TRANKO-BUSKAS 20 draje Gebelik

Actavis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Motilium gebelik kategorisi C'dir. Motilium hamilelik kategorisi, Motilium gebelik kategorisi, Motilium emzirme, Motilium anne sütüne geçer mi, Motilium laktasyon, Motilium hamilelerde kullanımı, Motilium ve bebek, Motilium kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Domperidon etken maddeli Motilium mide ile ilgili rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Motilium 10 mg 30 Tablet gastroözofajiyal reflü ve özofajit hastalıklarına karşı mide-bağırsak sistemi hareketliliğini düzenleyerek rahatsızlığın ortadan kalkmasını sağlar. Ayrıca, farklı sebeplerle görülen bulantı ve kusma hastalıklarında kullanılmaktadır.

İlaç Sınıfı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Gastrointestinal Fonksiyonel Hastalıklar > Motilite Stimülanları > Motilite Stimülanları > Domperidon

ATC Kodu

A03FA03

Etkin Madde

Domperidon 10 mg

Barkodu

8699517120503

Geri Ödeme Kodu

A07992

Satış Fiyatı

7.51 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Kontrole Tabi

Eşdeğer İlaç Sayısı

4

Alternatif İlaç Sayısı

1

Sağlık Konuları

Karın Ağrısı , Adet Ağrısı

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKF53

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

60 ay

NFC kodu

ABA

Ambalaj Miktari

20 draje

Renk

Turuncu

Şekil

Yuvarlak

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

Laktasyon

İlaç emzirme döneminde kullanılamaz.

Gebelik ve Laktasyonda İstisnai Durumlar

TRANKO-BUSKAS, anneye yararının fetüs üzerindeki olası risklerinden daha fazla olduğu açıkça bilinmedikçe, gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Emzirme döneminde kesin gerekli görülmedikçe kullanılmamalıdır.

İlaç Formu

Draje

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Kullanım Zamanı

İlaç aç karnına kullanılmalıdır.

Uygulama Yolu

TRANKO-BUSKAS draje oral uygulamaya yöneliktir. Yemeklerden önce yeterli miktarda su ile birlikte bütün halinde alınmalıdır.

Günlük Kullanım Şekli

3-4 defa birer draje tavsiye edilir.

Uygulama Süresi

Akut şikayetlerde tedavinin süresi günde tek doz veya birkaç gün ile sınırlandırılmalıdır. İki hafta süren günlük kullanımdan sonra, doz kademeli bir şekilde azaltılarak bir hekim tarafından karar verilmelidir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar doğum kontrolü uygulamalıdır.

Gebelik dönemi:

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (Bakınız bölüm 5.3) İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

TRANKO-BUSKAS, anneye yararının fetüs üzerindeki olası risklerinden daha fazla olduğu açıkça bilinmedikçe, gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Benzodiyazepinlerin plasentaya geçişleri, gebelik evresi ve anne ve fetüsteki serbest yağ asitlerinin konsantrasyonuna bağlı olarak değişen anne ve fetüsteki protein bağlanma dereceleri ile ilişkilidir.

Benzodiyazepinlerin doğum sırasında kullanılmaları, yeni doğanda hipotoni, hiporefleksi, hipotermi ve solunum depresyonu meydana getirebilir. Yeni doğanda ilaç metabolizmasında kullanılan enzimlerin olgunlaşmamış olması nedeni ile istenmeyen etkiler, doğumdan sonra birkaç gün devam edebilir.

Dahası, gebeliğin geç dönemlerinde kronik benzodiyazepin kullanan annelerin bebeklerinde, fiziksel bağımlılık gelişebilir ve postnatal dönemde geri çekilme semptomlan gelişmesi riski söz konusudur.

Hiyosin bütilbromid uzun yıllardır kullanılmakla birlikte, insanlarda gebelik üzerinde herhangi bir etki bildirilmemiştir. Hayvan çalışmalarında olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir. Hiyosin-N-butilbromid gebelik sırasında, özellikle ilk üç ayda kullanılmamalıdır.

Sonuç olarak, benzodiyazepin içeren ilaçlar, ancak çok gerekli olduğu durumlarda gebelik dönemlerinde kullanılabilirler.

Bu verilere dayanarak TRANKO-BUSKAS gebelikte kesin gerekli görülmedikçe kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Hiyosin-N-butilbromid’in emziren kadınlarda kullanılmasının güvenli olup olmadığı bilinmemektedir.

Emziren annelerin bebeklerinde letaıji ve kilo kaybına neden olduğu görülmüştür.

Medazepam, anne sütünde TRANKO-BUSKAS’ın terapötik dozları emziren kadınlara uygulandığı takdirde memedeki çocuk üzerinde etkiye neden olabilecek ölçüde atılmaktadır. TRANKO BUSKAS, emzirme döneminde kesin gerekli görülmedikçe kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Bu konu ile ilişkili veri bulunmamaktadır.