HERNOVIR 800 mg 25 tablet Dozu
Nobel Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Hernovir dozu, Hernovir dozaj, Hernovir doz aşımı, Hernovir uygulama, Hernovir kullanım şekli, Hernovir kullanımı, Hernovir kullanım süresi, Hernovir açmı tokmu, Hernovir nedir, Hernovir ne için kullanılır, Hernovir nasıl kullanılır, Hernovir faydaları, Hernovir etkileri, Hernovir günde kaç kez, Hernovir sabah mı akşam mı, Hernovir fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Erişkinler.
Varicella ve Herpes zoster tedavisi: 800 mg HERNOVİR günde 5 kez, yaklaşık 4 saat arayla, gece dozu atlanarak alınmalıdır. Tedavi 7 gün sürmelidir. Ağır bağışıklık yetersizliği olanolgularda (örn. kemik iliği nakli sonrası) ya da barsaktan emilim bozukluğu olan hastalardaintravenöz uygulama yapılabilir. Enfeksiyon başladığında tedavi mümkün olduğunca erkenbaşlanmalıdır. Döküntü ortaya çıkar çıkmaz başlanan tedavi çok daha iyi sonuçlar vermektedir.
Ağır bağışıklık yetersizliği olan hastalar: HERNOVİR 800 mg günde 4 kez, yaklaşık olarak 6 saatlik aralıklarla alınmalıdır. Kemik iliği alıcılarında bu tedavi i.v. asiklovir ile 1 aya kadardevam ettirilebilir. Kemik iliği transplant hastalarında tedavi süresi 6 aydır (Transplanttansonra 1. aydan 7. aya kadar). İlerlemiş HIV hastalığı olanlarda tedavi 12 aydır ama buhastalar tedavinin daha uzun sürmesinden fayda sağlayabilirler.
Uygulama şekli:
Oral olarak alınır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalara asiklovir uygulanırken dikkatli olunması tavsiye edilir. Yeterli hidratasyon sağlanmalıdır.
Böbrek işlevi ciddi şekilde bozulmuş hastalann (kreatinin klerensi 10 ml/dak’dan az) Varicella ve Herpes zoster enfeksiyonlarının tedavisinde ve ağır immun yetmezliği olan hastalanntedavisinde dozun günde 2 defa, 12 saatte bir, 800 mg ve böbrek işlevi az bozulmuş hastalarda(kreatinin klerensi 10 ml/dak-25 ml/dak arası) günde 3 defa, 8 saatte bir 800 mg olarakayarlanması önerilir.
Pediyatrik popülasyon:
Varicella enfeksiyonlarının tedavisi için 6 yaş üzeri çocuklarda günde 4 kez 800 mg ve 2-6 yaş arasındaki çocuklarda ise günde 4 kez 400 mg HERNOVİR kullanılır. 2 yaş altındakiçocuklarda ve infantlarda günde 4 kez 200 mg HERNOVİR verilebilir. Verilecek doz bu yaşta20 mg/kg şeklinde (toplam doz günde 800 mg’ı geçmemek üzere) de hesaplanabilir. Tedavi 5gün süre ile uygulanmalıdır.
Bağışıklık sistemi sağlam çocuklarda Herpes zoster tedavisinde kullanım ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.
Ağır bağışıklık yetersizliği olan 2 yaş üzeri çocuklarda sınırlı sayıda veri erişkin dozunun kullanımını önermektedir.
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlılarda total asiklovir klerensi kreatinin klerensine paralel olarak düşer. Yüksek dozda oral HERNOVİR kullanan yaşlı hastalarda yeterli hidrasyon mutlaka sağlanmalıdır. Böbrek işlevibozuk yaşlı hastalarda dozun azaltılmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Doz aşımı ve tedavisi
Belirtiler:
Asiklovir sadece gastrointestinal sistemden kısmen emilir. Genelde 20 g’a kadarlık bir dozun bir kerede alınmasının ciddi toksik etkilere yol açması beklenmez. Yanlışlıkla günlerce tekrar edenyüksek doz oral asiklovir alınması ile gastrointestinal (bulantı-kusma) ve nörolojik belirtiler(başağnsı, konfüzyon) görülebilir. İntravenöz olarak asiklovirin yüksek dozda alınması ile serumkreatinin ve kan üre düzeylerinde artma görülür ve böbrek yetmezliği gelişebilir. İntravenözasiklovirin yüksek dozda alınması konfüzyon, halüsinasyon, ajitasyon ve nöbetlerle seyredennörolojik belirtilerle ortaya çıkabilir.
Tedavi:
Toksisite belirtileri gösteren hasta yakın olarak izlenmelidir. Hemodiyaliz asiklovirin atıhmmı önemli ölçüde artınr ve semptomatik doz aşımı durumunda tedavi göz önündebulundurulmalıdır.