GENTA 40 mg 1 ampül Yan Etkileri
Ulagaylar Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Genta yan etkileri, Genta etkileri, Genta zararları, Genta belirtileri, Genta uyarılar, Genta önlemler, Genta kilo aldırırmı, Genta zayıflatırmı, Genta zehirlenmesi, Genta cinsellik, Genta sorunlar, Genta uykusuzluk, Genta bağımlılık, Genta bırakma bilgilerini içerir.
4.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi GENTA’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, GENTA’yı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
• Ciddi alerjik reaksiyon- ani kaşıntı döküntü (kurdeşen), eller, ayaklar, bilekler, yüz, dudaklar, ağız veya boğazın şişmesi (yutkunmayı veya nefes almayı zorlaştırabilen) ve bayılacak gibi hissetmek
Bunlar çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bu belirtilerden biri sizde mevcut ise, GENTA’ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkiler oldukça seyrek görülür.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz :
» Denge bozukluğu, sersemlik hissi
• İdrara çıktığınızda karşılaştığınız herhangi bir anormallik (idrarınızda kan bulunması veya normalden daha az idrara çıkmanız; bu belirtiler böbreklerinizde bir sorun olduğu anlamına gelebilir.)
• İşitme problemleri (eğer bu yan etki sizde görülür ise doktorunuz ilacınızın dozunu düşürebilir veya ilacınızı değiştirebilir.)
• Kas güçsüzlüğü (hareket etmekte zorlanıyorsanız veya yorgun hissediyorsanız)
• Nefes almada zorluk
• Kafa karışıklığı
• Gerçek dışı görüntü veya sesler (halüsinasyonlar)
• Kann ağrısı ve kramplar ile seyreden kanlı ishal
• Deri döküntüsü (kurdeşen) veya kaşıntılı olabilen koyu renkli kabarık lekeler Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:
• Depresyon
• Hasta gibi hissetmeniz veya hasta olmanız (bulantı ve kusma)
• Ağız içinde yaralar
• Ateş
• Boğaz ağrısı
Yan etkilerin raporlanması
20 mg/ 40 mg/ 80 mg/ 120 mg/ 160 mg: İlaç her ne kadar önerilen doz ve aralarla uygulandığında yan etki pek meydana gelmesse de, özellikle böbrek yetmezliği olanlarda ve yüksek doz ve uzun süre kullanımında ortaya çıkabilen nefrotoksik ve ototoksik yan etkileri en ciddi olanlarıdır. Nefrotoksik yan etkiler idrarda silindirlerin, hücrelerin veya proteinlerin mevcudiyeti ile saptanabileceği gibi BUN, NPN,serum kreatinin yükselmesi ya da oligüri ile de kendini gösterebilir.
Ototoksik yan etkiler ise 8. kafa çiftinin hem vestibüler hem de işitme dallarında oluşur. Bunlar sersemlik, baş dönmesi, kulak uğultusu ve çımlaması ile işitme kaybıdır. İşitme kaybı genellikle önce yüksek seslerin keskinliğinin azalmasıyla kendini gösterir. Muhtemelen gentamisine bağlı olan diğer yan etkiler: Solunum depresyonu, letarji, konfüzyon, depresyon, görüntü bozuklukları, iştah azalması, kilo kaybı ve hipotansiyon ile hipertansiyon; kızarıklık, kaşıntı, ürtiker, genel yanma hissi, mide ifrazı artışı ve stomatit; purpura, pseudotümörserebri, akut organik beyin sendromu, pulmoner fibrozia, alopesi, eklem ağrısı, geçici hepatomegali ve splenomegalidir.
Gentamisine bağlanabilecek labaratuar bozukluıkları:Serum transaminaz, serum LDH ve bvilürobin seviyelerinde artma; serum kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyumunda azalma, anemi, lökopeni, granülositopeni, geçici agranülositoz, eosinofili, retikulozit sayısında artma veya azalma ve trombositopenidir. Aminolikozidler ile tedavi gören hastalar, kullanımlarına bağlı potansiyel toksisiteden dolayı yakın klinik gözetim altında tutulmalıdırlar. Genta 40 ampulde tüm diğer aminoglikozitler gibi potansiyel açıdan nefrotoksittir. Nefrotoksisite riski, böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalar ile yüksek doz alanlar veya uzun süre kullananlarda çok daha fazladır. Genta 40 ampul ile tedavi edilen hastalarda ortaya çıkabilen hem vestigüler hem de işitme ile ilgili ototoksisite, asasen önceden böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar ile yüksek doz ve tavsiye edi,lenden daha uzun süre kullanan böbrek fonksiyonu normal hastalarda görünür. Ototoksisite dışındaki diğer nörotoksik belirtiler ise uyuşukluk, cildde uyuşma hissi, kas seyirmesi ve konvülsiyondur.
Genta Göz Kulak damlası %0.3 geçici irritasyon yapabilir.
Genta ile ilgili diğer bilgiler
- Genta Genel
- Genta Fiyat
- Genta Prospektüs
- Genta Kullananlar
- Genta Nedir
- Genta Kullanımı
- Yan Etkileri
- Genta Etkileşimi
- Genta Gebelik
- Genta Saklanması
- Genta Muadili
- Genta Uyarılar
- Genta Endikasyon
- Genta Kontrendikasyon
- Genta İçeriği
- Genta Dozu
- Genta Zararları
- Genta Formu
- Genta Farmakolojik Özellikler
- Genta Farmasötik Özellikler
- Genta Ruhsat Bilgileri