INVEGA 6 mg 28 uzatılmış salınımlı tablet Zararları
Janssen Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Invega zararları, Invega önlemler, Invega riskler, Invega uyarılar, Invega yan etkisi, Invega istenmeyen etkiler, Invega cinsel, Invega etkileri, Invega tedavi dozu, Invega aç mı tok mu, Invega hamilelik, Invega emzirme, Invega alkol, Invega kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Şizofreni tedavisinde INVEGA’nın güvenilirliği, 3 çift-kör, plasebo-kontrollü 6 haftalık çalışmaya katılan 1205 yetişkin hastada değerlendirilmiştir. Bu hastaların 850’si 3-12 mg arasındaki sabit dozlarda günde tek doz INVEGA almıştır.
INVEGA’nın güvenilirliği, çift-kör, plasebo-kontrollü, 6 haftalık iki çalışmaya katılan şizoafektif bozukluğu olan 622 hastada değerlendirilmiştir. Bu çalışmaların birinde, 206 hastaya INVEGA’nın iki doz seviyesinden biri verilmesi kararlaştırılmıştır: Günde tek doz 3 mg’a azaltma seçeneği ile 6 mg (n=108) veya 9 mg’a azaltma seçeneği ile 12 mg (n=98). Diğer çalışmada, 214 hasta esnek dozlarda INVEGA (günde tek doz 3-12 mg) almıştır. Her iki çalışma da, INVEGA’yı ya monoterapi şeklinde ya da antidepresanlar ve/veya duygu durum düzenleyiciler ile kombine olarak alan hastaları içermektedir.
Bu bölümde verilen bilgiler toplam verilerden elde edilmiştir.
Advers ilaç reaksiyonlarının çoğu hafif ila orta şiddettedir.
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:
Yaygın: Üriner sistem enfeksiyonu, nazofarenjit, üst solunum yolu enfeksiyonu Yaygın olmayan: Rinit
Bağışıklık sistemi hastalıkları: Yaygın olmayan: Anjiyoödem Seyrek: Anafilaktik reaksiyon, aşırı duyarlılık
Endokrin hastalıkları:
Seyrek: Hiperprolaktinemi
Metabolizma ve beslenme hastalıkları:
Yaygın: Kilo artışı, iştah artışı
Yaygın olmayan: Hiperglisemi, iştahta azalma
Psikiyatrik hastalıklar:
Yaygın: Huzursuzluk
Yaygın olmayan: Kabuslar, Uyku bozukluğu
Sinir sistemi hastalıkları:
Çok yaygın: Baş ağrısı
Yaygın: Distoni, ekstrapiramidal bozukluklar, akatizi, tremor, hipertoni, baş dönmesi, tükürük salgısında artış, sedasyon, somnolans
Yaygın olmayan: Senkop, tardif diskinezi, disartri, parkinsonizm, diskinezi, postural baş dönmesi, letarji
Seyrek: Geçici iskemik atak, Grand mal konvülsiyonlar, konvülsiyonlar, Parkinson tipi yürüyüş, Parkinson tipi kas sertliği
Bilinmiyor: Serebrovasküler olay, nöroleptik malign sendrom
Göz hastalıkları:
Yaygın: Bulanık görme Yaygın olmayan: Okülojirik kriz
Kardiyak hastalıklar:
Yaygın: Sinüs taşikardi, taşikardi, demet dal bloğu
Yaygın olmayan: Birinci dereceden atrioventriküler blok, bradikardi, sol demet dal bloğu, palpitasyonlar, anormal EKG, sinüs aritmisi
Seyrek: EKG’de QT uzaması
Vasküler hastalıklar:
Yaygın: Ortostatik hipotansiyon Yaygın olmayan: Hipotansiyon Seyrek: İskemi
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:
Yaygın: Faringolaringeal ağrı, nazal konjesyon, öksürük Bilinmiyor: Aspirasyon pnömonisi
Gastrointestinal hastalıklar:
Yaygın: Kusma, üst abdominal ağrı, mide rahatsızlığı, bulantı, dispepsi, ağız kuruluğu, kabızlık
Yaygın olmayan: Aşırı tükürük salgılanması, şişkinlik Bilinmiyor: İnce bağırsak obstrüksiyonu, dil şişmesi
Deri ve deri altı doku hastalıkları:
Yaygın: Prurit
Yaygın olmayan: Döküntü
Seyrek: Papüler döküntü
Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:
Yaygın: Artralji, sırt ağrısı, ekstremitelerde ağrı, miyalji
Yaygın olmayan: Kas sertliği, kas spazmları, kas seyirmesi, kas-iskelet ağrısı, çene kilitlenmesi
Seyrek: Boyun tutulması
Böbrek ve idrar hastalıkları:
Yaygın olmayan: İdrar retansiyonu Seyrek: Üriner inkontinans
Üreme sistemi ve meme hastalıkları:
Yaygın olmayan: Erektil disfonksiyon, galaktore, amenore, retrograd ejakülasyon
Seyrek: Jinekomasti, memelerde akıntı, düzensiz menstürasyon, meme hassasiyeti, meme ağrısı, meme engorjmanı (emzirme devresinde memelerin şişmesi)
Bilinmiyor: Priapizm
Genel bozukluklar:
Yaygın: Asteni, yorgunluk
Yaygın olmayan: Ödem, periferik ödem
Monoterapiye Karşı Kombine Tedavi
Şizoafektif bozukluğu olan hastalarda plasebo-kontrollü, 6 haftalık, çift-kör iki çalışmanın tasarımı hastalar için, antidepresanları (monoamin oksidaz inhibitörü hariç) ve/veya duygu durum düzenleyicileri (lityum, valproat veya lamotrijin) kullanabilme seçeneğini kapsamaktadır. Güvenilirlik açısından değerlendirilen hasta popülasyonunda, 230 (%55) hasta INVEGA’yı monoterapi şeklinde, 190 (%45) hasta INVEGA’yı antidepresanlar ve/veya duygu durum düzenleyiciler ile kombine olarak almıştır. Bu iki alt popülasyon karşılaştırıldığında, INVEGA’yı monoterapi şeklinde alan hastalarda, yalnızca bulantı daha yüksek sıklıkla (>%3 fark) meydana gelmiştir.
Dozla İlişkili Advers Reaksiyonlar
Şizoafektif bozukluğu olan hastalarda yapılan plasebo-kontrollü, 6 haftalık yüksek ve düşük doz çalışmasında distoni, disartri ve nazofarenjit, INVEGA’nın yüksek dozunu alan hastalarda düşük dozunu alan hastalar ile karşılaştırıldığında daha sıklıkla (yani, en az %3 fark) meydana gelmiştir. Hipertoni INVEGA’nın düşük dozunu alan hastalarda yüksek dozunu alan hastalar ile karşılaştırıldığında daha sıklıkla görülmektedir.
Bu sınıfa özgü olaylar:
Ekstrapramidal semptomlar (EPS): 6 haftalık, çift-kör, plasebo kontrollü, sabit-dozlu şizofreni çalışmalarından elde edilen veriler (Bkz. Bölüm 5.1), tedavi gerektiren EPS’ler açısından plasebo (%11) ve INVEGA 3 ve 6 mg (sırasıyla %13 ve %10) için herhangi bir fark göstermemiştir. INVEGA’nın daha yüksek dozlarında (9 ve 12 mg için sırasıyla %25 ve %26) doz ile ilişki gözlenmiştir. EPS, aşağıdaki terimlerin toplu bir analizini içermektedir: diskinezi, distoni, hiperkinezi, Parkinsonizm ve tremor. Şizoafektif bozukluğu olan hastalarda 6 haftalık, çift-kör, plasebo-kontrollü iki çalışmadan elde edilen veriler (Bkz. Bölüm 5.1) benzer sonuçlar göstermiştir.
Kilo alımı: 6 haftalık, çift-kör, plasebo kontrollü, sabit-dozlu şizofreni çalışmalarından elde edilen toplam verilerde (Bkz. Bölüm 5.1), %7 ve üzerinde kilo alım kriterini karşılayan hastaların yüzdesi karşılaştırılmış ve kilo alım sıklığında plasebo ile karşılaştırıldığında (%5)
INVEGA 3 ve 6 mg için benzer bir sıklık (sırasıyla %7 ve %6), INVEGA 9 ve 12 mg için ise daha yüksek bir sıklık (sırasıyla %9 ve %9) görülmüştür.
Şizoafektif bozukluğu olan hastalarda 6 haftalık, plasebo kontrollü, iki çalışmadan elde edilen toplam verilerde (Bkz. Bölüm 5.1) INVEGA ile tedavi edilen hastalarda (%5) %7 ve üzerinde kilo alımı, plasebo ile tedavi edilen hastalar (%1) ile karşılaştırıldığında daha yüksek orandadır. Yüksek ve düşük doz grubunun incelendiği çalışmada, %7 ve üzerinde kilo alımı düşük doz grubunda %3, yüksek doz grubunda %7 ve plasebo grubunda %1’dir.
Laboratuar testleri: Serum Prolaktin. 6 haftalık, çift-kör, plasebo kontrollü, sabit-dozlu şizofreni çalışmalarından elde edilen toplam verilerde (Bkz. Bölüm 5.1), INVEGA alan her iki cinsiyetten hastalarda serum prolaktin seviyelerinde artış gözlenmiştir. Serum prolaktin konsantrasyonlarında maksimum ortalama artış genellikle tedavinin 15. gününde gözlenmiş, fakat çalışma sonunda başlangıç düzeyinin üstünde kalmıştır.
Klinik Çalışmalar: Uzun-Dönem, Plasebo Kontrollü Çalışmadaki advers ilaç reaksiyonları
INVEGA’nın güvenilirliği ayrıca yetişkin şizofreni hastalarında INVEGA ile etkinin devamlılığını değerlendirmek için tasarlanmış olan uzun-dönemli bir çalışma ile incelenmiştir (Bkz. Bölüm 5.1). Genel olarak bu çalışmanın başlangıçtaki 14 haftalık açık uçlu fazı sırasında bildirilen advers ilaç reaksiyonların tipi, sıklığı ve şiddeti 6-haftalık, plasebo-kontrollü, sabit-doz çalışmaları ile karşılaştırılabilirdir. Çalışmanın uzun-dönem, çift-kör fazında bildirilen advers ilaç reaksiyonları başlangıçtaki 14 haftalık açık uçlu fazda gözlenenler ile tip ve şiddet açısından benzerdir; ancak genellikle daha az sıklıkta oluşmuştur.
Sınıf etkileri
Pulmoner embolizm ve derin ven trombozu vakaları da dahil olmak üzere, antipsikotik ilaçlarla venöz tromboembolik olay bildirilmiştir-Sıklık bilinmemektedir.
Risperidon ile bildirilen güvenilirlik bilgisi
Paliperidon, risperidonun aktif metabolitidir. INVEGA’nın salım profili ve farmakokinetik karakteristiği, oral hızlı-salım sağlayan risperidon formülasyonları ile görülenden oldukça farklıdır (Bkz. Bölüm 5.2). Risperidon ile klinik çalışmalar ve pazarlama sonrası deneyimde bildirilen güvenilirlik bilgileri risperidonun ürün bilgilerinden elde edilebilir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Geriyatrik popülasyon:
Invega ile ilgili diğer bilgiler
- Invega Genel
- Invega Fiyat
- Invega Prospektüs
- Invega Kullananlar
- Invega Nedir
- Invega Kullanımı
- Invega Yan Etkileri
- Invega Etkileşimi
- Invega Gebelik
- Invega Saklanması
- Invega Muadili
- Invega Uyarılar
- Invega Endikasyon
- Invega Kontrendikasyon
- Invega İçeriği
- Invega Dozu
- Zararları
- Invega Formu
- Invega Farmakolojik Özellikler
- Invega Farmasötik Özellikler
- Invega Ruhsat Bilgileri