MONOVIT-C 5 ampül Uyarılar
Koçak Farma Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Monovit uyarılar, Monovit zararları, Monovit önlemler, Monovit riskler, Monovit yan etkisi, Monovit alerji, Monovit alkol, Monovit hamileler, Monovit emzirme, Monovit araç kullanımı, Monovit fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uyarılar
Askorbik asitin yüksek dozları, üriner oksalat seviyelerini yükseltir ve böbrekte kalsiyum oksalat taşlarının oluşumuna sebep olabilir. Böbrek fonksiyonları bozulmuş olan veyaböbrek taşı öyküsü olan hastalar, bu etkiye daha duyarlı olabilir.
Askorbik asit, demir absorbsiyonunu artırdığından yüksek dozlar, hemokromatoz, talasemi, polisitemi, lösemi ya da sideroblastik anemili hastalarda tehlikeli olabilir. Aşırıdemir yükü hastalığı durumunda, askorbik asit alımı minimumda tutulmalıdır.Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği bulunan hastalara askorbik asitverildiğinde hemoliz gelişebildiğinden dikkatli olunmalıdır.
Askorbik asitin yüksek dozlarının, orak hücreli anemi hastalarında orak hücre krizleri ile ilişkili olduğu ortaya konulmuştur.
Kronik olarak yüksek dozda askorbik asit kullanımı, ilacın metabolizmasının artmasına neden olabilir. Dolayısıyla dozaj ani olarak azaltıldığında yoksunluk belirtileri gelişebilir.Böyle bir durumda yüksek dozaja geri dönülmeli ve dozaj daha yavaş şekildeazaltılmalıdır.
Yüksek potensli vitaminler çok hızlı infıize edildiğinde kimyasal iritasyona bağlı olarak damar boyunca ağrı ve nadiren tromboflebit gelişebilir. Bu nedenle çözelti yavaş olarakinfüze edilmelidir ve infüzyon süresince ekstravazasyondan sakınmak için dikkatliolunmalıdır. Tüm parenteral çözeltiler için geçerli olduğu gibi, özellikle kalp ve akciğerhastalarında dolaşım sistemine aşırı yük bindirmemeye özen gösterilmelidir.
Askorbik asitin diyabetojenik etkisi hala tartışmalıdır. Bununla birlikte uzun dönem MONOVİT - C tedavisi alan hastalarda kan glukoz konsantrasyonu, özellikle tedavininbaşlangıç döneminde periyodik olarak izlenmelidir. Diyabetik hastalarda askorbik asitinkullanımı, idrarda glukoz tayini testlerinde yanlış sonuçların elde edilmesine nedenolabilir. Bu nedenle, bu tür testlerin yapılmasından birkaç gün önce askorbik asitkullanımı kesilmelidir.
Teorik olarak askorbik asitin yüksek dozları, ürik asit atılımı üzerindeki etkisinden dolayı duyarlı hastalarda gut artritine neden olabilir.
Askorbik asitin hızla çoğalan ve geniş şekilde yayılmış tümörleri şiddetlendirebildiği düşünülmektedir. Bu nedenle ilerlemiş kanserlerde askorbik asit reçete edilirken dikkatliolunmalıdır.
Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mgj’dan daha az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.
MONOYİT - C, metil paraben (E218) ve propil paraben (E216) içerdiğinden dolayı alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) ve olağanüstü olan bronkospazma sebebiyetverebilir.
Işığa maruziyette askorbik asit çözeltilerinde sararma oluşabilir. Her ne kadar bu renk değişimi MONOYİT - C ’in terapötik aktivitesini azaltmasa da ampullerin ambalajındamuhafaza edilmesi önerilir.
Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
MONOVİT - C ’nin araç ve makine kullanımı üzerine etkisi yoktur.