LEUCOVORIN-TEVA 100 mg 1 flakon Zararları
Med Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Leucovorin zararları, Leucovorin önlemler, Leucovorin riskler, Leucovorin uyarılar, Leucovorin yan etkisi, Leucovorin istenmeyen etkiler, Leucovorin cinsel, Leucovorin etkileri, Leucovorin tedavi dozu, Leucovorin aç mı tok mu, Leucovorin hamilelik, Leucovorin emzirme, Leucovorin alkol, Leucovorin kullanımı bilgilerini içerir.
İstenmeyen etkiler
Advers reaksiyonlar, sistem organ sınıfı ve görülme sıklığına göre aşağıdaki gibi sıralanmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Anafilaktik/alerjik reaksiyonlar (şok dahil)
Bilinmiyor: Alerjik reaksiyonlar, ürtiker
Kalsiyum folinat ile 5-florourasil kombinasyon tedavisi gören hastalarda alerjik ve anafilaktoid reaksiyonlardan bahsedilmiştir.
Psikiyatrik hastalıklar
Seyrek: Yüksek dozlardan sonra uykusuzluk, ajitasyon, depresyon Sinir sistemi hastalıkları
Seyrek: Epileptik atakların sıklığında artış (Bkz. Bölüm 4.5), kramplar ve/veya senkop Gastrointestinal hastalıkları
Çok yaygın: 5-florourasil ile kombinasyon tedavisinde bulantı, kusma ve diyare; toksisite derecesi yüksek olan diyare ve dehidratasyon halleri, hastaneye yatarak tedaviyi gerektirebilirve ölümle sonlanabilir.
Seyrek: Gastrointestinal bozukluklar
Kalsiyum folinat ile 5-florourasil kombinasyon tedavisinde, gastrointestinal toksisitenin (özellikle mukozit ve diyare) ve miyelosüpresyonun bir sonucu olarak ölüm vakalarıgörülmüştür.
Hepato-bilier hastalıkları
Bilinmiyor: 5-florourasil ile kombinasyon tedavisinde hiperamonyemi.
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor: Kalsiyum folinat ile 5-florourasil kombinasyon tedavisinde Palmar-plantar eritrodisestezi (“El-Ayak-Sendromu”)
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları
Çok yaygın: 5-florourasil ile kombinasyon tedavisinde (şiddetli) mukozal toksisite (Mukozit, stomatit ve şelit/dudak iltihabı dahil)
Yaygın olmayan: Ateş
Kalsiyum folinat ile bu komplikasyonlarla ilişkili diğer ilaçları kombinasyon halinde kullanan hastalarda Stevens-Johnson sendromu (SJS) ve toksik epidermal nekroliz (TEN) gibi bazılarıölümcül olan yan etkilerin gözlendiği vakalar olmuştur. Kalsiyum folinatın sonuca etki edenbir rol almış olması mümkündür.
Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması
Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr: tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).
Leucovorin ile ilgili diğer bilgiler
- Leucovorin Genel
- Leucovorin Fiyat
- Leucovorin Etkileşimi
- Leucovorin Gebelik
- Leucovorin Muadili
- Leucovorin Uyarılar
- Leucovorin Endikasyon
- Leucovorin Kontrendikasyon
- Leucovorin İçeriği
- Leucovorin Dozu
- Zararları
- Leucovorin Formu
- Leucovorin Farmakolojik Özellikler
- Leucovorin Farmasötik Özellikler
- Leucovorin Ruhsat Bilgileri