LASTET 25 mg 40 kapsül Zararları
Onko Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Lastet zararları, Lastet önlemler, Lastet riskler, Lastet uyarılar, Lastet yan etkisi, Lastet istenmeyen etkiler, Lastet cinsel, Lastet etkileri, Lastet tedavi dozu, Lastet aç mı tok mu, Lastet hamilelik, Lastet emzirme, Lastet alkol, Lastet kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygm olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın: Ağır enfeksiyonlar
(Kist ve polipler dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmlar
Yaygın olmayan: Akut lösemi (özellikle başka antineoplastik etkili ilaçlarla kombine edilerek uygulanan etoposid tedavisinin geç sonucu olarak).
Monositik tümörlü hastalarda etoposid tedavisinden sonra sekonder lösemi riski yaklaşık % l’dir. Bu löseminin karakteristik özellikleri; görece kısa latans süresi (ortalama 35 ay), monositik veya miyelomonositer FAB alt-tipi, vakaların yaklaşık % 50’sinde 1 lq23’de kromozom anormallikleri ve kemoterapiye iyi cevap vermesidir. Sekonder lösemi riski toplam kümülatif doz artışıyla (Etoposid > 2 g/m’) birlikte artar.
Çok seyrek: Tümör lizis sendromu (bazen ölümcül olabilen)
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Çok yaygın: En önemli ve doz sınırlayıcı yan etki, reversibl kemik iliği süpresyonudur. Bunun şiddeti doza bağlıdır ve Ölümcül olabilir.
Hastaların % 60 - 91’inde lökosit sayısı azalması (yaklaşık olarak 21 sonra ortaya çıkar), % 7-17’sinde şiddetli lökosit sayısı azalması (1000/mikrolitre’den az), % 28 - 4 T inde trombosit sayısı azalması ve % 4 - 20’sinde şiddetli trombosit sayısı azalması (50000/mikrolitre’den az) gözlemlenmiştir. En düşük lökosit değerlerine 7-14 gün sonra ve en düşük trombosit sayımı değerlerine 9-16 gün sonra ulaşılmıştır.
Hastaların yaklaşık % 40’ında hemoglobin düşüşü gözlemlenmiştir.
20 gün sonra kan sayımı değerleri genel olarak tekrar normale dönmüştür. Etoposidin kemik iliği üzerindeki etkisi kümülatif değildir.
Ağır kemik iliği süpresyonu beraberinde enfeksiyonlara veya kanamalara yol açabilir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Yaygın: Uygun tedavi önlemlerinin (adrenalin, antihistaminikler, glukokortikoidler) alınmasını gerektiren üşüme ve titreme nöbetleri, ateş, taşikardi, bronkospazm, dispne ve kan basıncı düşüşü olayları hastaların % 0,7 - % 2’sinde gözlemlenmiştir.
Ayrıca nöbet tarzında cilt kızarıklığı (eritem), yüz ve dil ödemi, öksürük, terleme, siyanoz, laringospazm, kramp nöbetleri ve kan basıncı artışı olaylarını içeren anafılaktoid reaksiyonlar da gözlemlenmiştir.
Çok seyrek: İnfüzyon uygulamasında solunumun infıizyon kesildikten sonra spontane olarak yeniden düzene girdiği apne vakaları. Bronkospazmla bağlantılı ani ölümcül reaksiyonlar rapor edilmiştir.
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın: Santral sinir sistemi yan etkileri (bitkinlik, uyuklama), periferal sinir sistemi yan etkileri.
Yaygın olmayan: Kramp nöbetleri ve konfuzyon, hiperkinezi, akinezi, somnolans, baş dönmesi, yorgunluk, ağızda tat kalması, geçici kortikal körlük ve optik nevrit de dahil merkezi sinir sistemi etkileri.
Seyrek: Periferik nöropati
Bilinmiyor: Ekstrem i tel erde uyuşma ve baş ağrısı
Göz hastalıkları
Bilinmiyor: Geçici kortikal körlük, optik nörit
Kardiyak hastalıklar
Çok seyrek: Kalp ritim bozuklukları, miyokard enfarktüsü (ancak etoposid ile bağlantısı ispatlanamamıştır).
Seyrek: Hipotansiyon, hipertansiyon Bilinmiyor: Aritmi, taşikardi
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları
Yaygm olmayan: İnterstisyel pnömoni, pnömoni ve pulmoner fıbroz.
Bilinmiyor: Apne
Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın: % 31 - 43 sıklıkla mide bulantısı ve kusma meydana gelir ve genel olarak antiemetik tedaviyle kontrol edilebilir (bakınız Bölüm 4.4). % 1 - 13 sıklıkla diyare, % 10 - 13 sıklıkla iştahsızlık gözlemlenmiştir.
Yaygın: Hastaların % 1 - 6’sında ağız mukozası enflamasyonu görülebilir; bunun için ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Mukozit ve özofajit meydana gelebilir. Tat alma hissi bozulabilir. Yaygın olmayan: Yutma zorluğu (disfaji), karın ağrısı, obstipasyon.
Hepato-bilier hastalıklar
Yaygın: Karaciğer işlev bozuklukları % 0-3 sıklıkla gözlemlenmiştir. Yüksek dozlarda LASTET, bilirubin, SGOT ve alkalik fosfatazın serum değerlerinde artışa neden olabilir.
Seyrek: y-GTP, LDH seviyelerinde yükselme
Deri ve derialtı doku hastalıkları
Çok yaygın: % 66’ya kadar varan sıklıkta saç dökülmesi meydana gelir ve bazı durumlarda saç tamamen dökülür, fakat tedaviden sonra saç yeniden çıkar.
Yaygın olmayan;Döküntü, ürtiker, cilt renginde bozulma (pigmentasyon) ve kaşıntı.
Çok seyrek: Radyoterapi ve müteakip etoposid tedavisinden sonra, bir hastanın ışın uygulanan bölgesinde enflamatuvar ve kaşıntılı cilt kızarması meydana gelmiştir. Bunun yanında,
Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekrolİz (ölümcül bir vaka) bildirilmiştir; ancak bunların etoposidle bağlantısı kanıtlanamamıştır.
Böbrek ve idrar hastalıkları
Seyrek: İdrarda protein
Bilinmiyor: BUN ve kreatinin seviyelerinde artış
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Seyrek: Yüzde sıcak basması, ödem, total serum protein seviyelerinde azalma Bilinmiyor: Geçici metabolik asidoz, halsizlik, intermitten kas krampları ve ateş, sodyum, potasyum, klor, kalsiyum gibi elektrolitlerde anormallikler, şuur bulanıklığı, yorgunluk, tat değişikliği.
Araştırmalar
Lastet ile ilgili diğer bilgiler
- Lastet Genel
- Lastet Fiyat
- Lastet Prospektüs
- Lastet Kullananlar
- Lastet Nedir
- Lastet Kullanımı
- Lastet Yan Etkileri
- Lastet Etkileşimi
- Lastet Gebelik
- Lastet Saklanması
- Lastet Muadili
- Lastet Uyarılar
- Lastet Endikasyon
- Lastet Kontrendikasyon
- Lastet İçeriği
- Lastet Dozu
- Zararları
- Lastet Formu
- Lastet Farmakolojik Özellikler
- Lastet Farmasötik Özellikler
- Lastet Ruhsat Bilgileri