MORFIA CR 60 mg 20 film tablet Dozu

İlko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Morfia dozu, Morfia dozaj, Morfia doz aşımı, Morfia uygulama, Morfia kullanım şekli, Morfia kullanımı, Morfia kullanım süresi, Morfia açmı tokmu, Morfia nedir, Morfia ne için kullanılır, Morfia nasıl kullanılır, Morfia faydaları, Morfia etkileri, Morfia günde kaç kez, Morfia sabah mı akşam mı, Morfia fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler:

Zayıf opioidler (ör. dihidrokodein) ile kontrol edilemeyen şiddetli ağrılarda 12 saatte 30 mg ile tedaviye başlanabilir. Daha önce normal salman oral morfin sülfatuygulanan hastalara aynı toplam günlük dozda MORFİN CR tablet, 12 saatlikaralıklarla bölünmüş dozlar halinde verilmelidir.

Artan şiddetteki ağrılarda morfin sülfat dozu arttırılmalıdır. Doz mümkün olması halinde %30-50 arttırılabilir. Doğru doz, ağrıyı kontrol etmek için yeterli olan ve 12saat içinde advers etki göstermeyen veya tolere edilebilen dozdur.

200 mg’lık dozu, daha önce morfin sülfatden daha düşük etkili veya başka bir opioid ile stabil bir analjezik doz titrasyonu yapılmış hastalar için önerilir.

Parenteral morfin sülfat yerine MORFİA CR tablet alan hastalarda, oral uygulamaya bağlı ağrı kesici etkide herhangi bir azalmayı telafi etmek için yeterli bir doz artışıyapılmalıdır. Çoğunlukla, artan ihtiyaç %100 düzeyindedir. Bu tür hastalardabireysel doz ayarlaması gereklidir.

Çocuklar:

Şiddetli kanser ağrısı olan çocuklar için, 12 saate bir 0,2-0,8 mg/kg aralığı içinde bir başlangıç dozu önerilir. Dozlar yetişkinler için kullanılan doza titre edilmelidir.

Uygulama şekli:

MORFİA CR 12 saat aralıklara uygulanmalıdır. Dozaj, ağrının şiddetine, hastanın yaşı ve analjezik gereksinim öyküsüne bağlı değişiklik gösterir.

Doz aşımı ve tedavisi

Morfin sülfatın akut doz aşımı, solunum depresyonu, stupor ve komaya ilerleyen somnolans, iskelet kası flasisitesi, soğuk ve nemli cilt, kontrakte pupiller ve bazıvakalarda akciğer ödemi, bradikardi, hipotansiyon ve ölüm ile kendini gösterir.Dolaşım yetmezliği ve derinleşen koma daha ciddi vakalarda görülebilir. Aşırı dozölüme neden olabilir. Opioidlerin aşırı doz kullanımında böbrek yetmezliğineilerleyen rabdomiyoliz bildirilmiştir.

Uzatılmış salım dozaj formundaki tabletin kırılıp uygulanması ani bir şekilde morfin sülfatın serbest kalmasına yol açabilir; bu durum ölümcül aşırı doza neden olabilir.

Tedavi

Havayolu açıklığının sağlanmasına ve destekli veya kontrollü ventilasyonuna uygulanmasına öncelikle dikkat edilmelidir. Oral aktif kömür (yetişkinler için 50 gçocuklar için 1 g / kg), madde alındıktan sonra bir saat içinde uygulanmalıdır.

Saf opioid aşırı doz kullanımında opioid antagonistleri spesifik antidotlardır. Diğer destekleyici önlemler gerekli ise uygulanmalıdır.

Massif aşırı dozda morfin sülfat için, 0,8 mg naloksan intravenöz uygulanır. 2-3 dakikalık aralıklarla gerekli ise tekrarlanır. Alternatif olarak 500 ml normal tuzlusuda veya %5 dekstroz çözeltisinde (0.004 mg/ml) 2 mg naloksan infüzyonuuygulanabilir.

İnfüzyon, önceki boluslarıyla aynı hızda ve hastanın cevabına göre olmalıdır. Ancak, naloksanın etki süresinin nispeten kısa olması nedeniyle, spontan solunumgüvenliliği yeniden sağlanana kadar hasta dikkatle izlenmelidir.

MORFİA CR tabletler kullandıktan sonra 12 saate kadar morfin sülfat salmımına devam edecektir ve bu sebeple morfin sülfatın yüksek doz kullanımıdüzenlenmelidir.

Daha az ciddi olan doz aşımı için; 0,2 mg naloksan intravenöz yoldan ve eğer gerekliyse 0,2 mg naloksanı takiben her iki dakikada 0,1 mg doz artışı ile intravenözyoldan kullanılır.

Naloksan; klinik olarak önemli respiratör ya da sekonder solunum depresyon döngüsü varlığında kullanılmamalıdır. Naloksan; morfin sülfata bağımlılığı bilinenya da şüpheli olan kişilerde dikkatle kullanılmalıdır. Bu gibi durumlarda; opioidetkilerini tam veya ani geri çekilmesi ile bir akut kesilme sendromuna yol açabilir.