FOSTER aerosol inhilasyon çözeltisi 100 mcg/ 6 mcg 120 doz Gebelik

Chiesi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Xeltabin gebelik kategorisi C'dir. Xeltabin hamilelik kategorisi, Xeltabin gebelik kategorisi, Xeltabin emzirme, Xeltabin anne sütüne geçer mi, Xeltabin laktasyon, Xeltabin hamilelerde kullanımı, Xeltabin ve bebek, Xeltabin kullanımı bilgilerini içerir.

İlaç Sınıfı

Kapesitabin > Antineoplastik İlaçlar (Kanser İlaçları) > Antimetabolitler > Pirimidin Analogları > Kapesitabin

ATC Kodu

L01BC06

Etkin Madde

Kapesitabin 150 mg

Barkodu

8699822520173

Geri Ödeme Kodu

A10807

Satış Fiyatı

64.37 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

5

Alternatif İlaç Sayısı

4

Sağlık Konuları

Astım

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKETE

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

18 ay

NFC kodu

RHQ

Eşd. ilaç grubu

E470A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

FOSTER’in çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda ve doğum kontrolünde kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

FOSTER’in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermektedir (bakınız bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Kortikosteroidlerin gebe hayvanlara yüksek dozda uygulanmasının yarık damak ve rahim içi büyüme geriliği gibi fetal gelişme anomalilerine neden olduğu bilinmektedir. Beta-2-sempatomimetik ajanların tokolitik etkileri de doğumu etkileyebilir.

Gebe kadınlarda FOSTER kullanımına ilişkin yeterli klinik veri mevcut değildir. Beklometazon dipropiyonat ve formoterol kombinasyonunun kullanıldığı hayvan çalışmalarıyüksek sistemik maruziyet sonrasında üreme üzerine toksisite bulunduğuna dair kanıtlargöstermiştir (bakınız. bölüm 5.3). Beta2-sempatomimetik ajanların tokolitik etkisinden dolayıdoğumun yaklaşmasında gerekli önlemler alınmalıdır. Başka bir yerleşik alternatif (dahagüvenli) tedavi bulunmadıkça formoterol gebelik süresince ve özellikle gebeliğin sonlarındaya da doğum esnasında kullanılmamalıdır. FOSTER gebelik sırasında ancak beklenen yararlarpotansiyel risklerden fazla olduğunda kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

İnsanlarda laktasyon döneminde FOSTER kullanımına ilişkin yeterli klinik veri mevcut değildir. Hayvan deneylerinde veri elde edilememiş olmasına karşın, beklometazondipropiyonatın anne sütüne geçtiği varsayılabilir. Ancak, doğrudan inhalasyon için kullanılandozlarda anne sütünde anlamlı düzeylere ulaşılması çok olası değildir. Formoterol’ün annesütüne geçip geçmediğinin bilinmemesine karşın, hayvanların sütünde saptanmıştır. Bunedenle, emziren kadınlarda FOSTER yalnızca anne için beklenen yarar, çocuk için sözkonusu olası riskten daha fazla ise uygulanmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Sıçanlardaki üreme çalışmaları (0.2, 2.0 ve 20 mg/kg/gün) ile doza bağımlı etkiler gözlemlenmiştir. Erkek doğurganlığında hiç etki görülmezken dişi hayvanlarda fetal gelişmeüzerine advers etkilerin görülmediği seviye (NOAEL) 2 mg/kg/gündür. Daha yüksek dozlarda(20 mg/kg/gün), FOSTER doğumda güçlüğe neden olmuş ve maternal (implantasyonoranında azalma, plasenta ağırlığında azalma) ve fetal toksisite (kemikleşme bozuklukları,kiloda azalma) bulgularına neden olmuştur.