KETODERM %2 krem 30 gr Farmakolojik Özellikleri

Terra Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Topikal kullamlan antifungaller, imidazol ve triazol türevleri ATC Kodu: D01AC08

Ketokonazol, Trichophyton spp., Epidermophyton floccosum ve Mıcrosporum spp. gibi dermatofitlere ve Malassezia spp. dahil mayalara karşı güçlü antimikotik etki gösteren bir sentetik imidazol dioksilan türevidir. Özellikle Malassezia spp. üzerindeki etkisi çok belirgindir.

Ketokonazol krem genellikle, dermatofit ve maya enfeksiyonlarında ve yanı sıra Malassezia spp’nin etken olduğu deri hastalıklannda sıklıkla görülen kaşıntıyı hızla ortadan kaldırır. Bu semptomatik düzelme genellikle enfeksiyonun ilk iyileşme belirtilerinden önce kendini gösterir.

Erişkinlerde deri üzerine topikal KETODERM uygulamasından sonra, plazma ketokonazol konsantrasyonlan saptanabilir düzeyde değildir. Seboreik dermatitli bebeklerde (n=19) yürütülen bir çalışmada, vücut yüzey alanının % 40’ı üzerine günlük yaklaşık 40 g KETODERM uygulanmış ve 5 bebekte 32 ile 133 ng/ml düzeyinde plazma ketokonazol düzeyleri belirlenmiştir.

53 Klinik öncesi güvenilirlik verileri

Klinik önce veriler, primer oküler ya da dermal iritasyon, dermal duyarlılaştırma ve tekrarlı doz toksisitesi gibi konvansiyonel çalışmalar doğrultusunda, insanlar için özel bir tehlikeye işaret etmemektedir.

Tavşanlarda ketokonazol krem formülasyonlanyla yürütülen akut dermal ve oküler iritasyon çalışmalannda, dermal ya da oküler iritasyon görülmemiştir. Kobaylarda yürütülen bir dermal duyarlılaştırma çalışmasının sonuçlan, aleıjen ya da duyarlılaştmcı potansiyel göstermemiştir. Tavşanlarda tekrarlı dermal dozlarla yürütülen beş çalışmada, aşındmlmış ve sağlam cilt bölgelerine maksimum 40 mg/kg dozunda ketokonazol uygulanmıştır. Çalışmalardan birinde hem ketokonazol hem de plasebo gruplannda hafif iritasyon kaydedilmiştir; ancak geri kalan çalışmalarda hiç dermal ya da sistemik toksisite kaydedilmemiştir. Çeşitli topikal ketokonazol formülasyonlannın aşın test koşullarında laboratuvar hayvanlarına uygulanmasından elde edilen farmakokinetik çalışma verileri, ölçülebilir plazma konsantrasyonlan göstermemiştir.