HIBOR 2500 IU/0.2 ml kullanıma hazır 2 enjektör Kullanımı
Dem Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
3.HIBOR nasıl kullanılır ?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
HIBOR dozu, size özel olarak doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Toplardamarlarda pıhtı oluşma riskinin az olduğu genel cerrahi ameliyatlarında: Ameliyat gününde, ameliyattan 2 saat önce ya da 6 saat sonra, deri altına enjeksiyon yoluyla 2.500 IU HIBOR uygulanır. Sonraki günlerde ise 24 saatte bir 2.500 IU HIBOR verilir.
Toplardamarlarda pıhtı oluşma riskinin yüksek olduğu ortopedi ameliyatlarında: Ameliyat gününde, ameliyattan 2 saat önce ya da 6 saat sonra deri altına enjeksiyon yoluyla 3.500 IU HIBOR uygulanır. Sonraki günlerde ise 24 saatte bir 3.500 IU HIBOR verilir.
Cerrahi dışı hastalarda tromboembolik (kan pıhtısının kopup başka bir bölgedeki damarı tıkaması) hastalığının önlenmesi: Risk faktörlerinin orta ya da yüksek oluşuna göre deri altına enjeksiyon yoluyla günde 2.500 IU ya da 3.500 IU HIBOR uygulanır.
Risk süresi boyunca ya da hasta tamamen ayağa kalkana kadar doktorun tercihine göre profılaksi tedavisine devam edilmelidir.
Derin ven trombozu (bacağın derin toplar damarlarının pıhtıyla tıkanması) ve geçici olarak yüksek risk faktörleri olan hastalarda toplardamarlarda pıhtı oluşumunun tekrarlanmasını ikincil önleme: Ağız yoluyla antikoagülan (kan pıhtılaşmasının önlenmesi) tedavisine alternatif olarak ya da ağız yoluyla tedavinin yapılamadığı durumlarda, pulmoner embolinin (akciğer damarlarının kan pıhtısı ile tıkanması) eşlik ettiği veya tek başma seyreden derin ven trombozu için antikoagülan tedavisi almış olan hastalarda, sabit dozda günde 3.500 IU HIBOR (en fazla 3 ay süreyle) uygulanabilir.
Pulmoner embolinin (akciğer damarlarının bir pıhtı ile tıkanması) eşlik ettiği veya tek başma seyreden derin ven trombozu tedavisi: Deri altına enjeksiyon yoluyla günde bir kez 115 IU HIBOR uygulanır. Önerilen tedavi süresi 7±2 gündür. Günlük doz vücut ağırlığına göre belirlenmekle birlikte, pratikte, 50 kg’dan zayıf olan hastalar için günde tek doz 5.000 IU/0.2 mL, 50-70 kg arasındaki hastalar için günde tek doz 7.500 IU/0.3 mL ve 70 kg’ın üzerindeki hastalar için ise günde tek doz 10.000 IU/0.4 mL HIBOR kullanılır. 100 kg’dan daha fazla vücut ağırlığına sahip olan hastalar için doz 115 IU HIBOR /kg/gün baz alınarak hesaplanmalıdır.
Hemodiyaliz sırasında ekstrakorporeal (vücut harici) devrede pıhtılaşmayı önleme: Süre olarak 4 saatten uzun sürmeyen hemodiyalize sürekli giren ve kanama riski olmayan hastalarda, hemodiyaliz sırasında ekstrakorporeal devrede, 60 kg’dan hafif hastalarda 2.500 IU, 60 kg’dan ağır hastalarda 3.500 IU HIBORuygulanması önerilir.
Doktorunuz HIBOR u ne kadar süreyle kullanacağınıza karar verecektir.
Kullanıma hazır enjektörler subkutan enjeksiyon öncesi boşaltılmamalıdır. Enjeksiyon subkutan olarak uygulandığında, karın bölgesinin anterolateral ya da posterolateral kısımlarındaki subkutan hücre dokusuna, sol ve sağ taraflara dönüşümlü olarak yapılmalıdır. İğne başparmak ve işaret parmağının arasında tutulan deri katmanının kalın kısmına dikey olarak iyice batırılmak, deri tüm enjeksiyon boyunca parmaklar arasında tutulmalıdır. Enjeksiyon bölgesi ovuşturulmamalıdır.
Uygulama yolu ve metodu
HIBOR, deri altına enjeksiyon yoluyla kullanılır.
Hastanedeyseniz, size HIBORu doktorunuz veya hemşireniz enjekte edecektir. Evde tedavinizi sürdürmek için kendi enjeksiyonunuzu kendiniz yapmanız gerekiyorsa, doktorunuz veya bir sağlık çalışanından aşağıdaki uygulama talimatını öğretmesini isteyebilirsiniz.
1. Karın bölgesinde, göbeğinizden birkaç cm uzakta bir bölge belirleyiniz. Enjeksiyonları sol ve sağ taraflara dönüşümlü olarak yapınız.
2. İğnenin yapılacağı yeri alkol ile iyice siliniz.
3. Enjektörü kalem tutuyormuş gibi tutun ve kapağını atınız.
4. Enjeksiyondan önce hava kabarcığını atmak için pistonu itmeyiniz.
5. Boş elinizle belirlediğiniz bölgedeki derinizi başparmak ve işaret parmağınızın arasında tutunuz.
6. Deri kıvrımının kalın kısmına iğneyi dikey olarak iyice batırınız.
7. Enjektörün pistonuna bastırarak içindeki ilacın tümüyle boşalmasını sağlayınız.
8. İlaç bittikten sonra, alkollü pamukla iğnenin deriyi deldiği yeri bastırarak, iğneyi süratle çekin; enjeksiyon bölgesini ovuşturmayın.
9. Kullanılan HIBOR u çöpe atmayın, çocukların erişemeyeceği bir yerde biriktirin ve biriken enjektörleri nasıl atacağınız konusunda eczacınıza danışınız.
Değişik yaş grupları
Çocuklarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımı
Yaşlılarda kullanımı
Yetişkinler için verilen dozla aynıdır.Özel kullanım durumları
Böbrek/karaciğer yetmezliği: Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Eğer HIBOR ’un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla HIBOR kullanırsanız
Hafif kanamalar nadiren özel tedavi gerektirir. Şiddetli kanamanız varsa protamin sülfat isimli ilacın kullanılması gerekebilir. 100 IU HIBOR için 1.4 mg protamin sülfat uygulanmalıdır.
HIBOR ’dan kullanmanız gerekenden 'fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
HIBOR'i kullanmayı unuttuysanız
Doktorunuz atlanan dozun ne zaman alınacağına karar verecektir.
Takip eden dozun yeniden alınma zamanı için doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
HIBOR ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Doktorunuz tarafından karar verilinceye kadar HIBOR ile tedaviye son vermeyiniz.
HIBOR sürekli kullanılması halinde etkilidir. Doktorunuzla görüşmeden ilacın kullanılmasına hiçbir şekilde ara verilmemelidir.
Hibor ile ilgili diğer bilgiler
- Hibor Genel
- Hibor Fiyat
- Hibor Prospektüs
- Hibor Kullananlar
- Hibor Nedir
- Kullanımı
- Hibor Yan Etkileri
- Hibor Etkileşimi
- Hibor Gebelik
- Hibor Saklanması
- Hibor Muadili
- Hibor Uyarılar
- Hibor Endikasyon
- Hibor Kontrendikasyon
- Hibor İçeriği
- Hibor Dozu
- Hibor Zararları
- Hibor Formu
- Hibor Farmakolojik Özellikler
- Hibor Farmasötik Özellikler
- Hibor Ruhsat Bilgileri