KALETRA 200 mg/50 mg 120 film tablet {Abbott} Kullananlar

Abbott Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.KALETRA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

KALETRA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer:

• Etkin maddeler lopinavir ve ritonavire ya da KALETRA'nın bileşimindeki yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı alerjiniz varsa,

• Ciddi karaciğer sorunlarınız varsa,

Hamilelik

• Doktor tarafından özellikle yönlendirilmediği durumlarda 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.

• Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, KALETRA kullanırken başka bir ilaca geçebilmeniz için doktorunuza danışınız.

- Astemizol veya terfenadin (alerji semptomlarının tedavisi çin sık kullanılan ilaçlar - bu ilaçlar reçetesiz satılabilir).

- Ağız yoluyla alınan midazolam (oral), triazolam (tedirginlik ve/veya uyku sorunları için kullanılan ilaçlar)

- Pimozid (şizofreni tedavisinde kullanılır)

- Sisaprid (bazı mide sorunlarında kullanılır)

- Ergotamin, dihidroergotamin, ergonovin, metilergonovin (başağrılarını tedavi etmekte kullanılan ilaçlar)

- Amiodaron (anormal kalp atımı tedavisinde kullanılır)

- Vardenafil (genellikle sertleşme bozuklukları için kullanılır)

KALETRA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer:

• KALETRA erektil fonksiyon bozukluğu ajanlarıyla etkileşebilir (örğ: sildenafil ve tadalafil). KALETRA kullanıyorsanız doktorunuz bu ilaçları daha düşük dozlarda reçete etmelidir.

• KALETRA digoksin (kalp ilacı) ile etkileşebilir. Eğer KALETRA ile birlikte digoksin alıyorsanız doktorunuz sizi izlemelidir.

• Karaciğer hastalığınız varsa, lütfen doktorunuzla konuşunuz. Kronik hepatit B veya C olan ve antiretroviral ajanlarla tedavi gören hastalar, muhtemelen ölümcül ve ciddi karaciğer yan etkileri bakımından yüksek risk taşır. Karaciğer fonksiyonlarının kontrolü için kan testleri yapılması gerekir.

• Diyabet hastasıysanız, proteaz inhibitörleri alan bazı kişilerde yeni veya daha ciddi diyabet veya yüksek kan şekeri görülebilir. Diyabet hastasıysanız veya susamanızda ve/veya idrara çıkmanızda artış varsa, doktorunuza bilgi verdiğinizden emin olunuz.

• Kombinasyon şeklinde antiretroviral tedavi gören hastalarda tekrar dağılım, birikme veya vücutta yağ kaybı ortaya çıkabilir. Vücut yağ dağılımında değişiklikler farkederseniz, doktorunuza başvurunuz.

• KALETRA HIV enfeksiyonu veya AIDS için tedavi değildir. KALETRA

alan hastalarda enfeksiyon veya HIV hastalığı veya AIDS ile ilişkili diğer

hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle KALETRA kullanırken doktor kontrolünde olmanız önemlidir. KALETRA HIV'yi diğer kişilere cinsel ilişkiyle veya kan kontaminasyonuyla bulaştırma riskini azaltmaz. Uygun önlemleri almalısınız.

• Özellikle doktor atarfından yönlendirilmediği takdirde 2 yaşın altındaki

çocuklarda KALETRA kullanılmamalıdır.

İleri seviyedeki HIV enfeksiyonlu (AIDS) ve fırsatçı enfeksiyon geçmişi olan bazı hastalarda anti-HIV tedavisi başladıktan sonra bile geçmiş enfeksiyonlara bağlı iltihabi belirti ve işaretler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin vücudun belirti vermeyen mevcut enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağlayan bağışıklık cevabının gelişmesinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Her hangi bir enfeksiyon belirtisi farkederseniz, hemen doktorunuza başvurunuz.

Kemik problemleri: kombine antiretroviral tedavi gören bazı hastalarda osteonekroz (kemiğe kan sağlanmasındaki kayıpla ortaya çıkan, kemik dokusunun ölmesi) denen bir kemik hastalığı gelişebilir. Kombine antiretroviral tedavinin süresi, kortikosteroid kullanımı, alkol tüketimi, ciddi bağışıklık baskılanması, yüksek vücut kütle indeksi, diğerleri arasında bu hastalığın ortaya çıkmasındaki risk faktörlerinin bir kısmı olabilir. Osteonekroz belirtileri, eklemlerde tutukluk, ağrı ve acı (özellikle kalça, diz ve omuzlarda) ve hareketlerde zorlanmadır. Bu belirtilerden her hangi birini fark ederseniz lütfen doktorunuzu bilgilendiriniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen

doktorunuza danışınız.

KALETRA'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

KALETRA kullanan hastalar, etkisini durdurabileceği için, St John's Wort (Hypericum perforatum - sarı kantaron otu) içeren ürünler kullanmamalıdır.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

• KALETRA'nın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

• Doktor tarafından özellikle önerilmediği sürece hamilelik esnasında KALETRA kullanmamalıdır.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu farkederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

• HIV ile enfekte kadınların HIV'yi bebeklerine anne sütü ile geçirme riski olduğundan, bebeklerini emzirmemeleri önerilmektedir.

Araç ve makina kullanımı

Araba veya makina kullanımı üzerine muhtemel etkileri bakımından KALETRA özel olarak test edilmemiştir.

KALETRA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

KALETRA'nın içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı aşırı bir duyarlılığınız yoksa, bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

KALETRA, reçetesiz aldığınız ilaçlar dahil diğer ilaçlarla etkileşebilir. Doktorunuzun KALETRA kullanırken, kullandığınız diğer ilaçların dozunu azaltması veya artırması muhtemeldir.

• Flutikazon propionat kullanıyorsanız veya kullanmayı planlıyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

KALETRA ile birlikte flutikazon propionat kullanımı, kandaki flutikazon düzeylerini artırabilir ve ciddi yan etkilere neden olabilir.

• KALETRA mümkün klinik etkiyle diğer tıbbi ürünlerle ciddi etkileşimlere girebilir. Aşağıdaki tıbbi ürünlerin KALETRA ile birlikte kullanımı sadece medikal tavsiyeye dayanarak yapılmalıdır:

Kandaki kolesterolü düşürücü ilaçlar (örn: lovastatin, simvastatin, rosuvastatin veya atorvastatin), bağışıklık sistemine etki eden bazı ilaçlar (örn: siklosporin, sirolimus, rapamisin, takrolimus), çeşitli steroidler (örn: deksametazon, flutikazon propiyonat, etinil östradiol), diğer proteaz inhibitörleri, kalsiyum kanal antagonistleri (örn: felodipin, nifedipin, nicardipin) gibi ciddi kalp ilaçları ve kalp ritmini düzenleyici ilaçlar (örn: bepridil, sistemik lidokain, kinidin), mantar ilaçları (örn: ketokonazol, itrakonazol), morfin benzeri ilaçlar (örn: metadon), sara ilaçları (örn: karbamazepin, fenitoin, fenobarbital), varfarin, belirli antibiyotikler (örn: rifabutin, klaritromisin), belirli antidepresanlar (örn: trazodon), vorikonazol, sedatif ajanlar (enjeksiyonla alınan midazolam), antikanser ajanları (vinkristin, vinblastin).

• KALETRA ile birlikte sildenafil, tadalafil

veya vardenafil alıyorsanız, diğer ilaçlarla olası ilaç etkileşimleri ve yan etkiler konusunda doktorunuzla konuşunuz. Sildenafil ile KALETRA'yı birlikte alırsanız kan basıncında düşme, kendinden geçme, görme değişiklikleri ve 4 saatten uzun süren penis ereksiyonu gibi yan etki riskleri vardır. Eğer bir ereksiyon, 4 saatten uzun sürerse peniste kalıcı hasarı önlemek için derhal tıbbi yardım gereklidir. Doktorunuz bu belirtileri size anlatabilir.

• Hamileliği önleyici doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, KALETRA etkinliğini azaltabileceğinden ilave veya farklı bir hamileliği önleyici yöntem kullanmanız gerekir.

• Rifabutin kullanıyorsanız, doktorunuz rifabutin dozunu düşürebilir.

• KALETRA'yı fenobarbital, fenitoin ve karbamazepin ile birlikte kullanıyorsanız, tedavide değişiklik düşünülmelidir. Bu ilaçlar, KALETRA'nın kandaki miktarını düşürebilir ve etkisini azaltabilir. KALETRA, bu ilaçlarla birlikte günde bir kere kullanılmamalıdır.

• KALETRA, omeprazol ve ranitidin gibi mide asidini azaltan ilaçlarla birlikte doz azaltmaya gerek olmadan kullanılabilir.