NEOAMOX 1 gr IM/IV 1 flakon Dozu
Tüm Ekip Firması
Güncelleme : 3 Temmuz 2018
Neoamox dozu, Neoamox dozaj, Neoamox doz aşımı, Neoamox uygulama, Neoamox kullanım şekli, Neoamox kullanımı, Neoamox kullanım süresi, Neoamox açmı tokmu, Neoamox nedir, Neoamox ne için kullanılır, Neoamox nasıl kullanılır, Neoamox faydaları, Neoamox etkileri, Neoamox günde kaç kez, Neoamox sabah mı akşam mı, Neoamox fazla alınırsa bilgilerini içerir.
Uygulama şekli
Pozoloji uygulama sıklığı ve süresi:
Patojenin cinsine ve enfeksiyonun şiddetine göre değişmekle birlikte;
Orta şiddetteki solunum yolu ve ürogenital sistem enfeksiyonlarında her 8 saatte bir IM yolla 250-500 mg amoksisilin uygulanır. Şiddetli enfeksiyonlarda 1 g amoksisilin her 6 saatte bir3-4 dakika devam eden yavaş IV enjeksiyonla veya 30-60 dakika süre ile infüzyonla verilebilir.
Bakteriyel menenjitte doz, 3-4 saatte bir eşit dozlara bölünerek günde 150-200 mg/kg’dır. Tedaviye IV infuzyonla başlamayı takiben IM olarak devam edilebilir.
Septisemide tedavi günde 150-200 mg/kg doz ile ve en az üç gün IV uygulamayı takiben 3-4 saatte bir IM yolla yapılır.
Bakteriyel endokardit profilaksisi (endikasyonlarda yok). Penisilin alerjisi olmayan hastalarda diş çekimi veya diş etleri ile ilgili dokuları da içine alan ameliyatlardan 1 saat önce profilaktikamaçla 3 g amoksisilin oral yolla tek doz olarak uygulanır. 10 yaşın altındaki çocuklarayetişkin dozunun yarısı, 5 yaşın altındakilere yetişkin dozunun dörtte biri uygulanır. Eğergerekirse operasyondan 4 saat sonra doz tekrarlanır. Genel anestezi altında dental müdahaleyealınan endokardit riski taşıyan hastalar için profilaksi amacıyla anesteziden önce IM olarak1 g amoksisilin ve 6 saat sonra oral yolla 0.5 g amoksisilin tavsiye edilir.
Dental müdahalenin hastanede yapılmasını gerektiren özel endokardit riskli hastalar için genel anesteziden hemen önce, IM olarak 1 g amoksisilin ve 120 mg gentamisin uygulaması daönerilmektedir. Bu durumda hastaya 6 saat sonra ağızdan 500 mg amoksisilin verilir.
Genel anestezi ile genitoüriner cerrahi girişimlerinde, obstetrik ve jinekolojik veya gastrointestinal müdahale yapılacak olan protezli hastalar için anesteziden hemen önce, IMolarak 1 g amoksisilin ve 120 mg gentamisin tedavisi uygulanır. 6 saat sonra ise IM yolla500 mg amoksisilin verilir.
Uygulama şekli:
NEOAMOX çözücüsü ile iyice çözüldükten sonra infüzyon sıvısına katılır. % 0.9 Sodyum Klorür, % 5 Dekstroz, Laktatlı Ringer gibi infüzyon solüsyonları ile geçimlidir.
NEOAMOX, sulandırıldıktan sonra hemen uygulanmalıdır.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
Renal yetmezlik durumunda antibiyotik atılımı gecikecektir. Dozlar duruma gore ayarlanmalıdır.
Pediyatrik popülasyon:
Orta şiddetteki solunum yolu ve ürogenital sistem enfeksiyonlarında, 10 yaşına kadar çocuklarda günde 50-100 mg/kg amoksisilin bölünmüş dozlarda uygulanabilir.
Dental müdahalenin hastanede yapılmasını gerektiren özel endokardit riskli hastalar için genel anesteziden hemen önce 10 yaşın altındaki çocuklar için amoksisilin dozu yetişkin dozununyarısıdır ve gentamisin dozu 2 mg/kg’dır. 5 yaşın altındaki çocuklar için amoksisilin dozuyetişkin dozunun dörtte biridir ve gentamisin dozu 2 mg/kg’dır.
Genel anestezi ile genitoüriner cerrahi girişimlerinde, obstetrik ve jinekolojik veya gastrointestinal müdahale yapılacak olan protezli hastalar için anesteziden hemen önce,10 yaşın altındaki çocuklar için amoksisilin dozu yetişkin dozunun yarısı ve gentamisin dozu2 mg/kg’dır.
Geriyatrik popülasyon:
65 yaş ve üzerindeki hastaların daha genç hastalara göre amoksisiline farklı yanıt verip vermediğini tayin etmek üzere amoksisilin ile yapılan klinik çalışmaların bir analizigerçekleştirilmiştir. Amoksisilin kapsül ile tedavi edilen 1811 deneğin %85’i <60 yaş, %15’i>61 yaş ve %7’si >71 yaşındadır. Bu analiz ve rapor edilen diğer klinik deneyimler yaşlı vegenç hastalar arasında ilaca yanıt açısından fark ortaya koymamıştır ancak yine de bazı yaşlıbireylerin daha fazla hassasiyeti olduğu gerçeği dışlanamaz.
Bu ilacın büyük oranda böbrekler tarafından atıldığı bilinmektedir ve renal fonksiyonu bozuk olan hastalarda bu ilaca karşı gelişen toksik reaksiyon riski daha yüksek olabilir. Yaşlıhastalarda renal fonksiyon bozukluğu bulunması daha muhtemel olduğundan doz seçimidikkatle yapılmalıdır. Renal fonksiyonun izlenmesi yararlı olabilir.
Doz aşımı ve tedavisi
Doz aşımı durumunda tedavi kesilmeli ve gereken şekilde uygun destekleyici önlemler alınmalıdır.
Eğer aşırı doz çok yakın bir zamanda alınmışsa ve kontrendikasyon yoksahastanın kusturulması veya başka bir yöntemle ilacın mideden uzaklaştırılması yolunagidilebilir.
Bir zehir-kontrol merkezinde 51 pediyatrik hasta ile yapılan prospektif bir çalışma,250 mg/kg’dan düşük amoksisilin ile ortaya çıkan doz aşımlarının belirgin klinik semptomlarile ilişkili olmadığını ve gastrik boşaltım gerektirmediğini ortaya koymuştur.
Amoksisilin ile aşırı dozdan sonra az sayıdaki hastada oligürik renal yetmezlik ile sonuçlanan interstisyel nefrit bildirilmiştir.
Erişkin ve pediyatrik hastalarda amoksisilin doz aşımının ardından, bazı vakalarda böbrek yetersizliğine neden olan kristalüri rapor edilmiştir.
Doz aşımı durumunda amoksisiline bağlıkristalüri riskini azaltmak için yeterli sıvı alımı ve diürez sağlanmalıdır.
Renal yetersizliğin, ilacın kesilmesi ile geri dönüşlü olduğu gözükmektedir. Renal fonksiyonu bozuk olan hastalarda amoksisilin renal klerenslerindeki azalma nedeniyle, yüksek kanseviyeleri daha kolay oluşabilir.
Amoksisilin hemodiyalizle kandan uzaklaştırılabilir.