MERIONAL 150 IU IM/SC enjeksiyon için liyofilize toz içeren flakon {Ali} Dozu
Ali Raif Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Merional dozu, Merional dozaj, Merional doz aşımı, Merional uygulama, Merional kullanım şekli, Merional kullanımı, Merional kullanım süresi, Merional açmı tokmu, Merional nedir, Merional ne için kullanılır, Merional nasıl kullanılır, Merional faydaları, Merional etkileri, Merional günde kaç kez, Merional sabah mı akşam mı, Merional fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Anovulasyonlu kadınlarda (PKOS dahil):
Anovulasyon (PKOS dahil) durumunda, MERIONAL® tedavisinin amacı hCG uygulandıktan sonra yumurtanın salıverileceği olgun tek bir Graaf folikülü geliştirmektir. MERIONAL® günlük enjeksiyonlar halinde uygulanabilir. Adet gören hastalarda tedaviye adet siklusunun ilk 7 günü içerisinde başlanmalıdır.
Doz, ultrason ve/veya serumdaki östradiol düzeyi ile folikül büyüklüğünün ölçülmesi ve hastamn tedaviye verdiği yamta göre bireysel olarak belirlenmelidir. Yaygm olan uygulama tedaviye 75-150 IU dozda MERIONAL® ile başlanması ve hasta yanıtına göre dozun artırılmasıdır. Önerilen en yüksek günlük doz, genellikle 225 lU’den yüksek olmamalıdır. 4 haftalık tedavi sonrasında hastadan yeterli yamt alınamamışsa bu tedavi kürü kesilmeli ve tedaviye bir önceki küre göre daha yüksek doz ile başlanmalıdır.
Yeterli yamt elde edildiğinde, en son uygulanan MERIONAL® dozunu takiben 24-48 saat sonra 5000-10.000 IU hCG uygulanmalıdır. Hastaya hCG enjeksiyonunun yapıldığı gün ve takip eden günde cinsel ilişkide bulunması önerilir. Alternatif olarak intrauterin inseminasyon (IUI) gerçekleştirilebilir.
Tedaviye aşırı yamt alındığında, tedavi durdurulmalı ve hCG uygulaması yapılmamalıdır (bkz. 4.5). Tedaviye diğer adet döneminde, bir önceki kürde uygulanandan daha düşük dozda başlanmalıdr.
Ciddi LH ve FSH yetmezliğine bağlı anovulasyonlu kadınlarda
Bu kadınlarda (hipogonadotropik hipogonadizm) MERIONAL® tedavisinin amacı hCG uygulandıktan soma yumurtanın salıverileceği tek bir olgun Graaf folikülü geliştirmektir. Bu kadınlar adet göremediğinden ve düşük endojen östrojen salgılammı düşük olduğundan, tedavi herhangi bir zamanda başlatılabilir.
Doz, ultrason ve/veya östrojen düzeyi ile folikül büyüklüğünün ölçülmesi ile değerlendirilen bireysel yamta göre bireysel olarak ayarlanmalıdır. Yaygm olan uygulama, tedaviye 75-150 IU dozda MERIONAL® ile başlanması ve hasta yanıtına göre dozun artırılmasıdır. MERIONAL® dozunun artırılması gerektiğinde, doz 7-14 gün arayla ve tercihan 150 IU’lik artışlarla gerçekleştirilmelidir. Bir kürdeki stimülasyon süresi 5 haftaya kadar uzatılabilir.
Yeterli yanıt elde edildiğinde, en son uygulanan MERIONAL® dozunu takiben 24-48 saat sonra hastaya tek bir 5000-10.000 IU hCG enjeksiyonu yapılmalıdır. Hastaya hCG enjeksiyonunun yapıldığı gün ve takip eden günde cinsel ilişkide bulunması önerilir. Alternatif olarak intrauterin inseminasyon (IUI) gerçekleştirilebilir.
Ovülasyon sonrası luteotrofik etkinliğe sahip maddelerin (LH/hCG) eksikliği korpus luteumun prematür kaybına neden olabileceğinden, luteal destek düşünülmelidir.
Tedaviye aşırı yamt alındığında, tedavi durdurulmalı ve hCG uygulaması yapılmamalıdır (bkz. 4.5). Tedaviye diğer adet döneminde, bir önceki kürde uygulanandan daha düşük dozda başlanmalıdr.
Çoklu folikül gelişimi için yardımcı üreme teknikleri uygulanan kadınlarda kontrollü över stimülasyonu:
Süper ovulasyon için yaygm uygulamaya göre tedaviye siklusun 2. veya 3. gününde günlük 150-225 IU dozda başlanır ve serum östrojen düzeylerinin ölçümü ve/veya ultrason değerlendirmesi ile belirlenen yeterli foliküler gelişim sağlanana kadar hasta yanıtına göre belirlenen dozda (genellikle günlük 450 IU’den fazla olmayan dozlarda), tedaviye devam edilir. Yeterli foliküler gelişim, ortalama olarak tedavinin 10. gününde (5-20 gün arasmda) sağlanır.
Foliküler olgunlaşmayı başlatmak için, son MERIONAL® uygulamasından 24-48 saat sonra hastaya tek bir 5000-10.000 IU hCG enjeksiyonu yapılır.
Endojen lüteinizan hormon (LH) akışım baskılamak ve LH tonik düzeylerini kontrol etmek amacıyla hipofız down- regülasyonu, yaygm olarak gonadotropin salgılayıcı hormon (GnRH) agonisti kullanılarak sağlanmaktadır. Yaygm uygulamaya göre MERIONAL® tedavisine agonist tedaviye başladıktan yaklaşık iki hafta sonra başlanır ve her iki tedaviye yeterli foliküler gelişim sağlanıncaya kadar devam edilir. Örnek olarak; iki hafta agonist ile hipofız down- regülasyonunu takiben, ilk yedi gün için 150-225 IU dozda MERIONAL® uygulanır. Doz daha sonra hastanın yumurtalığındaki gelişime göre ayarlanır.
Yardımcı üreme teknikleri ile elde edilen deneyimler genel olarak ilk 4 denemede başarı oranının sabit kaldığım ancak daha somaki denemelerde başarı oranının gittikçe azaldığını göstermektedir.
Hipogonadotropik hipogonadizmli erkek hastalarda spermatogenezin uyarılması için:
Spermatogenez tedavisine hastaya haftada iki ya da üç kez i.m. veya s.c. yoldan 1000 IU-2000 IU hCG uygulaması ile başlamr. Daha soma bu tedaviye haftada iki ya da üç kez i.m. veya s.c uygulanan 75 IU-150 IU MERIONAL® ilavesi ile devam edilir. Bu tedavi, spermatogenezde bir düzelme beklenmeksizin en az üç ay boyunca sürdürülmelidir. Klinik deneyimler spermatogenez için en az 18 ay süreyle tedaviye devam edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Uygulama şekli
MERIONAL® subkütan veya intramüsküler uygulama içindir. İntravenöz yoldan uygulanmamalıdır.
Enjeksiyonluk çözelti, karton kutu içerisinde yer alan çözücü ampul yardımıyla, flakondaki tozun çözülmesi ile elde edilir (bkz 6.6). 1 mİ’lik çözücü ampul ile 5 flakona kadar MERIONAL® ürününün çözülmesi mümkündür. Toz genellikle hemen çözünür. Birden fazla flakon durumunda 1 ml çözücü içinde köpük olmaması için gerekirse yavaşça çevirilerek karıştırılır. Hazırlanan çözelti berrak ve renksizdir.
Hazırlanan çözelti bekletilmeden hemen kullanılmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek / Karaciğer yetmezliği
MERIONAL®’in böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı ile ilgili bilgi yoktur.
Pediyatrik popülasyon
MERİ ON A L® ’ in çocuklara yönelik bir endikasyonu bulunmamaktadır. Bu nedenle bu yaş grubunda güvenilirlik ve etkinliği değerlendirilmemiştir.
Geriyatrik popülasyon
Menotropin üzerine yapılan klinik çalışmalar 65 yaş üzeri hastaları içermemektedir.
Doz aşımı ve tedavisi
MERIONAL® ile aşırı dozun etkileri bilinmemektedir. Bununla birlikte OHSS’nun (över hiperstimulasyonu sendromu) gelişmesi olasılığı göz ardı edilmemelidir.
Menotropin akut toksisitesinin çok düşük olduğu gösterilmiştir. Diğer yandan, bir günden fazla süre boyunca uygulanan çok yüksek dozaj hafif, orta ya da şiddetli olarak kategorize edilen hiperstimülasyona yol açabilir. Doz aşımı semptomları, genellikle insan koriyonik gonadotropin ile tedaviden 3-6 gün sonra ortaya çıkmaktadır.
Hafif şiddette hiperstimülasyon semptomları, abdominal şişkinlik ve ağrı, överler yaklaşık olarak 5 cm çapma kadar büyümektedir. Tedavi-dinlenme; dikkatli gözlem ve semptomatik rahatlama. Överlerin büyümesi hızlı bir şekilde azalır.
Orta şiddette hiperstimülasyon semptomları, daha belirgin abdominal distansiyon ve ağrı, bulantı, kusma, nadiren ishal, 12 cm çapa kadar över büyümesidir. Tedavi - yatakta
dinlenme; özellikle konsepsiyon oluşma durumunda şiddetli hiperstimülasyonun ilerleme durumunu tespit için yakın takip gereklidir.
Büyümüş överlerin pelvis muayenesi, kistlerin ruptürünü engellemek için nazikçe yapılmalıdır. Semptomlar 2-3 hafta içinde kendiliğinden geçmektedir.
Şiddetli hiperstimülasyon, nadir görülen fakat ciddi bir komplikasyondur. Semptomları, belirgin abdominal distansiyon ve ağrı, assit, plevral efüzyon, azalmış kan hacmi, azalmış idrar çıkışı, elektrolit dengesizliği, bazen şok ve 12 cm’den fazla olan över büyümesidir. Tedavi - hospitalizasyon; tedavi konservatif olmalı, kan hacminin geri kazanılması ve şokun önlenmesine odaklanmalıdır. Akut semptomlar birkaç gün içinde hafifler ve konsepsiyon meydana gelmezse överler 20 - 40 gün içinde normal haline döner. Konsepsiyon meydana gelirse semptomlar daha uzun sürebilir.
Merional ile ilgili diğer bilgiler
- Merional Genel
- Merional Fiyat
- Merional Prospektüs
- Merional Kullananlar
- Merional Nedir
- Merional Kullanımı
- Merional Yan Etkileri
- Merional Etkileşimi
- Merional Gebelik
- Merional Saklanması
- Merional Muadili
- Merional Uyarılar
- Merional Endikasyon
- Merional Kontrendikasyon
- Merional İçeriği
- Dozu
- Merional Zararları
- Merional Formu
- Merional Farmakolojik Özellikler
- Merional Farmasötik Özellikler
- Merional Ruhsat Bilgileri