KAFESIT 20 mg/ml IV enjeksiyon için çözelti içeren 1 flakon Dozu
Berko Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Kafesit dozu, Kafesit dozaj, Kafesit doz aşımı, Kafesit uygulama, Kafesit kullanım şekli, Kafesit kullanımı, Kafesit kullanım süresi, Kafesit açmı tokmu, Kafesit nedir, Kafesit ne için kullanılır, Kafesit nasıl kullanılır, Kafesit faydaları, Kafesit etkileri, Kafesit günde kaç kez, Kafesit sabah mı akşam mı, Kafesit fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Kafein sitrat tedavisine yenidoğan yoğun bakım konusunda deneyimli bir doktorun kontrolü altında başlanmalıdır. Tedavi sadece yeterli gözetim ve monitörizasyon olanaklarına sahip biryenidoğan bakım ünitesinde uygulanmalıdır.
Önceden tedavi görmemiş bebeklerde önerilen doz rejimi, enjektör infüzyon pompası veya diğer ölçülü infüzyon cihazları ile 30 dakikada yavaş intravenöz infüzyon şeklinde uygulanankilogram başına 20 mg kafein sitrat yükleme dozudur. 24 saatlik bir aradan sonra, her 24saatte bir 10 dakika süreyle yavaş infüzyon şeklinde kilogram başına 5 mg idame dozuverilebilir. Alternatif olarak, kilo başına 5 mg idame dozları örneğin 24 saatte bir nazogastriktüp ile oral yolla verilebilir.
Kafein sitrat olarak ifade edilen enjeksiyon hacimleri ve uygulanan dozlar arasındaki ilişkiyi açıklayan aşağıdaki tabloda önerilen yükleme ve idame kafein sitrat dozları verilmiştir.
Kafein baz olarak ifade edilen doz kafein sitrat olarak ifade edilen dozun yarısıdır (20 mg kafein sitrat 10 mg kafein baza eşdeğerdir).
* şırınga infüzyon pompası kullanılarak **yüklcme dozundan 24 saat sonra başlayarak
Önerilen yükleme dozuna yeterli klinik yanıt vermeyen preterm bebeklerde, 24 saat sonra ikinci bir 10-20 mg/kg yükleme dozu verilebilir.
Yeterli yanıt alınamaması durumunda, prematür yeni doğanlarda uzun yarılanma ömrü nedeniyle, kafeinin birikme potansiyeli ve post-menstrüasyon yaşma bağlı olarak progresifolarak kafein metabolizasyon kapasitesindeki artış göz önüne alınarak 10 mg/kg vücut ağırlığıdozunda, daha yüksek idame dozların kullanımı düşünülebilir (bakınız, bölüm 5.2). Klinikolarak gerektiğinde, kafeinin plazma düzeyleri izlenmelidir. Hastalar ikinci bir yüklemedozuna veya 10 mg/kg/gün idame dozuna yeterli yanıt vermezse prematürite apnesi tanısınıntekrar düşünülmesi gerekebilir (bakınız bölüm 4.4).
İntravenöz olarak verildiğinde, kafein sitrat sadece bir enjektör infüzyon pompası veya diğer bir ölçülü infüzyon cihazı ile kontrollü intravenöz infüzyon şeklinde verilmelidir. Kafein sitratseyreltilmeden veya flakondan çekildikten hemen sonra 50 mg/ml glukoz (%5); veya 9 mg/mlsodyum klorür (%0.9) veya 100 mg/ml kalsiyum glukonat (%10) gibi steril infüzyonsolüsyonları içinde seyreltilerek verilebilir (bakınız bölüm 6.6).
Preterm bebeklerin büyük çoğunluğunda plazma kafein düzeylerinin rutin monitörizasyonu gerekmez. Bununla birlikte, yeterli klinik yanıt alınamaması veya toksisite bulgularıdurumlarında kafein plazma konsantrasyonlarının tedavi süresince periyodik olarak izlenmesigerekebilir.
Ek olarak, aşağıdaki riskli durumlarda plazma kafein konsantrasyonlarının rutin izlemini takiben tıbbi değerlendirmeye göre dozların ayarlanması gerekebilir:
- Özellikle parenteral beslenen erken prematüre bebekler (gestasyonel yaş <28 haftave/veya vücut ağırlığı <1000 g)
- Hepatik ve renal yetmezliği olan bebekler (bakınız bölüm 4.4 ve 5.2)
- Nöbet bozukluklukları olan bebekler
- Bilinen ve klinik olarak belirgin kardiyak hastalığı olan bebekler
- Eş zamanlı olarak kafein metabolizması ile etkileşimi olduğu bilinen ilaç alan bebekler(bakınız bölüm 4.5).
- Emzirme döneminde kafein tüketen annelerin bebekleri
Aşağıdaki durumlarda bazal kafein düzeylerinin ölçülmesi önerilir:
- Doğum önce anneleri fazla miktarda kafein tüketmiş olabilecek bebekler (bakınızbölüm 4.4)
- Daha önce teofilin tedavisi almış bebekler (teofilin kafeine metabolize olur)
Prematüre yenidoğanlarda kafein uzamış bir yarı ömre sahiptir ve uzun süre tedavi edilen bebeklerde monitörizasyonu gerektirebilecek şekilde birikme potansiyeli vardır (bakınız bölüm5.2).
Takip için kan örnekleri tedavi başarısızlığı durumunda bir sonraki dozdan hemen önce, toksisiteden şüphelenildiğinde önceki dozdan 2-4 saat sonra alınmalıdır.
Literatürde bir terapötik plazma kafein konsantrasyonu aralığı belirlenmemişse de, klinik yarar ile ilişkili bulunan kafein düzeyleri 8-30 mg/1 aralığındadır ve 50 mg/1 altındaki plazma düzeylerindeherhangi bir güvenililik sorunu oluşmamıştır.
Tedavi süresi
Optimal tedavi süresi belirlenmemiştir. Prematüre yenidoğan bebeklerde yapılan yeni, büyük bir çok merkezli çalışmada ortalama 37 günlük bir tedavi süresi bildirilmiştir. Klinik pratikte tedavigenellikle bebek 37 haftalık post-menstrüel yaşa (genellikle prematürite apnesinin kendiliğindeniyileştiği zaman) ulaşana dek sürdürülür. Bununla birlikte, tedavi yanıtına, tedaviye rağmen apneepisodlarının sürmesine veya diğer klinik sorunlara bağlı olarak bazı vakalarda klinikdeğerlendirmeye göre, bu sınır yeniden gözden geçirilebilir. Hasta belirgin apne atağı olmadan 57 gün geçirdiğinde kafein sitrat uygulamasının kesilmesi önerilir.
Eğer hastada tekrarlayan apne mevcutsa, kafein sitrat uygulamasına kafein sitratın kesilmesinden apnenin tekrarlamasına kadar geçen süreye bağlı olarak idame dozu veya yükleme dozunun yarısıile yeniden başlanabilir.
Bu hasta popülasyonunda kafeinin yavaş atılımı nedeni ile tedavinin kesilmesi sırasında doz azaltılmasına gerek yoktur.
Kafein sitrat tedavisinin kesilmesinden sonra apnelerin tekrarlama riski bulunduğundan hastanın takibine yaklaşık bir hafta devam edilmelidir.
Uygulama şekli:
Kafein sitrat intravenöz ve oral yolla uygulanır ./Ürün intramüsküler, subkutan, intratekal veya intraperitoneal enjeksiyonla uygulanmamalıdır.
Oral yolla kullanılacağı zaman günde bir kez ağız yolu ile veya besleme tüpü aracılığı ile verilir.
Uygulama öncesi KAFESİT’in steril enjektör filtresinden süzülmesi önerilir. Kullanım sonrası bu filtreler atılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Renal yetmezliği olan hastalarda kafein sitratın güvenililiği kanıtlanmamıştır. Renal yetmezlik durumunda artan birikme potansiyeli mevcuttur. Kafein sitratın günlük idame dozuazaltılmalıdır ve doz plazma kafein ölçümlerine göre ayarlanmalıdır.
Pek çok prematüre bebekte, kafeinin klirensi hepatik fonksiyona bağlı değildir. Hepatik kafein metabolizması doğumu takip eden haftalarda progresif olarak gelişir ve daha büyükbebeklerde, karaciğer hastalığı durumu kafein plazma düzeylerinin izlenmesini ve dozayarlanmasını gerektirebilir (bakınız bölüm 4.4 ve 5.2).
Pediyatrik popülasyon:
Yenidoğan bebeklerde kullanım içindir.
Geriyatrik popülasyon:
Veri yoktur.
Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı sonrasında, yayınlamış plazma kafein düzeyleri yaklaşık 50 mg/1 -350 mg/1 arasında değişmiştir.
Literatürde bildirilen kafein doz aşımı belirti ve bulguları hiperglisemi, hipokalemi, ekstremitelerin ince tremoru, huzursuzluk, hipertoni, opistotonus (uzun süre devam edenkasılma hali), tonik klonik hareketler, nöbetler, takipne, taşikardi, kusma, gastrik irritasyon,gastrointestinal hemoraji, yüksek ateş, gerginlik, kan üresinde ve beyaz kan hücre sayısındaartış, amaçsız çene ve dudak hareketlerini içermektedir. İntraventiküler hemoraji ve uzundönem nörolojik sekelle komplike olan bir kafein doz aşımı vakası bildirilmiştir. Pretermbebeklerde kafein doz aşımına bağlı ölüm bildirilmemiştir.
Kafein doz aşımının tedavisi öncelikle semptomatik ve destek tedavisidir. Plazma potasyum ve glukoz konsantrasyonları monitörize edilmeli ve hipokalemi ve hiperglisemidüzeltilmelidir. Plazma kafein konsantrasyonlarının kan değişimi transfüzyonu ile azaldığıgösterilmiştir. Konvülsiyonlar intravenöz antikonvülzanlarla düzeltilebilir (diazepam veyafenobarbital sodyum veya fenobarbital gibi bir barbitürat ile).
Kafesit ile ilgili diğer bilgiler
- Kafesit Genel
- Kafesit Fiyat
- Kafesit Prospektüs
- Kafesit Kullananlar
- Kafesit Nedir
- Kafesit Kullanımı
- Kafesit Yan Etkileri
- Kafesit Etkileşimi
- Kafesit Gebelik
- Kafesit Saklanması
- Kafesit Muadili
- Kafesit Uyarılar
- Kafesit Endikasyon
- Kafesit Kontrendikasyon
- Kafesit İçeriği
- Dozu
- Kafesit Zararları
- Kafesit Formu
- Kafesit Farmakolojik Özellikler
- Kafesit Farmasötik Özellikler
- Kafesit Ruhsat Bilgileri