HERNOVIR 200 mg 25 tablet Dozu
Nobel Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Hernovir dozu, Hernovir dozaj, Hernovir doz aşımı, Hernovir uygulama, Hernovir kullanım şekli, Hernovir kullanımı, Hernovir kullanım süresi, Hernovir açmı tokmu, Hernovir nedir, Hernovir ne için kullanılır, Hernovir nasıl kullanılır, Hernovir faydaları, Hernovir etkileri, Hernovir günde kaç kez, Hernovir sabah mı akşam mı, Hernovir fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Erişkinler:
Herpes simplex tedavisi: Günde 5 kez HERNOVİR 200 mg, ortalama 4 saatlik aralarla, gece dozu atlanarak, alınmalıdır. Tedaviye 5 gün devam edilmelidir, ancak şiddetli başlayanenfeksiyonlarda sürenin uzatılması gerekebilir. Ağır bağışıklık yetersizliği olan olgularda(örn. kemik iliği nakli sonrası) ya da barsaktan emilim bozukluğu olan hastalarda doz ikikatma, 400 mg’a çıkarılabilir, ya da alternatif olarak intravenöz uygulamaya geçilebilir.Tedaviye enfeksiyon başladıktan sonra en kısa zamanda başlamak gerekir. Tekrarlayanataklar için bu dönem tercihen prodrom dönemi ya da lezyonların ilk ortaya çıktığı dönemdir.
Herpes simplex’in baskılanması (supresyonu): Bağışıklık sistemi normal hastalarda Herpes simplex enfeksiyonunun baskılanması için HERNOVİR 200 mg yaklaşık 6 saatlik aralarlagünde 4 kez alınmalıdır. Birçok hastada günde iki kez, yaklaşık 12 saat ara ile alınan 400mg’lık dozlar yeterli olmuştur. Dozun azaltılarak, HERNOVİR 200 mg dozun günde 3 kez 8saatlik aralarla alınması, hatta günde 2 kez 12 saatlik aralarla alınması da yeterli olabilir. Bazıhastalar günlük toplam 800 mg HERNOVİR kullanımına rağmen enfeksiyonlakarşılaşabilirler. Hastalığın doğal seyrindeki olası değişiklikleri gözleyebilmek amacı ileperiyodik olarak 6-12 ayda bir tedaviye ara verilmelidir.
Herpes simplexprofilaksisi: Bağışıklığı yetersiz hastalarda Herpes simplex enfeksiyonlarının profılaksisi için HERNOVİR 200 mg günde 4 kez yaklaşık 6 saatte bir uygulanmalıdır. Ağırbağışıklık yetersizliği olan olgularda (örn. kemik iliği nakli sonrası) ya da barsaktan emilimbozukluğu olan hastalarda doz iki katma, 400 mg’a çıkarılabilir; ya da alternatif olarakintravenöz uygulamaya geçilebilir. Profılaktik tedavinin süresi riskli dönemin süresine görebelirlenir.
Varicella ve Herpes zoster tedavisi: Varicella ve Herpes zoster için 800 mg HERNOVİR günde 5 kez, yaklaşık 4 saat arayla, gece dozu atlanarak alınmalıdır. Tedavi 7 gün sürmelidir.Ağır bağışıklık yetersizliği olan olgularda (örn. kemik iliği nakli sonrası) ya da barsaktanemilim bozukluğu olan hastalarda intravenöz uygulama yapılabilir.-Enfeksiyon başladığındatedavi mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Döküntü ortaya çıkar çıkmaz başlanan tedaviçok daha iyi sonuçlar vermektedir.
Ağır bağışıklık yetersizliği olan hastalar: HERNOVİR 800 mg günde 4 kez, yaklaşık olarak 6 saatlik aralıklarla alınmalıdır. Kemik iliği alıcılarında bu tedavi İ. V. asiklovir ile 1 aya kadardevam ettirilebilir. Kemik iliği transplant hastalarında tedavi süresi 6 aydır (Transplanttansonra 1. aydan 7. aya kadar). İlerlemiş HIV hastalığı olanlarda tedavi 12 aydır ama bu hastalartedavinin daha uzun sürmesinden fayda sağlayabilirler.
Uygulama şekli:
Oral olarak alınır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalara asiklovir uygulanırken dikkatli olunması tavsiye edilir. Yeterli hidratasyon sağlanmalıdır.
Böbrek işlevi bozuk hastalarda Herpes simplex enfeksiyonlarının tedavi ve profılaksisinde; önerilen oral dozlar, asiklovirin intravenöz enfüzyon şeklinde verilmesi ile güvenli olduğusaptanmış dozların üzerinde birikmeye yol açmaz. Ancak böbrek işlevi ciddi şekildebozulmuş olan hastalarda (kreatinin klerensi dakikada 10 ml’nin altında), dozun günde 2 kez,yaklaşık 12 saatte bir 200 mg olarak ayarlanması önerilir. Böbrek işlevi ciddi şekildebozulmuş hastaların (kreatinin klerensi 10 ml/dak’dan az) Varicella ve Herpes zosterenfeksiyonlarının tedavisinde ve ağır immun yetmezliği olan hastaların tedavisinde dozungünde 2 defa, 12 saatte bir, 800 mg ve böbrek işlevi az bozulmuş hastalarda (kreatininklerensi 10 ml/dak-25 ml/dak arası) günde 3 defa, 8 saatte bir 800 mg olarak ayarlanmasıönerilir.
Pediyatrik popülasyon:
Herpes simplex enfeksiyonları tedavisi ve bağışıklığı yetersiz olanlarda Herpes simplex enfeksiyonları profılaksisi için; 2 yaşın üzerindeki çocuklara yetişkin dozu, 2 yaşın altındakiçocuklara ve infantlara yetişkin dozunun yarısı uygulanmalıdır. Neonatal herpesenfeksiyonları tedavisi için i.v. asiklovir kullanımı önerilmektedir.
Varicella (Suçiçeği) enfeksiyonlarının tedavisi: 6 yaşın üstündeki çocuklarda günde 4 kez 800 mg ve 2-6 yaş arasındaki çocuklarda ise günde 4 kez 400 mg HERNOVİR verilmelidir. 2 yaşaltındaki çocuklarda günde 4 kez 200 mg HERNOVİR verilebilir. Verilecek doz bu yaşta 20mg/kg şeklinde (toplam doz günde 800 mg’ı geçmemek üzere) de hesaplanabilir. Tedavi 5gün süre ile uygulanmalıdır. İmmun yetmezliği olmayan çocukların Herpes simplex veyaHerpes zoster enfeksiyonlarının baskılanmasına yönelik spesifik bir veri bulunmamaktadır.Ağır bağışıklık yetersizliği olan 2 yaş üzerindeki çocuklarda sınırlı veri mevcuttur ve erişkindozu verilebilir.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlılarda total asiklovir klerensi kreatinin klerensine paralel olarak düşer. Yüksek dozda oral HERNOVİR kullanan yaşlı hastalarda yeterli hidrasyon mutlaka sağlanmalıdır. Böbrek işlevibozuk yaşlı hastalarda dozun azaltılmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Doz aşımı ve tedavisi
Belirtiler:
Asiklovir sadece gastrointestinal sistemden kısmen emilir. Genelde 20 gram dozun bir kerede alınmasının ciddi toksik etkilere yol açması beklenmez. Yanlışlıkla günlerce tekrar edenyüksek doz oral asiklovir alınması ile gastrointestinal (bulantı-kusma) ve nörolojik belirtiler(baş ağrısı, konfüzyon) görülebilir. İntravenöz yüksek doz asiklovirin uygulamasında serumkreatinin ve üre düzeylerinde artış görülür ve böbrek yetmezliği gelişebilir. İntravenözasiklovirin yüksek dozda alınması konfüzyon, halüsinasyon, ajitasyon ve nöbetlerle seyredennörolojik belirtilere yol açabilir.
Tedavi:
Toksisite belirtileri gösteren hasta yakın olarak izlenmelidir. Hemodiyaliz asiklovirin atıhmmı önemli ölçüde artırır ve semptomatik doz aşımı durumunda tedavi göz önündebulundurulmalıdır.