MEDIAVEN 10 mg 30 tablet Farmakolojik Özellikleri

Assos Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antivarikoz tedavi edici ATC kodu: C05B

Venöz yetersizlikte iki patojenik faktör söz konusudur: Venöz tonusun azalışı ile venöz damarların duvarlarında lizozomal enzimlerin konsantrasyonunda artış. Bu faktörler, venöz hacmin artışına, yani konjesyona ve venöz damar duvarında yapısal değişiklere yol açar. Bu ise venöz damarların fonksiyonlarının bozulmasına (varisli venler), vasküler permeabilite artışı ile ödem oluşumuna ve doku hipoksisi sonucu varis ülserlerine neden olur. Naftazone, güçlü vazoprotektör özellikleri olan bir maddedir.

Bu sayede MEDIAVEN®, venöz tonusu artırır, venöz damarların duvarlarında bulunan lizozomal enzimlerin konsantrasyonunu azaltır ve böylece venöz yetersizlik bulgu ve semptomlarını iyileştirir.

MEDIAVEN®’in aktif içeriği olan Naftazone, naftakinon monosemikarbozondur.
Naftakinon veya ortokinonların bir derivesi olup, başlangıçta, Vitamin P faktörleri arasında sınıflandırılmış olup potent etkileri ile bilinen bir flavonoid’dir.

Etki mekanizması:

Naftazon, kapiller resistansı artıran potent bir maddedir. Kapiller rezistansı artırması sonucu

• Kanama zamanını azaltır

• Kan kaybını azaltır

Ancak, kan koagülasyonunu ilgilendiren plazma faktörleri üzerine hiç etki göstermez.

Pek çok araştırma ve çalışmalar, Naftazone’un protektif etkisinin flavonoidler gibi, askorbik asit oksidasyon sistemi üzerinden olduğunu düşündürmektedir. Naftazon ile askorbik asit arasında belirgin bir ilgi vardır. Askorbik asidin oksidasyonu, flavonoidler tarafından yavaşlatılmakta, bu sayede askorbik asidin degradasyonu önlenmektedir. Naftazon da hücre membranı seviyesinde bu oksidasyon-redüksiyon prosesini kontrol ederek göstermekte, askorbik asidin hızlı degradasyonunu önlemektedir. Bu etki ilgili damarlardaki kapiller rezistansın potent bir şekilde artmasına neden olmaktadır.

Benzer şekilde, Naftazon, kapiller duvarda adrenalinin de oksidasyonunu önlemektedir. Bu özellik de kapiller rezistansın artışına neden olmaktadır.

Flavonoidler başka bir mekanizma ile kapiller permabiliteyi de azaltabilmektedir.

Damar sitemindeki bütün bu olumlu etkileri yanında Naftazonun koagülasyon zamanı, protrombin seviyeleri, pıhtılaşma faktörleri, plazma fibrinojeni, trombosit sayısı ve kalitesi üzerine hiçbir etkisi ve yan etkisi bulunmamaktadır. Naftazon, adrenerjik ve miyotonik etkiye de sahip değildir. Naftazonun farmakolojik etkisi yalnızca damar duvarları üzerine etkisi sonucu ortaya çıkar. Bu etki, aynı sınıftan diğer maddeler olan rutin, rutozidler ve diğer flavonoidlerden çok daha güçlü olup, daha düşük dozlarda da anlamlı düzeyde ortaya çıkar. Naftazon, bugüne kadar bilinen en potent Vitamin P sınıfı madde (flavonoid) olarak kabul edilir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Naftazone, gastrointestinal kanaldan hızla ve hemen tamamen absorbe olur.
Yemeklerle beraber alınması Naftazonun biyoyararlanımını etkilemez.

Dağılım:

Tekrarlayan Naftazone dozları ile plazma kararlı durum düzeylerine 1-2 gün içinde ulaşılır. Naftazone plazma proteinlerine bağlanmaz.

Biyotransformasyon:

Böbrek yoluyla itrah edilen maddelerin hemen tamamı sulfo-konjugatlı ve glukurono- konjugatlı şekildedir.

Eliminasyon:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Mevcut bilgiler, göre mutajenik, teratojenik, karsinojenik ve üreme sistemine toksik etkileri de içeren toksikolojik bir risk göstermemektedir.