LANSAZOL 30 mg 28 mikropellet kapsül {8699516164089} Gebelik

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Risonel gebelik kategorisi B'dir. Risonel hamilelik kategorisi, Risonel gebelik kategorisi, Risonel emzirme, Risonel anne sütüne geçer mi, Risonel laktasyon, Risonel hamilelerde kullanımı, Risonel ve bebek, Risonel kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

* 2 yaş ve daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde mevsimsel ve yıl boyu süren alerjik nezle belirtilerinde, * 12 yaş ve daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde mevsimsel alerjik nezle oluşmasını önlemede, * 18 yaşın üzerindeki insanlarda görülen, sinüslerden kaynaklanan ve burun içine doğru büyüyen et için, konjesyon ve koku duyusu kaybı dahil belirtilerin tedavisinde kullanılır.

İlaç Sınıfı

Solunum Sistemi > Burunla İlgili İlaçlar > Topikal Dekonjestanlar ve Diğer Nazal İlaçlar > Kortikosteroidler > MometazonNazal

ATC Kodu

R01AD09

Etkin Madde

Mometazon Furoat 50 mcg/doz

Barkodu

8699516164089

Geri Ödeme Kodu

A04536

Satış Fiyatı

17.71 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

25

Alternatif İlaç Sayısı

8

Sağlık Konuları

Hazımsızlık , Mide Yanması , Ülser , Ülseratif Kolit

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFAI

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

ACY

Eşd. ilaç grubu

E035A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi B’dir

İlaç Formu

Kapsül

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi:B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Lansoprazol için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ embriyonal/fetal gelişim/ doğum ya da doğum

sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda etkin doğum kontrlü uygulanmasına gerek yoktur.

Gebelik dönemi

Hamile kadınlarda yapılmış yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar bulunmamaktadır. Lansoprazolün hayvan çalışmalarında fetusa teratojenik etkisi gösterilmemiştir. Hayvan üreme çalışmaları her zaman insandaki cevabı yansıtmayacağından, lansoprazol gebelikte ancak açıkça gerekirse uygulanmalıdır.

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi

Lansoprazol ve metabolitlerinin deney hayvanlarında anne sütüne geçtiği saptanmıştır ancak insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilacın anne sütüne geçtiği bilindiğinden, anne sütü alan bebeklerde ciddi yan etkiye yol açma potansiyeli ve hayvan çalışmalarında karsinojenite potansiyeline sahip olduğu saptandığından, ilacın anne için önemi de düşünülerek; emziren annelerde emzirmenin mi, yoksa tedavinin mi kesileceğine karar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Lansoprazolün, 150 mg/kg/gün oral dozlarda (vücut yüzey alanına göre önerilen insan dozunun 40 katı) uygulandığı dişi ve erkek sıçanlarda fertilite ve üreme performansı üzerine bir etkisi görülmemiştir.

Hamile sıçanlara maksimum 150 mg/kg/gün (vücut yüzey alanına göre önerilen insan dozunun 40 katı) ve hamile tavşanlarda 30mg/kg/gün (vücut yüzey alanına göre önerilen insan dozunun 16 katı) oral dozlarda uygulandığı teratojenite çalışmalarında fertilitenin bozulması veya fetus hasarlarını gösteren herhangi bir veri saptanmamıştır.