LAFLEKS %10 DEKSTROZ solüsyonu 1000 ml (setsiz) Uyarılar
Laurus Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Lafleks Dekstroz uyarılar, Lafleks Dekstroz zararları, Lafleks Dekstroz önlemler, Lafleks Dekstroz riskler, Lafleks Dekstroz yan etkisi, Lafleks Dekstroz alerji, Lafleks Dekstroz alkol, Lafleks Dekstroz hamileler, Lafleks Dekstroz emzirme, Lafleks Dekstroz araç kullanımı, Lafleks Dekstroz fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
Parenteral tedavinin uzaması ya da hastanın durumunun gerektirdiği zaman sıvı dengesi, elektrolit konsantrasyonları ve asit-baz dengesindeki değişiklikleri izlemek için klinik değerlendirme ve periyodik laboratuvar testlerinin yapılması gereklidir.
Dekstroz içeren çözeltiler, kendilerinde açıkça veya klinikte fark edilemeyecek düzeyde diyabet bulunduğu bilinen hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Sodyum eksikliği olan hastalarda, sodyumsuz dekstroz çözeltilerinin intravenöz infüzyonla uygulanması periferik kollaps ve oligüriye yol açabilir.
Bu çözeltilerin uzun sürelerle intravenöz infüzyonla kullanılması uygulama yerinden başlayarak yayılan bir tromboflebit durumuna yol açabilir.
LAFLEKS % 10 DEKSTROZ SOLÜSYONU’nun ozmolaritesi 555 mOsm/litredir. Hipertonik dekstroz çözeltileri, uygun bir şekilde seyreltilmeden periferik bir ven yoluyla uygulandıklarında venlerde iritasyon, hasar ve tromboza yol açabilir. Bu yüzden, aşırı hipertonik çözeltilerin büyük bir merkezi vene, olanak varsa vena cava superiora yerleştirilmiş intravenöz bir katater yoluyla uygulanmaları önerilmektedir. Özellikle kalp yetmezliği olan hastalarda olmak üzere, dolaşımın aşırı yüklenmesinden kaçınmak için dikkat edilmelidir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda glukoz toleransı bozulabilir.
Hastalara çok fazla miktarda hipertonik dekstroz çözeltisi uygulanması önemli bir hipokalemiyle sonuçlanabilir. Serum potasyum düzeylerine bakılarak, gerekirse ek potasyum uygulanmalıdır.
Özellikle kalp yetmezliği olan hastalarda olmak üzere dolaşımın aşırı yüklenmesinden kaçınmak için dikkat edilmelidir. Hipertonik dekstroz çözeltilerinin uygulanması, serum elektrolit konsantrasyonunda dilüsyon, aşırı hidrasyon, konjestif durumlar veya pulmoner ödem oluşturacak şekilde sıvı ve/veya solüt yüklenmesine yol açabilir. Dilüsyon riski elektrolit konsantrasyonuyla ters orantılıdır. Periferik ve pulmoner ödeme yol açabilen konjestif durumların gelişme riski ise çözeltideki elektrolit konsantrasyonuyla doğru orantılıdır.
Çok düşük doğum ağırlıklı yenidoğan bebeklerde dekstroz enjeksiyonlarının aşırı ya da hızlı uygulanması serum ozmolalitesinde ve olası beyin içi hemorajide artışa neden olabilir.
Bu ürün toksik olabilen alüminyum içerir. Uzun süreli parenteral uygulamalarda eğer böbrek işlevleri bozuksa alüminyum toksik düzeylere ulaşabilir. Prematüre yenidoğanlar böbrekleri henüz tam gelişmemiş olduğundan ve alüminyum içeren kalsiyum ve fosforlu çözeltilere gereksinimleri daha fazla olduğundan özellikle risk altındadır.
Araştırmalar parenteral yoldan günde 4 - 5 mcg/kg’dan daha yüksek miktarlarda alüminyum alan prematür yenidoğanlar ve böbrek işlevleri bozuk hastalarda merkezi sinir sistemi ve kemik toksisitesiyle ilişkili düzeylerde alüminyum birikimi olduğuna işaret etmektedir.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
İnfüzyon yoluyla uygulanan çözeltilerin kullanımı sırasında araç kullanımı pratik yönden mümkün değildir. Kullanıldıktan sonra araç ve makine kullanma üzerinde bilinen bir etkisi yoktur.
Lafleks Dekstroz ile ilgili diğer bilgiler
- Lafleks Dekstroz Genel
- Lafleks Dekstroz Fiyat
- Lafleks Dekstroz Prospektüs
- Lafleks Dekstroz Kullananlar
- Lafleks Dekstroz Nedir
- Lafleks Dekstroz Kullanımı
- Lafleks Dekstroz Yan Etkileri
- Lafleks Dekstroz Etkileşimi
- Lafleks Dekstroz Gebelik
- Lafleks Dekstroz Saklanması
- Lafleks Dekstroz Muadili
- Uyarılar
- Lafleks Dekstroz Endikasyon
- Lafleks Dekstroz Kontrendikasyon
- Lafleks Dekstroz İçeriği
- Lafleks Dekstroz Dozu
- Lafleks Dekstroz Zararları
- Lafleks Dekstroz Formu
- Lafleks Dekstroz Farmakolojik Özellikler
- Lafleks Dekstroz Farmasötik Özellikler
- Lafleks Dekstroz Ruhsat Bilgileri