KOLESTRAN 9 gr 30 poşet Farmakolojik Özellikleri
Sandoz Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Safra asiti bağlayıcı ilaçlar ATC kodu: C10A C01
Kolestramin, ağ yapısı içinde birleşmiş kuaterner amonyum grupları ile stirol polimerleri (etenilbenzen) ve yaklaşık %2 civarında divinilbenzen içeren bir temel anyon değiştirici reçinedir. Kolestramin oldukça hidrofiliktir ancak suda çözünmez ve fermentasyonla çözünemez böylece gastrointestinal sistemden emilmez. Ticari boyut ve ambalajlamada kolestramin klorür formunda bulunmaktadır. Gastrointestinal sistemde safra asitlerine yüksek afinite gösterir. Safra asit tuzları ile teması sırasında sodyum klorür oluşurken klorür safra asit kalıntıları için yer değiştirir.
Kolesterol safra asitlerinin tek göstergesidir. Normal sindirim sırasında safra asitleri barsaklara salınmaktadır. Safra asitlerinin büyük bir bölümü barsak kanalından geri emilir ve enterohepatik sirkülasyon yolu ile karaciğere geri döner. Kolestramin barsakta safra asitlerini bağladığından ve geri emilimi engellediğinden kolesterolün safra asitlerine dönüşümünü artıran karaciğer 7-a-hidroksilaz enziminde artış görülür. Bu olay karaciğer hücrelerinde kolesterol gereksiniminde artışa yol açar ki bu da çift etki başlatır; ilk olarak; kolesterol biyosentez enzimi hidroksimetilglutaril ko-enzim A redüktaz transkripsiyonunda ve akvitesinde artış görülür, diğer taraftan hepatik düşük yoğunluklu lipoprotein reseptör sayılarında artış olur. Çok düşük yoğunluklu lipoprotein sentezinde de artış görülebilir. Bu dengeleyici etkiler kanda LDL-C klerensinde artışa neden olur, bu da LDL-C serum düzeylerinde bir azalmayı indükler.
5.2. Farmakokinetik özellikler
Genel özellikler
Kolestramin gastrointestinal sistemden emilmediği için sistemik etkisi bulunmamaktadır.
Emilim: Geçerli değil
Dağılım: Geçerli değil
Biyotransformasyon: Geçerli değil
Eliminasyon: Geçerli değil
5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri
Kronik toksisite çalışmalarında insanlarda şimdiye dek bilinmeyen advers reaksiyon oluşması hipotezini destekleyecek bir kanıt bulunmamıştır.
Mutajenik etkinliği inceleyen çalışmalar gerçekleştirilmemiştir. Sıçanlarda ve farelerde yapılan uzun dönem çalışmalarda herhangi bir karsinojenik potansiyel gözlenmemiştir.
Sıçanlarda ve tavşanlarda 2 g/gün’e kadar oral dozlarla yapılan reprodüktif-toksikolojik çalışmalarda fertilite bozuklukları, embriyotoksik etkiler veya perinatal/postnatal gelişim bozukluklarına dair bir kanıt bulunmamıştır.
Kolestan ile ilgili diğer bilgiler
- Kolestan Genel
- Kolestan Fiyat
- Kolestan Prospektüs
- Kolestan Kullananlar
- Kolestan Nedir
- Kolestan Kullanımı
- Kolestan Yan Etkileri
- Kolestan Etkileşimi
- Kolestan Gebelik
- Kolestan Saklanması
- Kolestan Uyarılar
- Kolestan Endikasyon
- Kolestan Kontrendikasyon
- Kolestan İçeriği
- Kolestan Dozu
- Kolestan Zararları
- Kolestan Formu
- Farmakolojik Özellikler
- Kolestan Farmasötik Özellikler
- Kolestan Ruhsat Bilgileri