METHOTREXATE DBL 5gr/50 ml 1 flakon Dozu
Orna Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Methotrexate dozu, Methotrexate dozaj, Methotrexate doz aşımı, Methotrexate uygulama, Methotrexate kullanım şekli, Methotrexate kullanımı, Methotrexate kullanım süresi, Methotrexate açmı tokmu, Methotrexate nedir, Methotrexate ne için kullanılır, Methotrexate nasıl kullanılır, Methotrexate faydaları, Methotrexate etkileri, Methotrexate günde kaç kez, Methotrexate sabah mı akşam mı, Methotrexate fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:
Yetişkinler ve çocuklar:
Dozaj hastamn vücut ağırlığına veya vücut yüzeyine dayandınhr. Dozlar hematolojik yetersizlik durumlannda ve karaciğer ya da böbrek yetmezliği durumlannda azaltılmalıdır. Daha büyük dozlar (100 mg’dan daha fazla) genellikle 24 saati aşmayan bir sürede intravenöz infüzyon ile verilir. Dozun bir kısmı başlangıçta hızlı intravenöz enjeksiyonla verilebilir.
Dozaj şeması klinik kullanıma bağlı olarak önemli ölçüde değişkendir.
Metotreksat tek başma ve diğer sitotoksik ilaçlarla, hormonlar, radyoterapi veya cerrahi müdahalelerle birlikte çok çeşitli neoplastik hastalıklann tedavisinde başanyla kullanılmıştır. Dolayısıyla dozaj şeması özellikle 150 mg/m2,den daha fazla uygulandığı durumlarda klinik kullanıma bağlı olarak önemli ölçüde değişkendir. Bu tedavi rejimlerini, normal hücreleri toksik etkilerden korumak için kalsiyum folinat uygulaması takip eder.
Kalsiyum folinatın dozu, uygulanan metotreksat dozuna bağlı olarak değişir. Genel olarak 150 mg’a kadar 12-24 saatlik bir sürede intramüsküler enjeksiyon, intravenöz bolus enjeksiyon ya da intravenöz infüzyon veya oral olarak bölünmüş dozlarda verilir. Takip eden 48 saat içinde her 6 saatte bir 12-25 mg intramüsküler, intravenöz veya 15 mg oral (bir kapsül) verilir. Kurtarma tedavisi genellikle metotreksat infüzyonunun başlangıcından 8-24 saat sonra başlar. Düşük doz (100 mg’dan az) metotreksat uygulandığında 48-72 saat, her 6 saatte bir verilen bir kapsül kalsiyum folinat (15 mg) yeterli olabilir.
Aşağıdaki dozlar sadece örnekleme için verilmiştir:
Lösemi:
4-6 hafta için, günde bir defa diğer sitostatik ajanlarla kombinasyonda 3,3 mg/m İki haftada bir 2,5 mg/kg.
İdame tedavisinde haftada 30 mg/m2 .
Yüksek doz rejimi her 1-3 haftada bir tekrarlanan 1-12 g/m2 (IV 1-6 saat) arasındadır. Haftada bir diğer sitostatik ajanlarla birlikte 20 mg/m2.
Non-Hodgkin lenfoma:
Kombinasyon tedavisi haftada bir veya 3 hafta aralıklarla 500 mg/m2 ve 2000 mg/m2 arasmda değişir.
Haftada bir 7500 mg/m2 IV.
Meme kanseri:
Sitostatik ajanlarla birlikte 40 mg/m IV 1.günde veya l~3.günde veya l-8.günde veya yılda 3 defa.
Koryokarsinom ve diğer trofoblastik tümörler:
Bir hafta veya daha fazla aralıklarla tedavide 5 gün için günde 15-30 mg.
Uygulama şekli:
Yetişkinler ve çocuklar:
Metotreksat intramüsküler, intravenöz (bolus enjeksiyon veya infüzyon şeklinde), intraarteriyel yolla verilebilir. İntratekal uygulama için uygun değildir.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği
ve Bölüm
Pediyatrik popülasyon
Çocuklarda metotreksat kullammı için herhangi bir dozaj önerisi bulunmamaktadır.
Geriyatrik popülasyon
Doz aşımı ve tedavisi
Kalsiyum lökovorin metotreksatm hemopoietik sistem üzerine ani toksik etkilerini nötralize eden antidotudur. Oral, intramüsküler veya intravenöz bolus enjeksiyon ya da infüzyon şeklinde uygulanabilir.
Kazara çok yüksek doz alınma durumunda, 12 saat içinde 75 mg’a kadar kalsiyum folinat (kalsiyum lökovorin) intravenöz infüzyon ile uygulanmalı, 6 saatte bir 12 mg intramüsküler uygulama ile 4 doz devam edilmelidir. Advers etkiye yol açabilecek normal metotreksat dozlan için, 6 saatte bir 6-12 mg kalsiyum folinatm intramusküler olarak 4 doz uygulanabilir. Genel olarak metotreksatm verilen dozuna eşdeğer veya daha yüksek dozda kalsiyum lökovorin dozu bir saat içinde uygulanmalıdır ve metotreksatın serum düzeyleri 10"7 M’ın altına düşünceye kadar dozlamaya devam edilmelidir. Kan transftizyonu ve böbrek diyalizi gibi diğer destekleyici tedaviler gerekebilir.
Methotrexate ile ilgili diğer bilgiler
- Methotrexate Genel
- Methotrexate Fiyat
- Methotrexate Prospektüs
- Methotrexate Kullananlar
- Methotrexate Nedir
- Methotrexate Kullanımı
- Methotrexate Yan Etkileri
- Methotrexate Etkileşimi
- Methotrexate Gebelik
- Methotrexate Saklanması
- Methotrexate Muadili
- Methotrexate Uyarılar
- Methotrexate Endikasyon
- Methotrexate Kontrendikasyon
- Methotrexate İçeriği
- Dozu
- Methotrexate Zararları
- Methotrexate Formu
- Methotrexate Farmakolojik Özellikler
- Methotrexate Farmasötik Özellikler
- Methotrexate Ruhsat Bilgileri