullanımı hipnotik etkiyi azaltabilir ya da barbitüratların antikonvulsif etkilerinin antagonize edebilir. Bu nedenle birlikte kullanımları önerilmez. Eğer gerekiyorsa, kombinasyonun sabah kullanılması olasılıkla daha favdalı olabilir.

Lityum

Kafeinin lityumun renal klerensini arttırması nedeniyle kafeinin kesilmesiyle, serum lityum düzeyleri artar. Bu nedenle kafein kesildiğinde, lityum dozunun azaltılması gerekebilir. Birlikte kullanımları önerilmez.

Disülfiram

Disülfiram ile tedavi gören alkolik hastalar, kafeine bağlı kardiyovasküler ve serebral eksitasyon nedeniyle alkol yoksunluk sendromunun kötüleşmesi riskinden kaçınmak için kafein kullanmamaları konusunda uyarılmalıdırlar.

Efedrin tipi maddeler

Kombinasyonu bağımlılık potansiyelinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle birlikte kullanımları önerilmez.

Sempatomimetikler ya da levotiroksin

Kombinasyonu sineıjik etkiye bağlı olarak taşikardik etkiyi yükseltebilir. Bu nedenle birlikte kullanımları önerilmez.

Teofılin

Teofılinin atılımım azalttığı için birlikte kullanılması önerilmez.

Kinolon tipi antibakteriyeller (siprofloksasin. enoksasin ve pipemidik asit), terbinafin. simetidin. fluvoksamin ve oral kontraseptifler

Hepatik sitokrom p-450 yolağının inhibisyonuna bağlı olarak artan kafein yarılanma ömrü nedeniyle karaciğer rahatsızlığı, kardiyak aritmileri ya da latent epilepsisi olan hastalar kafein alımından kaçınmalıdırlar.

Nikotin, fenitoin ve fenilpropanolamin

Bu ilaçlar kafeinin eliminasyon yarı-ömrünü azaltır.

Klozapin