KAFESIT 20 mg/ml IV enjeksiyon için çözelti içeren 10 flakon Zararları
Berko Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Kafesit zararları, Kafesit önlemler, Kafesit riskler, Kafesit uyarılar, Kafesit yan etkisi, Kafesit istenmeyen etkiler, Kafesit cinsel, Kafesit etkileri, Kafesit tedavi dozu, Kafesit aç mı tok mu, Kafesit hamilelik, Kafesit emzirme, Kafesit alkol, Kafesit kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Kafein ve diğer metilksantinlerin bilinen farmakoloji ve toksikolojisi nedeniyle kafein sitratın olası yan etkilerini öngörülmektedir. Tanımlanan etkiler irritabilite, huzursuzluk vegerginlik gibi merkezi sinir sistemi (MSS) stimülasyonunu ve taşikardi, hipertansiyon veatım hacmi artışı gibi kardiyak etkileri içerir. Bu etkiler doza bağlıdır ve plazma düzeyiölçümünü ve doz azaltımını gerektirebilir.
Kafein sitrat ile bağlantılı olabilecek uzun süreli ve kısa süreli basılı literatürde bildirilen yan etkiler Sistem Organ Sınıfı ve Tercih Edilen Terim (MedDRA)’e göre aşağıda listelenmiştir.
Sıklık şu şekilde ifade edilir: Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100, <1/10), yaygın olmayan (>1/1,000, 1/100), seyrek (>1/10,000, < 1/1000), çok seyrek (<1/10000), bilinmeyen (mevcutverilerden tahmin edilemeyen)
Enfeksiyon ve enfestasyonlar Bilinmiyor: Sepsis
Bağışıklık sistemi bozuklukları Seyrek: Hipersensitivite reaksiyonu
Metabolizma ve beslenme bozuklukları
Bilinmiyor: Hipoglisemi, hiperglisemi, gelişme geriliği, beslenme intoleransı Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: İrritabilite, gerginlik, huzursuzluk, beyin hasarı*, konvülsiyon*
Kulak ve labirent bozuklukları Bilinmiyor: Ağır işitme*
Kardiyak hastalıklar
Bilinmiyor: Taşikardi, ayrıca artmış sol ventriküler debi ve artmış atım hacmi ile ilişkili Gastrointestinal hastalıklar
Bilinmiyor: Regurjitasyon, artmış gastrik aspirat, nekrotizan enterokolit**
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesi bozuklukları Yaygın: İnfüzyon bölgesi flebiti, infüzyon bölgesi inflamasyonu
Laboratuar parametreleri
Bilinmiyor: İdrar maktarında artış, idrarda sodyum ve kalsiyum miktarında artış, hemoglobin düzeyinde azalma, tiroksin miktarında azalma
* Beyin hasarı, konvülsiyon ve sağırlık gözlenmiştir fakat plasebo grubunda daha sıktır.
** Aşağıya bakınız.
Kafein eritropoetin sentezini baskılayabilir ve bu nedenle uzun süreli tedavide hemoglobin konsantrasyonunu düşürebilir.
Tedavinin başlangıcında bebeklerde geçici tiroksin düşüşleri rapor edilmiştir, fakat idame tedavisinde bu düşüşler devam etmez.
Mevcut kanıtlar nörogelişimsel sonuç, gelişme geriliği veya kardiyovasküler, gastrointestinal veya endokrin sistemler açısından neonatal kafein tedavisinin uzunsüreli herhangi bir yan etkisini göstermemektedir. Olasılık hiçbir zaman dışlanamasa dakafein, serebral hipoksiyi ve buna bağlı beyin hasarını ağırlaştırmıyor görünmektedir.
Nekrotizan enterokolit
Prematüre yenidoğanlarda nekrotizan enterokolit yaygın bir morbidite ve mortalite nedenidir. Metilksantinlerin kullanımı ile nekrotizan enterokolit gelişimi arasında olası bir ilişkidenbahseden raporlar vardır. Bununla birlikte, kafein veya diğer metilksantinlerin kullanımı ilenekrotizan enterokolit arasında nedensel bir ilişki saptanmamıştır.
85 preterm bebekte kafein sitrat ile yapılan bir çift kör plasebo kontrollü çalışmada (bakınız bölüm 5.1), çalışmanın kör evresinde aktif tedavideki iki bebekte ve plasebo grubundaki birbebekte ve çalışmanın açık evresinde kafein tedavisindeki üç bebekte nekrotizan enterokolittanısı konmuştur. Çalışmada nekrotizan enterokolit gelişen bebeklerden üçü ölmüştür. Kafeinsitratla tedavi edilen prematüre bebeklerin uzun süreli sonuçlarını inceleyen büyük çokmerkezli bir çalışmada (n=2006) plasebo ile karşılaştırıldığında kafein grubunda artmışnekrotizan enterokolit sıklığı gözlenmemiştir, (bakınız bölüm 5.1). Tüm preterm bebekler içinolduğu gibi, kafein sitrat ile tedavi edilen bebekler nekrotizan enterokolit gelişimi açısındandikkatle izlenmelidir (bakınız bölüm 4,4).
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr: e-posta: tufam@titck.gov.tr: tel: 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)
Kafesit ile ilgili diğer bilgiler
- Kafesit Genel
- Kafesit Fiyat
- Kafesit Prospektüs
- Kafesit Kullananlar
- Kafesit Nedir
- Kafesit Kullanımı
- Kafesit Yan Etkileri
- Kafesit Etkileşimi
- Kafesit Gebelik
- Kafesit Saklanması
- Kafesit Muadili
- Kafesit Uyarılar
- Kafesit Endikasyon
- Kafesit Kontrendikasyon
- Kafesit İçeriği
- Kafesit Dozu
- Zararları
- Kafesit Formu
- Kafesit Farmakolojik Özellikler
- Kafesit Farmasötik Özellikler
- Kafesit Ruhsat Bilgileri