KUTLU 250 mg 10 film kaplı tablet Dozu
Keymen Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Kutlu dozu, Kutlu dozaj, Kutlu doz aşımı, Kutlu uygulama, Kutlu kullanım şekli, Kutlu kullanımı, Kutlu kullanım süresi, Kutlu açmı tokmu, Kutlu nedir, Kutlu ne için kullanılır, Kutlu nasıl kullanılır, Kutlu faydaları, Kutlu etkileri, Kutlu günde kaç kez, Kutlu sabah mı akşam mı, Kutlu fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:
Malarya: Baskılama tedavisi:
Yetişkinlerde, her haftanın daima aynı gününde olmak üzere 500 mg’dır.
Şartlar izin verdiği takdirde baskılama tedavisi enfeksiyona maruz kalmadan 2 hafta önce başlamalıdır. Ancak bu yapılamazsa, yetişkinlerde 1 g lık çift katı başlangıç dozu (yükleme) veya çocuklarda 10 mg baz/kg’lık doz 6 saatlik ara ile ikiye bölünerek verilebilir. Baskılama tedavisi endemik alandan çıktıktan sonra 8 hafta sürdürülmelidir.
Akut nöbetlerin tedavisi:
Yetişkinlerde 1 g lık başlangıç dozunu takiben, 6-8 saat sonra ilave bir 500 mg’lık ek doz ve takip eden 2 ardışık gün boyunca günde tek doz 500 mg verilir. Bu, toplamda üç günde 2,5 g klorokin fosfat dozuna karşılık gelir.
Vivax ve malariae tipi sıtmanın radikal tedavisi için, 8-aminokinolin bileşiği ile kombine tedavi gerekir.
Barsak dışı amebiasis: Yetişkinlerde 2 gün süreyle günde 1 g ve bunu takiben en az 2-3 hafta süreyle günde 500 mg. Tedavi genellikle etkin bir barsak amebisidi ile birlikte uygulanır.
Romatoid artrit: Yetişkinlerde günde 250 mg (1 tablet) kullanılır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek yetmezliği:
KUTLU, böbrek yetmezliği olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. İlaç büyük oranda böbrekler aracılığıyla atıldığından böbrek yetmezliği olan hastalarda toksik reaksiyon gösterme riski yüksektir.
Karaciğer yetmezliği:
İlacın karaciğerde biriktiği bilindiğinden hepatik hastalığı olan hastalarda, alkolizmde veya hepatotoksik ilaç kullandığı bilinen kişilerde dikkatle kullanılmalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
Bebeklerde ve çocuklarda dozaj tercihen vücut ağırlığına göre hesaplanır.
Malarya tedavisinde pediyatrik hastalarda haftalık baskılama dozu baz olarak 5 mg/kg’dır ancak ağırlığa bakılmaksızın yetişkin dozu aşılmamalıdır. Şartlar izin verdiği takdirde baskılama tedavisi enfeksiyona maruz kalmadan 2 hafta önce başlamalıdır. Ancak bu yapılamazsa çocuklarda 10 mg baz/kg’lık doz 6 saatlik ara ile ikiye bölünerek verilebilir. Baskılama tedavisi endemik alandan çıktıktan sonra 8 hafta sürdürülmelidir.
Akut nöbetlerin tedavisi:
Düşük ağırlıktaki erişkinlerde ve bebekler ve çocuklardaki dozaj aşağıdaki gibi belirlenmelidir:
İlk doz: 10 mg/kg baz (ancak 600 mg baz’lık tek doz aşılmaz)
İkinci doz: İlk dozdan 6 saat sonra 5 mg/kg baz (ancak 300 mg baz’lık tek doz aşılmaz) Üçüncü doz: İlk dozdan 24 saat sonra 5 mg/kg baz Dördüncü doz: İlk dozdan 36 saat sonra 5 mg/kg baz
Geriyatrik popülasyon:
65 yaş üzerinde ilaç kullanımı ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Ancak ilacın büyük oranda böbreklerden atıldığı bilindiğinden böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ilaca karşı toksik reaksiyon riski fazladır. Yaşlı hastaların böbrek fonksiyonlarının azalmasından dolayı doz seçiminde dikkatli olunmalı ve renal fonksiyonlar izlenmelidir.
Doz aşımı ve tedavisi
Klorokin çok hızlı ve tam olarak emildiğinden toksik dozları fatal olabilir. Çocuklarda 1 g gibi düşük dozlar bile fatal olabilir. Toksik semptomlar dakikalar içinde ortaya çıkar. Başağrısı, sersemlik, görme bozuklukları, bulantı, kusma, kardiyovasküler kollaps, şok ve konvülsiyonları takiben erken ve ani kardiyopulmoner arest görülebilir. Elektrokardiyografide nodal ritm, uzamış intraventriküler ileti zamanı, progresif bradikardi, ventriküler fibrilasyon ve/veya arest olabilir.
Tedavi semptomatiktir ve derhal mide yıkanmasıyla ya da kusturarak mide boşaltılmalıdır. Bunu takiben aktif kömür uygulanır ve aktif kömürün etkili olması için alındığı tahmin edilen klorokin dozunun en az 5 katı dozunda verilmesi gerekir. Konvülsiyonlar var ise mide yıkanmasından önce kontrol edilmelidirler. Konvülsiyonlar serebral uyarıya bağlı ise çok kısa etkili barbitürat denenebilir, ancak anoksiye bağlı ise oksijen verilmeli ve suni solunumla düzeltilmelidir. EKG takibi, sıvı-elektrolit replasmanı ve genel şok tedavisi uygulanır. Peritoneal diyaliz ve transfüzyonlar da ilacın kandaki düzeyini azaltabilir. Akut fazda ve asemptomatik olan hastalar en az 6 saat gözlem altında tutulmalıdır. İdrarın asitleştirilmesi için amonyum klorür (erişkinlerde bölünmüş dozlar halinde, 8 g/gün) verilebilir.
Kutlu ile ilgili diğer bilgiler
- Kutlu Genel
- Kutlu Fiyat
- Kutlu Prospektüs
- Kutlu Kullananlar
- Kutlu Nedir
- Kutlu Kullanımı
- Kutlu Yan Etkileri
- Kutlu Etkileşimi
- Kutlu Gebelik
- Kutlu Saklanması
- Kutlu Uyarılar
- Kutlu Endikasyon
- Kutlu Kontrendikasyon
- Kutlu İçeriği
- Dozu
- Kutlu Zararları
- Kutlu Formu
- Kutlu Farmakolojik Özellikler
- Kutlu Farmasötik Özellikler
- Kutlu Ruhsat Bilgileri