DEXA-SINE 1 mg 5 ml damla Gebelik

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ecopirin gebelik kategorisi C'dir. Ecopirin hamilelik kategorisi, Ecopirin gebelik kategorisi, Ecopirin emzirme, Ecopirin anne sütüne geçer mi, Ecopirin laktasyon, Ecopirin hamilelerde kullanımı, Ecopirin ve bebek, Ecopirin kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Ecopirin 300 mg 30 Tablet; kalp krizi, felç, göğüs ağrısı, anjin, mutedil (hafif) ağrılar, ateş ve iltihap gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.

İlaç Sınıfı

Kan ve Kan Yapıcı Organlar > Antitrombotikler > Antitrombotik İlaçlar > Platelet Agregasyon İnhibitörleri > Asetilsalisilik Asit

ATC Kodu

B01AC06

Etkin Madde

Asetilsalisilik Asit 300 mg

Barkodu

8699514040033

Geri Ödeme Kodu

A12560

Satış Fiyatı

4.81 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

7

Alternatif İlaç Sayısı

18

Sağlık Konuları

Pıhtılaşma Önleyiciler

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKERW

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

ABD

Eşd. ilaç grubu

E084B

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi D’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar tedavi süresi boyunca etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

Yapılan deneysel hayvan çalışmalarında insanlarda kullanılan dozların katları şeklindeki dozlarda topikal yoldan fare ve tavşanların gözüne uygulanan deksametazonun teratojenik olduğu gösterilmiştir.

Farelerde kortikosteroidler fetüste resorbsiyona ve spesifik bir malformasyon olan yarık damak durumuna yol açar. Tavşanlarda kortikosteroidler fetusta resorbsiyona ve baş, kulak, ekstremite, damak gibi dokularda multipl malformasyonlara yol açmıştır.

Deksametazonun insanlarda gebelik sırasında zararsız olduğunu gösterebilecek uygun ya da kontrollü bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle gebelerde kesinlikle gerekli ise kullanılmalı, kullanılmasının gerekli olduğu durumlarda yarar/zarar oranı göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca gebeliği sırasında yüksek dozlarda kortikosteroid kullanan annelerin bebekleri, hipoadrenalizm açısından dikkatle incelenmelidir.

Laktasyon dönemi

Dexa-Sine SE’nin anne sütü ile salgılanıp salgılanmadığı bilinmemektedir. Ancak topikal yoldan uygulanan steroidler sistemik emilime uğrar. Ayrıca birçok ilacın anne sütü ile salgılandığı bilindiğinden emziren annelere Dexa-Sine SE reçete etmeden önce ilacın anneye olan yararı dikkate alınarak emzirmeyi ya da ilacı kesmek konusunda bir karar verilmelidir.

Üreme yeteneği (fertilite)